Zemřel Stephen Hawking, jeden z nejvýznamnějších vědců všech dob
Stephen Hawking | zdroj: Profimedia

Zemřel Stephen Hawking, jeden z nejvýznamnějších vědců všech dob

14. 3. 2018 – 7:17 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Geniální vědec Stephen Hawking, který na svém velmi nemocném těle nosil jednu z nejchytřejších hlav, jakou kdy lidstvo poznalo zemřel v anglickém Cambridge. Ve 21 letech si po lékařském vyšetření vyslechl drsnou diagnózu - neléčitelné postupné ochrnutí nervového systému, které do dvou let ukončí smrt. Ta ale přišla až o 53 let později.

Britský teoretický fyzik a kosmolog Stephen Hawking se narodil 8. ledna 1942 v Oxfordu. 

Přestože si jeho otec přál, aby studoval lékařství, jeho vášní byla matematika, chemie a fyzika. Po maturitě byl přijat na Oxford, kde začal studovat fyziku a patřil k nejnadanějším studentům ze všech. Následovalo studium kosmologie na univerzitě v Cambridgi.

Díky nemoci, amyotrofické laterální skleróze, na kterou zemřel např. také Stanislav Gross, se od roku 1968 pohyboval pouze na vozíčku a od roku 1985 se světem komunikoval pouze prostřednictvím speciálního počítače.

Jeho hlavní náplní práce byly základní zákony fungování vesmíru. Jeho výzkumy se týkají základních vědeckých otázek: Měl vlastně vesmír někdy počátek? Jak tento počátek vypadal? Spěje k nějakému jasnému konci?

Poslední dobou stále častěji varoval lidstvo před rozvojem umělé inteligence a robotů, což by mohlo vést ke konci lidstva. Stejně tak navrhoval celoplanetární vládu. Roku 2010 prohlásil, že je možné cestovat časem, ale jenom dopředu.

O jeho životě byl také natočen film Teorie všeho.

zdroj: Archiv

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku