Zemřel Václav Postránecký, Michal z komedie století
zdroj: Bioscop

Zemřel Václav Postránecký, Michal z komedie století

8. 5. 2019 – 19:34 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Václav Postránecký, pražský rodák, který přišel na svět 8. září 1943 se vyučil zámečníkem. Profesi se však nevěnoval, táhlo jej to spíše k divadlu. Již jako dítě působil jako ochotník a jako dítě se objevil v několika filmech. Od uhersko-hradišského Slováckého divadla, přes brněnskou scénu se dostal až do Městských divadel pražských, kde působil od roku 1969 do 1978. Poté vedly jeho kroky do Národního divadla, kde si zahrál mimo jiné ve hrách Romeo a Julie, Ze života hmyzu, Lucerna nebo Král Lear.

Ve filmech a seriálech se průběžně objevoval již od počátku 50. let a během kariéry tak ztvárnil více než sto sedmdesát postav. Kromě epizodních rolí zazářil rolí Kerholce v seriálu Cirkus Humberto, vycházející z románu Eduarda Basse.

Od 90. let byl funkcionářem Herecké asociace, v letech 2005 - 2011 pak jejím prezidentem. Jde o odborovou organizaci výkonných umělců udělujících mj. Cenu Thálie, kterou sám Postránecký za roli Podkolatova ve hře Revizor získal.

Za jeho nejslavnější postavu je považována role Michala v komedii století S tebou mě baví svět, režisérky Marie Poledňákové. V poslední době si zahrál v oblíbených komediích z vinařského prostředí Bobule a 2Bobule, stejně jako v komediálním seriálu Vinaři. V roce 2018 pak působil v seriálu TV Prima, Krejzovi.

Mimo herectví se věnoval také dabingu. Děti si mohou jeho hlas pamatovat z animáku Čtyřlístek ve službách krále nebo večerníčku Jája a Pája. Z Hollywoodských hvězd propůjčil svůj hlas Timu Allenovi v prvních čtyřech řadách seriálu Kutil Tim, a jeho hlasem k nám občas promlouval také Anthony Hopkins, Bruce Willis, či Dustin Hoffman. Za hlas Jojo Pytláka (hraje Jacques Villeret) ve francouzské komedii Zločin v ráji si v roce 2005 vysloužil Cenu Františka Filipovského za nejlepší mužský daberský výkon.

Václav Postránecký zemřel 7. května 2019 v kruhu nejbližší rodiny. Poslední rok bojoval se zákeřným onkologickým onemocněním.

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku