Inspirativní rozhovor: Emma Watson vyzpovídala Malalu Yousafzai
zdroj: Profimedia

Inspirativní rozhovor: Emma Watson vyzpovídala Malalu Yousafzai

6. 11. 2015 – 18:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Co vznikne, když se slavná herečka setká s nositelkou Nobelovy ceny za mír? No přece velmi zajímavé interview…

Yousafzai s Watson hovořila především o novém dokumentu He Named Me Malala (který pojednává o jejím životě), potřebě zajistit vzdělání pro všechny děti a problematice genderové rovnosti.

"Dnes jsem se setkala s Malalou. Byla dávající, naprosto okouzlující, přesvědčivá a inteligentní," napsala představitelka Hermiony z Harryho Pottera na svůj Facebook.

"Mám jednoduchý, velmi přímočarý sen: Chci vidět všechny děti, jak získávají kvalitní vzdělání. Aby bylo zajištěno, že se tento sen stane skutečností, musíme tvrdě pracovat a musíme jednat. To bylo moje poslání a budu se snažit, aby se to skutečností stalo. Budu se snažit co nejlépe," konstatovala mimo jiné Malala.

Pákistánská bojovnice za lidská práva rovněž přiznala, že když má řečnit v nějaké škole, je "opravdu vystrašená".

"Ale pokud jde o mítinky prezidentů a premiéru a mluvení o skutečně důležitých věcech, pak musíte na nervozitu zapomenout… musíte zapomenout na všechny ty věci a říkat, co máte na srdci – bez váhání," vysvětlila. "Proč váhat, proč se zastavovat? Když se vidím třeba s prezidentem USA Barackem Obamou, říkám všechny věci velmi, velmi jasně – protože to není pro mě, ale pro děti a jejich budoucnost."

A co ona a feminismus?

"Když jsem to slovo poprvé slyšela, slyšela jsem i řadu negativních reakcí. Váhala jsem, zda se mám prohlásit za feministku, ale pak – po vyslechnutí tvého projevu (jde o Emmino proslavené vystoupení na summitu OSN, pozn. red.), jak jsi prohlásila 'Když ne teď, tak kdy? Když ne já, tak kdo?' – jsem dospěla k tomu… že na tom, nazývat se feministkou, není nic špatného," prozradila Yousafzai a dodala:

"Takže jsem feministka a všichni bychom měli být feministky, protože feminismus je jiné slovo pro rovnost… Lidé jen zapomněli jeho definici."

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku