Rituály interview: Od A Banquet ke Kodymovi
zdroj: Ireport

Rituály interview: Od A Banquet ke Kodymovi

25. 2. 2015 – 16:00 | Magazín | Redakce iReport.cz | Diskuze:

Rituály představují novou vlaštovku na české hudební scéně, nicméně o úplné nováčky nejde. Dvě čtvrtiny kapely jsou v povědomí z dob A Banquet - jde totiž o nový projekt "banqueťaků" Michaela a Richarda, který postavili výhradně na češtině s "kodymovským" nádechem. O Rituálech a o jejich tvorbě nám více prozradil frontman Michael.

Rituály, nové jméno na hudební scéně. Jak bys projekt přestavil?
Chceme hrát písničky, který nám tu trochu chyběly. Oproti 90. letům tu není spojnice mezi rádiovým popem a rockovou hudbou, to bychom rádi trochu nabourali. Inspirujeme se naší oblíbenou britskou scénou a přidáváme český texty, v nichž se odráží, co zažíváme. Texty píše převážně Richard. Já přispěju textem, jen když mě něco přímo napadne ve spojitosti s psaním hudby, jinak se právě zaměřuju na skládání a aranže písniček.

A Banquet jste ukončili kvůli odlišnému pohledu na budoucnost kapely. Ty i Richard jste do tvorby chtěli zakompilovat češtinu. Přestože anglicky zpívající kapely mají na české scéně malou šanci prorazit, vy jste to celkem slušně dokázali. Proč jste se chtěli vydat novým směrem?
A Banquet jsme toho dosáhli dost, ale bohužel jsme se dostali do fáze, kdy jsme nevěděli, co dál. Mohli jsme pokračovat stále v tom samém, ale ta stagnace a frustrace už tím byla prostoupená. A proč táhnout něco z čeho se vytratila radost a naděje dalších x let, aby to pak skončilo stejně. Navíc mi čím dál víc nevyhovovala má role v kapele, chtěl jsem se vrátit ke kytaře a víc prosazovat svý nápady. Matěj naopak nechtěl přistoupit na některý změny, který jsme navrhovali a tak jsme se rozhodli skončit.


Na scéně se objevil velmi podobný projekt Smrtislav, za kterým stojí Tuzex. Nebojíte se toho, že spolu budete spojováni a srovnáváni?

Bylo jasný, že budeme ze začátku určitě srovnáváni, ty společný koncerty tomu ještě víc nahrávají. Myslím si ale, že se postupem času obě kapely víc vyprofilujou a rozdíly nakonec můžou být docela markantní - už třeba proto, že budeme do budoucna náš zvuk víc stavět na klávesách.

Kompletní rozhovor naleznete ZDE!

Odkaz na iReport zdroj: Ireport

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku