RECENZE: Šťastný Pharrell Williams druhou šanci nepromarnil
zdroj: iREPORT.cz

RECENZE: Šťastný Pharrell Williams druhou šanci nepromarnil

11. 3. 2014 – 14:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Rok 2013 byl v podstatě rokem Pharrella Williamse. Prvně bodoval v megahitu Blurred Lines Robina Thicka, potom v dalším obrovském hitu Get Lucky od Daft Punk. S nimi natočil i další úspěšný singl Lose Yourself To Dance. A na závěr roku do hitparád pustil sólovou skladbu Happy, s níž boduje dodnes. Neexistuje vhodnější doba na vydání sólové desky.

Když v roce 2006 Pharrell vydával sólový debut, všichni čekali minimálně album roku. Umělec měl za sebou dekádu, kdy uspěl jak s kapelou N*E*R*D, tak hlavně jako producent a na špici prestižních hitparád se střídaly jím produkované skladby jedna za druhou. Zázrak se ale nekonal. Deska In My Mind se na trhu objevila v době, kdy se na výsluní prodral Timbaland s tupějším a syntezátorovějším soundem. Album nenaplnilo očekávání a poměrně rychle zapadlo. Přitom když si ho dnes poslechnete, stále se na rozdíl od mnoha úspěšnějších desek té doby dá poslouchat.

Druhý sólový zářez G I R L se od svého předchůdce liší počtem tracků, kratší stopáží a odklonem od úzce vyprofilovaného mixu R&B a hip-hopu. Nyní je Pharrell podstatně popovější a funkově veselejší. Při poslechu desky lze poznat, že Američan při psaní písní myslel na úspěch jeho loňských featuringů. Masově přístupnější jsou i jeho současní pěvečtí hosté. Pharrell vždy spolupracoval s první ligou, kterou poznal coby producent, nyní však vyměnil rappery za umělce jako Justina Timberlake, Alicia Keys neboMiley Cyrus. Mnohým nemusí být sympatická, ale pro druhou půlku planety je nyní princeznou popu právě ona a hitmaker si to velmi dobře uvědomuje. A aby nahrávka zaujala další velkou část publika, nemůže na desce chybět ani již třetí spolupráce s francouzskými electro mágy Daft Punk.

Tím ale výčet hvězdných hostů nekončí. Vokály nazpívaly i zpěvačky Kelly Osborne a JoJo, beatboxem přispěl zmíněný "rival" Timbaland a Pharrell zaměstnal i Hanse Zimmera, úspěšného tvůrce filmové hudby, který získal Oskara za hudbu k filmu Lví král.

Desku roku dle americké akademie populární hudby, Random Access Memories, nepřipomíná pouze skladbaGust of Wind, kterou Francouzi s Pharrellem napsali, ale také úvodní Marylin Monroe. Oběma písničkám dominují elektrické housle, které popohánějí skladby v poměrně rychlém tempu. Obě nahrávky se pyšní také velmi čistým zvukem zbaveným o nadbytečnosti, kde vyzní každý použitý nástroj.

Pharrell u Daft Punk odkoukal také to, že dnešní doba si nežádá novátorství za každou cenu. Naopak in je opět retro. A rozjuchaný funk je pořádné retro! Radostný není jen první singl Happy, ale i další disko-funkový kousekBrand New s výraznou rytmikou a dechovou sekcí. Jde o duet s Justinem Timberlakem, který jen dokazuje, jak moc si Pharrell věří nejen jako skladatel, producent, ale také jako zpěvák. Proto si dovolil i duet (Know Who You Are) s Alicií Keys.

Po vzroru nakažlivého kolovrátku Blurred Lines zase zní Hunter nebo ještě více duet s Miley Cyrus Come Get It Bae. Celku se vymyká překvapivě současně znějící skladba Lost Queen se skrytým (world music) intrem Freq. Ta připomene, za co Pharrell dostal Grammy coby producent výtečné desky Channel Orange Franka Oceana.

Album G I R L je příjemným překvapením, že na vrcholu popularity může i dnes být někdo, komu už je přes čtyřicet. I když v tomto případě by další slavný producent Babyface mohl umělecké jméno přenechat právě Pharrellovi. Ten má šťastné období, jeho nahrávka se velmi dobře poslouchá a baví. Neobsahuje zbytečné tracky a kvalitou lze zařadit na roveň prvních desek jeho skupiny N*E*R*D.

zdroj: youtube.com

Odkaz na hudební novinky iREPORT zdroj: iREPORT.cz

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku