Susan Sarandon bojuje za záchranu vězně odsouzeného k trestu smrti
zdroj: Profimedia

Susan Sarandon bojuje za záchranu vězně odsouzeného k trestu smrti

27. 8. 2015 – 9:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Osmašedesátiletá americká herečka se vydala na soukromou křížovou výpravu, jejímž cílem je dosáhnout odkladu popravy muže jménem Richard Gossip. Co ji k tomu vede?

Susan se domnívá, že Gossip byl odsouzen neprávem.

"Sestra Helen Prejean mi zavolala a přesvědčila mě, že tento člověk, Richard Gossip je nevinný a potřebuje dostat další šanci, aby mohl prezentovat nové informace, které by vytvořily důvodné pochybnosti o jeho vině a zachránit ho před popravou," řekla magazínu People.

Připomeňme, že Sarandon ve filmu Mrtvý muž přichází ztvárnila právě sestru Helen Prejean – reálně existující jeptišku, která se snaží pomáhat vězňům čekajícím na smrt. Za svůj strhující výkon získala Oscara.

Gossip byl zatčen v roce 1997 v souvislosti s vraždou Barryho Van Treese, který byl ubit baseballovou pálkou v nejmenovaném oklahomském motelu. K tomuto zločinu se sice přiznal jistý Justin Sneed, jenže současně prohlásil, že si ho najal Richard. Ten tehdy v inkriminovaném motelu pracoval jako údržbář. Sneed nakonec vyvázl s doživotím, ale Gossip dopadl hůř.

Susan se již podařilo nashromáždit více než 150 000 podpisů lidí, kteří chtějí, aby oklahomská guvernérka Mary Fallin popravu odložila. Pokud ve své snaze neuspěje, Gossip dostane 16. září smrtící injekci.

"Jediná věc spojující Richarda Gossipa s vraždou je svědectví vraha, kterému v té době bylo 19 a učinil osm vypovědí, které si všechny vzájemně odporují," argumentuje hollywoodská hvězda.

Problém spočívá v tom, že Fallin její názory bohužel nesdílí. V prohlášení vydaném 10. srpna uvedla, že Gossipova poprava proběhne podle plánu. Sarandon ji kvůli tomu označila za "strašného člověka", ale později se za svůj výrok omluvila.

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku