Vánoce přinesou nové pohádky, ale i oblíbenou klasiku
zdroj: Česká televize / Vladimír Holomek

Vánoce přinesou nové pohádky, ale i oblíbenou klasiku

16. 12. 2016 – 10:30 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Vánoce se nezadržitelně blíží, a diváci všech věkových kategorií, se těší především na pohádky. Dočkáme se nejen staré dobré klasiky, ale i některých nových titulů z dílny České televize. Štědrý večer bude ve znamení Pravého rytíře s Janem Komínkem, Lukášem Vaculíkem, či Lucií Černou. 25. prosince bude mít premiéru Slíbená princezna, na Štěpána nás čeká romantický příběh Zázračný nos. Čtveřici novinek doplňuje pohádka Nepovedený čert, pro neslyšící děti, která je hrána ve znakovém jazyce.

PREMIÉROVÉ POHÁDKY ČESKÉ TELEVIZE

Pravý rytíř
Pohádku o rytířích, unesené princezně a kouzelném náhrdelníku odvypráví Česká televize na Štědrý večer. Vincent (Jan Komínek), rozvážný a mírumilovný mladík, který rád čte a maluje, je pravým opakem svého otce (Lukáš Vaculík). Ten má jako vysloužilý a ambiciózní rytíř silnou potřebu svého syna neustále opatrovat a zahrnovat ho důležitými radami. Dokonce jej doprovází i na zkušenou do světa. Na cestě se setkají s černokněžníkem, vystaví nebezpečí říši víl a musejí svoji chybu napravit. A samozřejmě osvobodit i krásnou princeznu (Lucie Černá). Nakonec rytíř pochopí, že ne vše se dá vyřešit mečem, a Vincent si uvědomí, že se zlem je nutné bojovat. Láska krásné princezny a půl království k tomu je pak zákonitou odměnou.

zdroj: Česká televize

Slíbená princezna
Jak byla zlatovlasá princezna Radost pirátovi přislíbena? Dokáže odvážný Jiřík splnit tři úkoly, porazit druhého nápadníka a přivézt Radost svému pánovi? A co když je láska silnější než všechny sliby? Na začátku příběhu vyprávěného na motivy oblíbené Zlatovlásky je kůže kouzelného hada. Kdo ji ochutná, porozumí řeči zvířat. Ochutná ji i zlý kníže Honorád. Ani to ho však neodradí od nesmyslné krutosti vůči všem a všemu. A když si potom usmyslí, že chce zlatovlasou nevěstu, vyšle svého čeledína Jiříka, aby se vypravil z rodné Božemie daleko do světa a zlatovlasou Radost mu přivedl. Po řadě dobrodružných situací se spolu se svou družinou Jiřík nakonec dostane až ke království, kde nejmladší ze dvanácti dcer je právě zlatovlasá princezna Radost. Jediná doposud neprovdaná. Zadarmo si ji ovšem Jiřík neodvede. Musí splnit nejen tři úkoly, ale především porazit svého soka, prohnaného piráta Za Bié Ocradé. Jiříkovi naštěstí pomáhají nejen zvířata a jeho družina Božemiánů, ale i sama princezna, jejíž lásku si dokázal získat.

zdroj: Česká televize

Zázračný nos
Princezna Diana musela ztratit svoji krásu, aby po mnoha zkouškách zjistila, v čem spočívá pravá láska. A aby poznala, že na lidi je třeba mít opravdu „správný nos", když se má člověk dočkat svého štěstí... Romantický pohádkový příběh diváky zavede do zajímavého světa voňavkářského řemesla, kde se však vedle krásy vůní skrývají také sobectví, zloba a intriky. Princezna Diana se má provdat za vojvodu Filipa, se kterým je zasnoubená od malička. Její otec je přesvědčený, že Filip bude pro Dianu vhodným ženichem a oporou. Diana má však pochybnosti – Filip jí prokazuje úctu, ale nikoli romantické city. Diana touží zjistit, zda je láska vévody k ní opravdu upřímná a jestli s ním bude šťastná.

V předvečer slavnosti využije nabídky tajemného kouzelníka, který na jarmarku slibuje lidem odpovědi na otázky o jejich osudu a budoucnosti. Diana vypije zázračný elixír, ale až na zámku se zděšením zjistí, že jí narostl dlouhý nos, který kazí její dosud krásnou tvář. Diana se nechce takto nikomu ukázat. Zvláště ne otci a Filipovi, kteří by se za ni určitě styděli. V přestrojení za obyčejné děvče tajně odejde ze zámku, aby mohla najít kouzelníka a získat zpět svoji podobu. Na svém putování se setká s dobrem i zlem a najde pravou lásku. A i když to není zrovna princ, zjistí, že její nos je vlastně zázračný.

zdroj: Archiv

Nepovedený čert
Pohádka Nepovedený čert začíná v pekle, kde se narodí blonďatý a modrooký čert Mikoláš. Protože je jiný než všichni ostatní pekelníci, nemá ho tam nikdo rád. A zvláště Luciferův rádce, úlisný a zlý Podlejzal, nemůže Mikoláše ani vystát. Využije tedy toho, že Lucifer je velký fintil a samolibý čert, a začne splétat intriky, díky kterým se chce „nepovedeného" čerta zbavit. Mikoláš je ale šikovnější, než Podlejzal čekal. Úkoly, které si na něj vymyslí, Mikoláš postupně plní. A tehdy dostane Podlejzal nápad, jak Mikoláše definitivně z pekla vypudit. Využije jediné vlastnosti, kterou mají, na rozdíl do čertů, lidé.

zdroj: Česká televize

NOVÉ POHÁDKY Z MINULÝCH LET

Korunní princ
Kdesi v Zapovězeném lese žije zlý čaroděj Kruciatus (Josef Abrhám). Ten se před sto lety pokusil zničit království, kterému dnes vládne král Alexandr (Jaromír Hanzlík), jenž má dva syny – následníka trůnu Jana (Patrik Děrgel) a mladšího prince Karla (Kryštof Hádek). Karel se však nechce s rolí druhého v pořadí za žádnou cenu smířit. S pomocí svého sluhy Pakosty (Pavel Kříž) se na hradě vloupá do zakázané komnaty, získá kouzelné rekvizity, které tu po zlém čaroději zůstaly, a hodlá svého bratra zničit. Princ Jan tak vypije kouzelný lektvar, který mu jeho povedený bratr naservíruje, a ten mu vmžiku vymaže paměť. Jan se poté bezhlavě vydává na cestu do Zapovězeného lesa, ve kterém každý, kdo tam kdy vkročil, beze stopy zmizel. Od tohoto okamžiku se začíná odvíjet řetězec dramatických, ale především často komických situací.

zdroj: Česká televize

Svatojánský věneček
Sňatek princezny Verunky (Eliška Jansová) má zachránit království zchudlé kvůli bláznivým nápadům svého panovníka (Boleslav Polívka). A nápadníků má hned několik! Básník Alexandr Alexandrovič (Martin Myšička), ze kterého by i Puškin bledl závistí, dvouhlavý baron, vojevůdce a hudební skladatel v jednom Wajsman (Jaroslav Plesl), tajemný Markýz (Pavel Liška), vládnoucí kouzlem své matky, panovnice smrti Morany a podivínský vynálezce sir Klevr (Marek Taclík). Může být Ondra (Jiří Mádl), kluk toužící po tom stát se plavcem na divoké vodě, jejich důstojným soupeřem?

zdroj: Česká televize

Tři bratři
Tři bratři (Vojtěch Dyk, Tomáš Klus, Zdeněk Piškula) se vydávají do světa na zkušenou, aby si našli nevěsty a rodiče jim mohli předat hospodářství. Sourozenci při svém putování jako kouzlem vstupují do slavných pohádek, ve kterých je čeká mnoho nástrah, nečekaných příhod a možná také láska…

zdroj: Bioscop

OBLÍBENÁ KLASIKA

Tři oříšky pro Popelku
Film na motivy pohádky Boženy Němcové. Koprodukční česko-německý film o holce s tvářemi umouněnými od popela, ale kominík to není... Postavu Popelky ztvárnila Libuše Šafránková a společně s Pavlem Trávníčkem v roli mladého prince vytvořili opravdu pohádkovou podívanou.

Tři oříšky skrývají tajemství a Popelce umožní být jednou obratným lukostřelcem v zelené kamizole, prohánějícím se na koni, jindy neznámou princeznou, před jejíž krásou se i princi tají dech. Vestičku ke štěstí si Popelka najde s pomocí svých kouzelných oříšků a princ přes všechny nesnáze najde svou milou díky tak malému střevíčku, který na nožku padne jen Popelce.

zdroj: NFA

Šíleně smutná princezna
Hudební pohádka Šíleně smutná princezna je určena především malým - ovšem ne těm nejmenším divákům. Vypráví příběh prince a princezny ze sousedních spřátelených zemí, kteří mají uzavřít sňatek, o čemž rozhodli jejich moudří otcové se svými rádci. Královské děti však o svém osudu chtějí rozhodnout samy a samy si také touží vybrat životního partnera, který se bude líbit jim, a ne takového, kterého určí státní důvody.

zdroj: Archiv

Byl jednou jeden král
Byl jednou jeden král a ten si říkal Já První. Chtěl odevzdat vládu té ze tří dcer, která ho má nejraději. Drahomíra ho má ráda jako zlato, Zpěvanka jako zlato v hrdle a nejmladší Maruška jako sůl. Krále přirovnání k obyčejné soli rozhněvá, vyžene Marušku ze zámku a rozkáže všechnu sůl v království zničit. Brzy však zjistí, že bez soli se nedá žít, a uzná, že Maruška měla pravdu. Všechny princezny si mezitím najdou ty pravé ženichy – zahradníka, dudáka a rybáře. A protože i král pozná, že se mu bude lépe žít ve dvou, vezme si vdovu Kubátovou. A tak pohádka končí velikou společnou svatbou.

zdroj: Filmexport Home Video

Staňte se fanoušky jak nových, tak klasických českých pohádek
Fanklub Pravý rytíř
Fanklub Slíbená princezna
Fanklub Zázračný nos
Fanklub Nepovedený čert
Fanklub Korunní princ
Fanklub Svatojánský věneček
Fanklub Tři bratři
Fanklub Tři oříšky pro Popelku
Fanklub Šíleně smutná princezna
Fanklub Byl jednou jeden král

Zatím bez komentáře, buďte první!