Jiří Kajínek nebo Vojtěch Pokoš, komu z nich věříte?
Kajínek a Pokoš | zdroj: tisková zpráva

Jiří Kajínek nebo Vojtěch Pokoš, komu z nich věříte?

25. 5. 2017 – 9:48 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Zřejmě nejsledovanější událostí tohoto týdne je propuštění nejznámějšího českého vězně Jiřího Kajínka. Kajínek trvá na své nevinně od samotného začátku. Proti němu stojí korunní svědek Vojtěch Pokoš, jako jediný přeživší tehdejší střelby. Právě Pokoš označil Kajínka za člověka, který po jejich voze střílel. Komu z nich věříte?

Jiří Kajínek

Jiří Kajínek je český recidivista. V roce 1998 byl odsouzen za dvojnásobnou nájemnou vraždu a jeden pokus vraždy k doživotnímu trestu odnětí svobody. Během pobytu ve vězení se z něj několikrát pokusil uprchnout. Jeho případ se stal všeobecně známým, byl podle něho natočen film Kajínek a probíhala veřejná diskuse, zda byl odsouzen právem.

Dne 23. května 2017 mu prezident republiky Miloš Zeman udělil milost, což vedlo k jeho propuštění na svobodu.

Jiří Kajínek po propuštění Jiří Kajínek po propuštění | zdroj: Profimedia

Vojtěch Pokoš

Vojtěch Pokoš je jediný, který 30. května 1993 kolem 20 hodiny, přežil střelbu v zatáčkách pod plzeňskou věznicí Bory. V autě, na které útočník střílel, zemřel tehdy podnikatel Štefan Janda a jeho osobní strážce Julián Pokoš. Těžce zraněn byl i další Jandův strážce Vojtěch Pokoš. Právě ten následně označil Kajínka jako člověka, který po jejich autě střílel a stal se korunním svědkem celého případu.

svědek Vojtěch Pokoš svědek Vojtěch Pokoš | zdroj: Profimedia

 

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku