Zemřela Dana Zátopková, vyjímečná sportovkyně a atletická legenda
Dana Zátopková | zdroj: Profimedia

Zemřela Dana Zátopková, vyjímečná sportovkyně a atletická legenda

13. 3. 2020 – 16:03 | Magazín | Tomáš Burkoň | Diskuze:

Sportovní svět obletěla smutná zpráva, zemřela legendární atletka a olympijská vítězka Dana Zátopková. Největší atletický úspěch slavila na olympiádě v Helsinkách 1952, kde vybojovala zlatou medaili v hodu oštěpem. Později se pyšnila ziskem stříbrné medaile na Olympijských hrách v Římě 1960 nebo světovým rekordem v hodu oštěpem, který vytvořila ve svých 35 letech. Většinu života prožila po boku čtyřnásobného olympijského vítěze ve vytrvalostním běhu, Emila Zátopka.

Zátopková se narodila 19. září 1922 ve Fryštátu, ale od šesti let pobývala v obci Vacenovice nedaleko Hodonína, odkud pocházel její otec. Přestože sportovala od dětství, k atletice se dostala až během studií na gymnáziu v Uherském Hradišti. Na Olympijských hrách nás poprvé reprezentovala v roce 1948 v Londýně.

V říjnu stejného roku se provdala za Emila Zátopka a je až neuvěřitelné, že se tito dva výjimečně nadaní sportovci narodili ve stejný den. V Helsinkách v roce 1952 pak společně v rámci olympijských her slavili zlatá vítězství - Dana uspěla v hodu oštěpem a Emilovi se povedl, do dnešního dne nepřekonaný, hattrick. Nejen že ovládl běh na 5 km a 10 km, ale zároveň zvítězil v maratonu, který tehdy běžel poprvé v životě.

zdroj: Film Europe


Následovaly tituly mistryně Evropy 1954, 1958 a samozřejmě světový rekord v hodu oštěpem - 55,73 metrů. Tohoto výkonu dosáhla 1. června 1958 na Strahově a dodnes jde o nepřekonaný rekord v hodu dřevěným oštěpem. Další světové rekordy už byly vytvořeny umělohmotnými oštěpy.

Posledním Daniným rekordem byl hod do vzdálenosti 56,67 uskutečněný 13.9.1958 v Bukurešti. Svoji úspěšnou kariéru zakončila stříbrnou medailí na OH v Římě v roce 1960. Ve vrcholovém sportu však působila až do roku 1962, od kdy se věnovala trenérské činnosti. Po mnoho let byla členkou ženské komise Mezinárodní atletické federace.

Dana Zátopková zemřela v 97. letech v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Svého manžela Emila (*1922 - †2000) tak přežila téměř o dvacet let.

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku