Mladí a ňoumovití: 6 celebrit/herců, kteří jsou roztomile divní
zdroj: Cinemart

Mladí a ňoumovití: 6 celebrit/herců, kteří jsou roztomile divní

21. 3. 2016 – 10:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Jen málokdo udělal pro popularizaci vědy a vědců tolik jako on - řeč není o fyzicích nebo profesorech, nýbrž o představiteli Sheldona Coopera, Jimu Parsonsovi, který bude mít 24. března narozeniny. Právě jeho herecký styl zpopularizoval kult geeků, a v letech po něm se tak začali rodit herci a herečky, pro něž se v angličtině vžilo slovo "adorkable". Toto spojení slov “dork” (ňouma, šprt) a “adorable” (roztomilý), které by v češtině šlo kreativně přeložit snad jako "ňoumilý", má dnes krom Parsonse několik dalších matadorů. Vzpomněli jsme na šest z nich.

Jesse Eisenberg
Nová tvář Lexe Luthora nebyla jakožto záporák vybrána pro nic za nic - působí přesně jako prototyp moderního magnáta, který je tak bohatý a chytrý, jak i sociálně odloučený. Nakonec, právě Jesse Eisenberg si střihl filmovou verzi Marka Zuckerberga, zakladatele Facebooku. Traduje se, že podobně jako jeho postavy je i sám Jesse poněkud mimo z celé té celebritkovské stránky herectví a publicita mu notně vadí. I proto má problém s vystupováním na veřejnosti a vůbec často působí jako slon v porcelánu...

Jesse Eisenberg jako Mark Zuckerberg (Sociální síť) zdroj: Falcon

Zooey Deschanel
S očima o velikosti průměrného šediváka z Akt X se Zooey Deschanel rychle stala jednou z nejpopulárnějších hereček současnosti, její chování v rolích bylo přesto poněkud nestandardní. Zatímco Zooeyny kolegyně hrály sexsymboly a bohyně, Zooey si vybírá postavy nejistých loserek, které si cosi mumlají pod nosem. Chování člověka se sociální fóbií ji ovšem rychle vyneslo do pozornosti a zajistilo i místo v sitcomu Nová holka.

Zooey Deschanel v seriálu Nová holka zdroj: tisková zpráva

Felicia Day
Velmi podobně je tomu u internetové celebrity Felicie Day, kterou proslavily pro změnu webové seriály jako Guild určené nadšencům do sci-fi, fantasy a videoher. Felicia se od temných internetových dob vypracovala v mazlíčka komunity a mimo jiné si několikrát zahrála i v seriálech Můj přítel Monk, Lovci duchů či Heuréka. Felicia se však více než na stará média orientuje na ta internetová, mezi nejslavnější projekt tak patří její muzikál Dr. Horrible's Sing-Along Blog.

Felicia Day v seriálu Dragon Age: Redemption zdroj: tisková zpráva

Alison Brie
Na první pohled by se mohlo zdát, že Alison Brie kouzlo na způsob Felicie Day nebo Zooey Deschanel chybí, na adorkable herečku totiž vypadá příliš… standardně. Alison si to ale dosyta vynahrazuje projevem a rolemi. Slavná je například její citace, kde o sobě tvrdí, že namísto bikin vypadá “skvěle v potápěcím obleku”. Především v nekonvenčním seriálu Community se Alison Brie prokázala jako herečka oscilující kdesi mezi humorem, trapností, roztomilostí a popkulturními referencemi. Fazóna komičky vědomé si limitací sebe sama i šoubyznysu tak nakonec z Alison Brie rozhodně dělá jednu ze zástupkyň adorkable herecké linie.

Jason Sudeikis, Alison Brie (Milenci těch druhých) zdroj: Cinemart

Ben Whishaw
Nejnovější Q z bondovek nebyl do své role vybrán omylem. Již 35 let starý Ben Whishaw má na triku nejrůznější mimózní postavy od moderních nerdů až po minority minulosti. Otevřený gay Whishaw si tak mohl střihnout adorkable homosexuála v Atlasu mraků zasazeném celé dekády před tím, než byl takový termín vůbec vynalezen! Whishaw se přesto nebojí i tradičnějších rolí, a kdo ví, zdali nebude pro své příliš normální postavy nakonec z klubu adorkable herců vyloučen...

Ben Whishaw (Atlas mraků) zdroj: EEAP Film Distribution

Michael Cera
Nestárnoucí americký herec je natolik mimózní, že by v podstatě mohl být oficiálním maskotem celé adorkable linie! Michael Cera se doslova narodil pro formanovské role chcípáků, kteří jsou navždy dětmi, avšak musejí se postavit čelem dospěláckým trablům. Od teenagerských komedií přes dramedy Juno až po milostnou báseň kultuře videoher Scott Pilgrim je Michael Cera zrozen pro role postav tak trapných, až je vlastně nelze nemilovat.

Michael Cara (Mládí v hajzlu) zdroj: tisková zpráva

Zatím bez komentáře, buďte první!