Zemřel 'věčný klaun', herec a mim Boris Hybner
Boris Hybner na premiéře svého posledního filmu Klauni | zdroj: Profimedia

Zemřel 'věčný klaun', herec a mim Boris Hybner

2. 4. 2016 – 19:29 | Magazín | red | Diskuze:

Ve věku 74 let zemřel na infarkt nejznámější český mim, herec a pedagog Boris Hybner.  

Boris Hybner měl velké zdravotní problémy už před deseti lety, kdy po komplikované léčbě porazil rakovinu tlustého střeva. Ve věku 74 let ale podle informací deníku Blesk podlehl dvojnásobnému infarktu, po němž skončil v umělém spánku, ze kterého se již neprobral.

Boris Hybner se narodil 5. srpna 1941 ve Vyškově a byl jedním z nejvýznamnějších představitelů české pantomimické školy. Proslavil se ale i jako herec, režisér a scenárista. Jeho posledním filmem se stal snímek Klauni režiséra Viktora Tauše z roku 2003. Hybner byl otcem herečky Vandy Hybnerové.

Jeho kariéra začala v roce 1964 v pantomimickém souboru Ladislava Fialky. V roce 1966 založil s Ctiborem Turbou Pantomimu Alfréda Jarryho. V témže roce tento soubor zvítězil na prvním festivalu pantomimy v Litvínově. V roce 1978 založili s Ctiborem Turbou soubor Gag a v roce 1990 pak v Praze stejnojmennou stálou scénu.

Filmoví a televizní diváci si Hybnera pamatují jako hlavního hrdinu seriálu Gagman nebo z vedlejších rolí ve filmech jako Rozpuštěný a vypuštění, Pelíšky, Pupendo nebo z pohádky Čert ví proč.

Pedagogicky působil Boris Hybner na pražské HAMU, kde se 19. května 2008 stal profesorem pro obor taneční umění – nonverbální a komediální divadlo.

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku