Michael Kocáb interview: Od bigbeatu přes valčík až k technu
zdroj: iREPORT.cz

Michael Kocáb interview: Od bigbeatu přes valčík až k technu

19. 7. 2014 – 15:00 | Magazín | Redakce iReport.cz | Diskuze:

Michael Kocáb si ke svému životnímu jubileu nadělil koncepční kompilaci. Ve třech dějstvích, rockovém, šansonovém a skladatelsky multižánrovém mapuje stopy, které zanechal během svého více než pětatřicetiletého putování po české hudební scéně. Jak se ovšem muzikant dívá na svou hudební současnost a budoucnost? I na to jsme se ho v našem rozhovoru zeptali.

Na kterém koncertu jste byl naposledy?
Na Lucii. Touhle otázkou mě ale nedostáváte. Vzhledem k tomu, jak často hrajeme na festivalech a k faktu, že nejsem typ, který se toulá po zákulisí, byste se mohli spíš zeptat, kdy naposledy jsem třeba viděl své oblíbené Blue Effect. Snažím se vidět současné kapely, chodím i na velké koncerty, kdykoliv se v Praze objeví cokoliv většího, snažím se tam být, ať už je to Ozzy Osbourne, Dream Theater nebo třeba další moji oblíbenci Underworld. Je ale fakt, že nechodím na ty "bílé tancovačky" v O2 areně. Když už zajdu na nějakého DJe, tak je to v Cross Clubu, to je podnik, kde jsem pečenej vařenej. No...spíš jenom pečenej. Natočili jsme se tam dva klipy, mám to tam rád, celý koncept toho podniku je hodně zajímavý.

Otázka, které se nevyhnete asi při žádném rozhovoru. Jaká kritéria jste volil při sestavování kompilace?
Kritéria byla jasná: co se lidem líbí, to znamená obecně známé hity, a co se mě líbí, co já považuju za důležitý. Co se třeba nestalo hitem, ale já mám pocit, že se mi to povedlo. Trojalbum je třeba chápat v souvislosti s tím, co vyjde na konci roku a to bude hned osmnáct cédeček...

...což bude, předpokládám, kompletní Kocáb.
A ani to nebude komplet! Protože CD Pražského Výběru nyní vyšly samostatně a je otázka, jestli to k tomu přidávat. Nebude to ani úplný souhrn mé filmové hudby, protože to by samo o sobě vydalo na několik cédeček.  Na aktuálně vydaném trojcédéčku jsou ale věci, které na tom velkém výběru zase nebudou.

Zmiňoval jste skladby, které se nestaly hity, ale vy si jich považujete. Které konkrétně máte na mysli?
Například, kdyby se rádia chytily duetů Tak to přeci nejde říct s Danem Bártou, nebo Sebastiána, mohly z nich být hity. To jsou podle mě zdařilé věci. Samozřejmě je kolekce také trochu poppy, aby se dobře poslouchala.

 

Pokračování rozhovoru naleznete zde: 

Odkaz na hudební novinky iREPORT zdroj: iREPORT.cz

Zatím bez komentáře, buďte první!