O Deppa je stále zájem, v nových "pirátech" jej už ale neuvidíme
zdroj: Profimedia

O Deppa je stále zájem, v nových "pirátech" jej už ale neuvidíme

17. 4. 2019 – 7:39 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Hvězdná kariéra Johnnyho Deppa, držitele Zlatého glóbu, se začala psát někdy v roce 1984, kdy získal roli Glena Lantze, přítele jedné z hlavních hrdinek, v legendárním hororu Noční můra v Elm Street. Jeho talentu si všiml nejeden filmař a nabídky se jen hrnuly. V roce 2003 přichází kasovní trhák Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly a s ním i kapitán Jack Sparrow. Postava Sparrowa přináší Johnnymu první nominaci na Oscara a zároveň se pojem Jack Sparrow vrývá hluboko pod kůži diváků. Po třech letech přichází díl s podtitulem Truhla mrtvého muže a s ním i Zlatý glóbus za nejlepšího herce. Johnny se plavil po moři jako kapitán Sparrow ještě v letech 2007, 2011 a 2017.

Podle Seana Baileyho, výkonného producenta z Walt Disney Pictures, se chystají nová pokračování, ve kterých se však s Johnnym nepočítá. Všech pět filmů této série vydělalo neuvěřitelných 4.5 miliard dolarů, ale pravdou je, že jejich úspěšnost díl od dílu klesala. O tomto svědčí i fakt, že sám Depp si za poslední pokračování Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta vysloužil nelichotivou nominaci na Zlatou malinu v kategorii Nejhorší herec. Johnny Depp jako Jack Sparrow ve filmu Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta. zdroj: tisková zpráva
Životní příběh Johnnyho Deppa aneb jak to všechno začalo
Johnny Depp se narodil 9. června 1963 v americkém Kentucky. Je nejmladší ze čtyř sourozenců. V raném dětství se s rodinou často stěhovali, a tak do roku 1970, než se usadili v Miramaru na Floridě, vystřídali více než dvacítku míst. V patnácti letech měl spíše našlápnuto na dráhu kriminálníka, než aby se o několik let později stal hollywoodskou superstar, bral drogy a kradl při každé příležitosti.

Naštěstí měl velkého koníčka, toužil po kariéře rockové hvězdy. Kvůli své vášni pro hru na kytaru opustil střední školu a působil v kapelách Kids a Rock City Angeles. Důležitým momentem v Johnnyho životě byl 20. prosinec 1983, kdy se oženil s Lori Anne Allison. Ta jej v průběhu dvouletého manželství seznámila s kamarádem Nicolasem Cagem, který v něm viděl velký potenciál. Přes svého agenta mu zařídil roli v Noční můře z Elm Street, režiséra Wese Cravena.

Johnny Depp v hereckém debutu Noční můra v Elm Street. zdroj: tisková zpráva
První výraznější role
Krátce po Noční můře se nabídky na vedlejší filmové role jen hrnou. Idolem teenagerů se stává díky seriálu Jump Street 21, kde ztvárnil postavu Toma Hansona v desítkách epizod. Přelom v Johnnyho kariéře přináší hlavní role Střihorukého Edwarda ve stejnojmenném filmu, režiséra Tima Burtona. Ten jej katapultoval mezi přední hollywoodské herce a odstartoval dlouholetou spolupráci právě s Burtonem.

Po hororech Ospalá díra a Devátá brána přichází mimo jiné postava inspektora Freda Abberlineho, který se ujímá vyšetřování vražd prostitutek v hororu Z pekla. Ten je inspirován příběhem legendárního Jacka Rozparovače.

Po zrodu Jacka Sparrowa
Od roku 2003, kdy začala éra Jacka Sparrowa, se dostal mezi opravdovou hereckou elitu a z filmů okořeněných přítomností Johnnyho Deppa jsou většinou kasovní trháky.

Za roli v životopisném dramatu Hledání Země Nezemě si hned rok po prvních "pirátech" vysloužil nejen nominaci na Oscara, ale také na cenu BAFTA. Rok 2005 se nesl opět ve znamení spolupráce s Timem Burtonem. Nejprve herci svěřil roli Willyho Wonky v rodinném fantasy Karlík a továrna na čokoládu, a Depp pak na oplátku propůjčil svůj hlas hlavní postavě Victora Vana Dorta v animáku Mrtvá nevěsta.

Rok 2009 přináší postavu amerického gangstera z počátku 19. století, Johna Dillingera, v kriminálním dramatu natočeném na motivy skutečných událostí, Veřejní nepřátelé. Mimo to si zahrál v dobrodružném fantasy Imaginárium Dr. Parnasse, během jehož natáčení zemřel jeden z hlavních představitelů, Heath Ledger.

Johnny Depp ve filmu Veřejní nepřátelé zdroj: Bontonfilm

Filmy Alenka v říši divů a Cizinec, z roku 2010, vynesly Deppovi dvojici nominací na Zlatý glóbus.

Další z významných rolí přišla roku 2013 s westernem Osamělý jezdec. O dva roky později září jako irský mafián James Bulger, v kriminálním dramatu Black Mass: Špinavá hra. Pokračování Alenky v říši divů s podtitulem Za zrcadlem mu na rozdíl od původní “Alenky” přineslo nominaci na Zlatou malinu za Nejhoršího herce ve vedlejší roli. Ve Vraždě v Orient expresu získal roli Američana Ratchetta, kolem jehož smrti se poté točí celý příběh, jež vzešel z pera Agáty Christie v roce 1934.

Ve spin-offu série o Harrym Potterovi Fantastická zvířata a kde je najít, z roku 2016, se objevil jako temný čaroděj Gellert Grindelwald. Roli si zopakoval v pokračování z roku 2018, a chybět nebude ani ve třetím pokračování, jehož premiéra je plánovaná na konec roku 2020.

Johnny Depp ve filmu Vražda v Orient expresu. zdroj: tisková zpráva

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku