Hurvínek nebo Mánička? Která loutková postavička je vám nejbližší?
zdroj: Profimedia

Hurvínek nebo Mánička? Která loutková postavička je vám nejbližší?

5. 5. 2016 – 18:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Když se řekne Spejbl a Hurvínek, každý si představí oblíbené loutkové postavičky, které baví již několik generací, jak na televizních obrazovkách, tak na divadelních prknech. K těmto dvěma, patří nepochybně i jejich přátelé Mánička a Paní Kateřina. Hurvínek se zase neobejde bez svého věrného kamaráda Žeryka. Máte také rádi tyto loutky?

Hurvínek

Hurvínek je populární česká loutková postava kluka. Hurvínek je synem Josefa Spejbla. Vzhledem je Hurvínek podobný Spejblovi – je to ušatý panáček v dřevácích. Na rozdíl od Spejbla má chomáč vlasů a loutka může pohybovat očima. Původně byl oblečen v noční košilce, později se jeho základní oděv několikrát obměnil než se ustálil na současné bílé košili a krátkých kalhotách s kšandami. Více.

zdroj: Archiv

Spejbl

Josef Spejbl je populární česká loutka. Spejbl je otec Hurvínka. Je to podivný ušatý panák s vypoulenýma očima. Skupa jej nechal vytvořit jako karikaturu užvaněného měšťáka, proto je Spejbl plešatý, jako otravní přechytřelí dědkové, nosí staromilský frak, aby si dodal vážnosti, ten ovšem ostře kontrastuje s dřeváky, jež má Spejbl na nohou. Jeho podoba je rovněž poněkud ovlivněna dadaismem. Spejbl je komická postava, mluví huhňavým hlasem a všechno poplete. Více.

Spejbl zdroj: tisková zpráva

Mánička

Mánička je loutková postavička vystupující v představeních Divadlo Spejbla a Hurvínka. Mánička je vedle své „bábinky“ paní Kateřiny Hovorkové, jednou ze dvou ženských postav příběhů, jejichž hlavními hrdiny jsou Spejbl a Hurvínek. Je to Hurvínkova nejlepší kamarádka, brýlatá holčička, která se ve škole dobře učí a ví spoustu věcí, takže někdy působí na Hurvínka až přechytřele. Jinak je ovšem naivní, nepraktická a Hurvínkovy klukoviny ji snadno rozpláčou. Více.

zdroj: Archiv

Paní Kateřina

Paní Kateřina je loutková postavička vystupující v představeních Divadlo Spejbla a Hurvínka. Vedle hlavních postav Spejbla a Hurvínka a své vnučky Máničky je čtvrtou hlavní postavou divadla. Mánička ji oslovuje bábinko. V některých hrách o ní Hurvínek mluví jako o paní učitelce. Paní Kateřina je ze všech čtyř loutek nejmladší. Byla vytvořena speciálně pro Helenu Štáchovou, která do divadla nastoupila v 60. letech a chtěla ke své roli Máničky přibrat další postavu. Více.

Paní Kateřina zdroj: tisková zpráva

Žeryk

Žeryk je Hurvínkův pes, který je jeho nerozlučným druhem v mnoha dobrodružstvích. První loutku Žeryka vytvořil loutkář Gustav Nosek (který je rovněž autorem Hurvínka) a poprvé se na scéně divadla objevil 19. dubna 1930 - ve stejné hře, v níž poprvé vystoupila i Hurvínkova kamarádka Mánička. Více.

zdroj: Archiv

 

Zatím bez komentáře, buďte první!