Tarzan v průběhu časů: jak se měnili představitelé krále džungle
zdroj: Foto: Warner Bros

Tarzan v průběhu časů: jak se měnili představitelé krále džungle

7. 7. 2016 – 16:30 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Tento čtvrtek do českých i světových kin přiběhne skutečný veterán - samotný syn džungle, Tarzan! Nové zpracování románu E. R. Burroughse představila ústřední postavu s tváří Alexandera Skarsgårda (Pravá krev), po jehož boku má stát Margot Robbie (Vlk z Wall Street). Pro mladší diváky půjde zřejmě o premiéru, ti starší si však mohou pamatovat celou řadu jiných Tarzanů. Vzpomněli jsme na nejvýznamnější z nich.

Elmo Lincoln a Frank Merrill: ti první

I když byl ve své době E. R. Burroughs možná známější pro sérii o Johnu Carterovi – film na motivy tohoto příběhu šel do kin už před čtyřmi lety – do popkulturní historie se jeho Tarzan zapsal podstatně významněji. Poprvé vyšel Tarzan v roce 1912 a stal se z něho velmi rychle hit. Celkově vzniklo 25 literárních pokračování, a to jak těch pod oficiální značkou, tak i mimo ni. Nelze se proto divit, že Tarzanovy příběhy velmi rychle zaujaly tvůrce tehdy velmi mladého média - filmu.

Vůbec prvním Tarzanem byl Elmo Lincoln, který si lidského opičáka zahrál ve filmu Tarzan of the Apes z roku 1982. Dodnes se z filmu dochovaly pouhé dvě třetiny jeho stopáže. Veterán němého filmu Lincoln však ze zjevných důvodů nemohl ve snímku zakřičet Tarzanovu ikonickou ódu - toto privilegium muselo počkat až na kariérního gymnastu, policistu, Lincolnova kaskadéra a později i herce Franka Merrilla, jehož třetí snímek  Tarzan the Tiger byl sice v roce 1929 původně natočen rovněž jako němý, hned na to byl však nadabován.

Tarzan of the Apes zdroj: tisková zpráva

Johnny Weissmuller: ten nejpilnější

Štěstí úvodní dvojici nevydržel na dlouho. Merrill neměl dle názorů producentů pro zvukový film zrovna nejvhodnější hlas, postihl jej tak osud řady hvězd němého filmu - předčasný odchod na odpočinek. Tarzan byl však na vrcholu popularity, filmů s ním se začalo točit víc a víc, a mnohdy dosahovaly absurdní délky přes 200 minut. Spolu se stopáží se natahoval i počet představitelů Tarzana - jeho tvář v této éře během 30. a 40. let zastal Buster Crabbe, Glenn Morris a řada dalších. Nejvýznamnějším z nich byl však Johnny Weissmuller.

Tento německy mluvící rodák z východu Rakouska-Uherska přesídlil do Spojených států, když mu byl méně než rok. V mládí se rychle vyšvihnul jako profesionální sportovec, konkrétně plavec, jež utržil jak pět zlatých olympijských medailí, tak i několik rekordů. Po konci své sportovní dráhy se dal na film. Jeho prvním snímkem byl Tarzan the Ape Man (1932) a následně natočil 11 dalších úspěšných filmů, v nichž mimo jiné vymyslel i dnes ikonickou podobu Tarzanova pokřiku. Ani po konci své tarzanní kariéry na džungli nezanevřel, pro konkurenční studio Columbia totiž během druhé půlky 40. a 50. let natočil de facto identickou třináctidílnou sérii o "Jungle Jimovi".

Tarzan The Ape Man zdroj: tisková zpráva

Lex Barker a Gordon Scott: ti nejslavnější

Pro české diváky může být nejpřekvapivější informace, že filmového Tarzana si zahrál i Lex Barker, známější pro svou pozdější roli Old Shatterhanda ze západoněmecké série s indiánem Vinnetou. Nešlo přitom o žádnou malou anabázi, Barker nahradil Johnnyho Weissmullera a Tarzana si zahrál celkem v pěti filmech.

Přímou konkurenci mu v této stříbrné éře dělal Gordon Scott, kulturista a následný hlavní představitel Tarzana, jehož hlavouni studia objevili, když se vyvaloval u bazénu. Na triko si připsal pět snímků, příznačné však je, že jeho závěrečné filmy už mířily spíše do televize. S koncem jeho vystupování sice filmy s Tarzanem zcela neskončily, zlaté období hrdiny z džungle však již ano.

Lex Barker zdroj: tisková zpráva

Christopher Lambert a Tony Goldwyn: ti velkofilmoví

Naposledy a nejvýznamněji se vrátil Tarzan v typických produktech filmového variování pozdní éry kultu. Nejprve v roce 1984, kdy vznikla vysoce nákladná hollywoodská produkce mířící na nejvýznamnější ceny filmového světa – Oscary. Hlavní roli si zde zahrál Christopher Lambert, postavu Jane pak ztvárnila Andie MacDowell. Celkem byl film nominován na tři zlaté sošky a učinil z někdejší brakové ikony vysoce ceněnou komoditu.

Na nakopnutí druhé vlny Tarzanových dobrodružství to nestačilo, bylo to však dost na to, aby se Tarzan mohl ukázat v do té doby nečekaných dílech. V roce 1991 tak vznikl seriálový Tarzán, jež se dočkal tří řad. Hlavní roli ve francouzsko-kanadsko-mexické koprodukci si vysloužil Wolf Larson, Jane se naopak přerodila do enviromentální aktivistky. Druhá vlna pak byla rovněž sto nakopnout animovaného Tarzana (1999) od studia Disney, kde geroje namluvil Tony Godwin. Snímek v zásadě převyprávěl původní legendu a na dlouhých 17 let zakončil putování Tarzana po významných filmových produkcích.

Tarzan zdroj: tisková zpráva

Až doteď. Legenda o Tarzanovi s Alexanderem Skarsgårdem však jako typické postmoderní dílko začíná s příběhem v docela jiném období - Tarzan je zde již civilizovaný a namísto původních trampot se při návratu do džungle ocitne v centru bizarních machinací. Budou-li změny pro dnešního diváka srozumitelné, či půjde-li naopak o "pošlapání kultu", se uvidí od tohoto čtvrtka.

Zatím bez komentáře, buďte první!