Vinnetou a Old Shatterhand, filmy nerozlučné dvojice z oblíbených Mayovek
zdroj: Jadran Film

Vinnetou a Old Shatterhand, filmy nerozlučné dvojice z oblíbených Mayovek

22. 7. 2016 – 9:48 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Apačský náčelník Vinnetou je společně se svým přítelem a pokrevním bratrem Old Shatterhandem nejznámější literární postava spisovatele Karla Maye. V 60. létech minulého století vzniklo několik velice úspěšných filmů vyprávějících příběhy této nerozlučné dvojice. Pierre Brice jako Vinnetou a Lex Barker v roli Old Shatterhanda si již po několik desítek let stále získávají srdce fanoušků všech věkových kategorií. Pojďme si dnes připomenout některé nezapomenutelné Mayovky.

Poklad na Stříbrném jezeře (1962)
Poklad na Stříbrném jezeře je německo-italsko-jugoslávský dobrodružný film režiséra Haralda Reinla. Jde o vůbec první a i nejznámější film natočených podle literární předlohy Karla Maye (román Poklad ve Stříbrném jezeře), který byl promítán ve více než šedesáti státech po celém světě. Jde o první film, ve kterém postavu Vinnetoua ztvárnil francouzský herec Pierre Brice a postavu Old Shatterhanda americký herec Lex Barker. Vůdce banditů Cornella zde hraje původem český herec Herbert Lom. Hrála zde také manželka režiséra Reinla Karin Dorová, která se později objevila také v dalších mayovkách (Vinnetou a Old Shatterhand v Údolí smrti nebo Vinnetou - Rudý gentleman).

Zatímco roli Old Shatterhanda dostal již ze začátku Lex Barker, Pierra Brice objevili filmaři těsně před začátkem natáčení.

Film se natáčel především v Jugoslávii, v malebné krajině ve zdejších horách. Jako první se natáčel souboj Velkého vlka a Old Shatterhanda.

Po premiéře film zaznamenal ohromný úspěch a přitahoval fanoušky mnoha věkových kategorií. Tím se rozjelo natáčení dalších dílů a oblíbenost těchto filmů byla v 60. letech nesmírná.

zdroj: YouTube.com

Vinnetou (1963)
Rozlehlou prérií amerického Západu duní výbuchy dynamitových náloží. Napříč územím indiánského kmene Apačů Mescallerů se staví dráha pro "železného oře". Porušením smlouvy s indiány chce dobrodruh Santer ušetřit peníze, které do stavby železnice vložila společnost Great Western. Neváhá se spojit s Kiowy, odvěkými nepřáteli Apačů. Cestu mu však zkříží mladý inženýr, přezdívaný Old Shatterhand, který byl vyslán, aby dohlédnul na dodržení původních plánů. Není však již příliš pozdě?

zdroj: YouTube.com

Old Shatterhand (1964)
Odehrává se v době, kdy se Vinnetou, slavný náčelník Apačů snaží uzavřít s bělochy mír, aby vedle sebe mohli v klidu žít indiáni i bílí osadníci. Kapitán Bradley se snaží uzavření dohody zabránit. Využívá k tomu bandu desperátů ničemného Dixona a několika komančů. Ti nejprve přepadnou a vypálí farmu holandských usedlíků a na Bradleyho pokyn i vojenskou kolonu s pokladnou pluku. Na místě masakru vždy ponechají několik mrtvých Apačů, které předčím zákeřně zavraždili. Také Vinneotoův adoptivní syn Tujunga padl do rukou Dioxonovy bandy, je však zachráněn statečným Old Shatterhandem, který je právě na cestě k Palomě Nakamě, zvané Bílá Holubice, aby ji odvezl do bezpečí k příbuzným. U dívky najde také chlapce Toma, syna holandských farmářů, který jediný přežil masakr na farmě a je důležitým svědkem toho, že farmu nepřepadli Apačové. Cestou pře společně se Samem Hawkinsem připojí ke koloně, která je v kaňonu přepadena. Old Shatterhand se snaží přesvědčit generála Taylora, že Apačové nejsou těmi, kdo přepadává kolony a slibuje, že přivede očitého svědka přepadení, malého Toma. Ten je však zákeřně zavražděn jedním z členů Dixonovy bandy. Také Old Shatterhand se má stát jejich obětí, naštěstí se mu s pomocí Sama Hawkinse a Palomy podaří uniknout. Situace se vyostřuje, neboť Bradley zavraždí generálova zástupce plukovníka Hunterovi a vojákům se podaří zajmout Tujungu, kterého chtějí v pevnosti oběsit. Old Shatterhand se jej pokusí osvobodit, ale jeho plán se nezdaří a tak i on se stane zajatcem v pevnosti. Všechny kmeny Apačů se shromáždí, aby zaútočily na pevnost.

zdroj: YouTube.com

Vinnetou - Rudý gentleman (1964)
Náčelník Apačů Winnetou a jeho pokrevní bratr Old Shatterhand chtějí uzavřít příměří mezi Indiány a bílými. Pokrevní bratři vypracují mírový plán s vojáky a Indiány kmene Assiniboi, což však není po vůli Forrestovu gangu. Ti se pokoušejí překazit plán všemi prostředky. V době mise se Winnetou zamiluje do náčelníkovy dcery Rybanny, která je však slíbená jako důkaz přátelství vojákovi Merrillovi.

zdroj: YouTube.com

Vinnetou - poslední výstřel (1965)
Tragický konec udatného náčelníka Apačů ve třetí části klasické indiánky natočené na motivy románů Karla Maye. Přestože se Vinnetou snaží dodržovat dohody s americkou vládou, jeho kmen je neustále ohrožován útoky banditů, kteří chtějí jeho kmen připravit o půdu. Vinnetou a Old Shatterhand se vydají do Santa Fé, aby zde jednali o míru přímo s guvernérem. Ten je ujistí o svých úmyslech a požádá je, aby předali náčelníkovi Bílému Buvolu poselství s výzvou, aby byl loajální vládě, která mu na oplátku slibuje větší území pro jeho kmen. Zrádný sekretář však banditům, kteří připravují provokace vedoucí k ozbrojenému konfliktu a vyvlastnění indiánské půdy, prozradí obsah poselství, a ti se rozhodnou oba posly zlikvidovat. Vinnetou i Old Shatterhand však zákeřnému atentátu uniknou, zatímco náčelník Apačů pokračuje v cestě, jeho bílý bratr se vydává po stopách atentátníků. Zatímco Vinnetou pronásledován bandity uniká z řady nebezpečných situací a vytrvale postupuje vpřed, Old Shatterhand odhalí záměry bandy, která chce zabít náčelníka Apačů a zmocnit se území jeho kmene, protože na něm byly objeveny ložiska petroleje. Spěchá na pomoc příteli, a telegrafuje guvernérovi, aby poslal armádu na pomoc Apačům, proti kterým se spojili bandité s Čivarily náčelníka Bílého buvola. Vinnetou se však příteli svěří s předtuchou blízké smrti.

zdroj: YouTube.com

Vinnetou a míšenka Apanači (1966)
Půvabná míšenka Apanači, dcera moudrého bílého osadníka Maca Hallera a jeho indiánské ženy Mine-Yoty, dostává od otce k jedenadvacátým narozeninám zcela výjimečný dar - zlatý důl. Je to však zároveň dárek velmi nebezpečný. Vždyť právě kvůli němu byl Haller zavražděn. A také Apanači a její se bratr se ocitají v ohrožení života. Objeví se totiž banda bezcitných hrdlořezů vedená obávaným Curly Billem (Kudrnáčem Billem) odhodlaná získat zlatou žílu za každou cenu. Unesou Apanači a jejího malého bratra, aby se tak dostali k tajemství polohy bohaté žíly. Pomoci jim může jen její snoubenec, lovec kožešin Jeff Brown, ale ani on by nic nezmohl nebýt Vinnetoua a Old Shaterhanda.

zdroj: YouTube.com

Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti (1968)
Chronologicky patří mezi filmy Vinnetou - Rudý gentleman a Old Shatterhand a také tentokráte jde v příběhu plném napětí a romantiky indiánských lovišť především o souboj dobra a chamtivého zla. Na jeho počátku, těsně před svou smrtí, ukryl major americké armády Kingsley vůz naložený plukovním zlatem. Než byl zákeřně zavražděn, stačil ještě odeslat záhadný dopis své dceři Mabel. Jeho vrahové se snaží dopis za každou cenu získat, protože předpokládají, že obsahuje popis a plánek cesty k ukrytému pokladu. Mabel se tak ocitá v nebezpečí života. Naštěstí jsou tu stateční hrdinové, náčelník Apačů Vinnetou a jeho bílý pokrevní bratr Old Shatterhand, kteří se postaví Mabel po bok a snaží je jí pomoci. Nejen uchránit vlastní život před zákeřnými útoky vrahů, ale také před vojenským soudem, kterému se Mabel snaží dokázat, že její otec ztracené zlato nezpronevěřil.

Cesta ke hrobu majora Kingsleyho a k ukrytému pokladu však vede územím nepřátelských indiánských kmenů a je plná nebezpečí. Odvážní muži však mají pro strach uděláno a v boji se jim jen těžko někdo dokáže vyrovnat.

zdroj: YouTube.com

Hlasujte v naší anketě:

Staňte se fanoušky těchto skvělých filmů s Vinnetouem a Old Shatterhandem:
Fanklub Poklad na Stříbrném jezeře
Fanklub Vinnetou
Fanklub Old Shatterhand
Fanklub Vinnetou - Rudý gentleman
Fanklub Vinnetou - poslední výstřel
Fanklub Vinnetou a míšenka Apanači
Fanklub Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti

Zatím bez komentáře, buďte první!