Vláda zasypaná odpadky. Co po ní zůstane? Odkaz, nebo odpad?
Vláda zasypaná odpadky. Co po ní zůstane? Odkaz, nebo odpad? | zdroj: tisková zpráva

Vláda zasypaná odpadky. Co po ní zůstane? Odkaz, nebo odpad?

28. 10. 2019 – 15:05 | Magazín | Inzerce | Diskuze:

Češi se naučili skvěle třídit, zbylý odpad ale vlády neřešily, a tak nejčastěji končí na skládkách po celé zemi. Nynější vláda stojí před historickou volbou. Budeme dále sypat odpadky na hromady a zahrnovat je hlínou, nebo budeme využívat více recyklovatelných materiálů a třídit bioodpad?

Vláda bude nejspíše již v listopadu projednávat návrh nového zákona o odpadech, který by měl na základě požadavků evropských směrnic výrazně zvednout recyklaci komunálních odpadů a zásadně snížit jejich skládkování. Návrh zákona přináší zvýšení skládkovacích poplatků s motivační slevou pro obce, které budou zvyšovat třídění, zároveň však navrhuje pokračovat ve skládkování recyklovatelných
a kompostovatelných odpadů dalších deset let, čímž by ovšem Česká republika porušovala evropské předpisy.

Hnutí DUHA proto ve spolupráci s reklamní agenturou ISOBAR připravilo kampaň Odkaz, nebo odpad? Na pražském Strossmayerově náměstí odhalilo instalaci, velkou vitrínu s bustami politiků zasypanými v odpadcích, která umožní na několik týdnů zapojit veřejnost do rozhodování o osudu odpadů v České republice.

Ekologická organizace tím chce upozornit na historickou příležitost politiků ukončit skládkování a rozhýbat recyklaci. Kolemjdoucí mohou přispět k ukončení této dlouholeté ostudné praxe a podpořit výzvu k vyššímu recyklování materiálů a třídění bioodpadu na webu historickavolba.cz. K návštěvě webu bude vybízet i online kampaň, reklama v tištěných periodikách a naklonění influenceři.

Zatím bez komentáře, buďte první!