Hugh Laurie přestal být Dr. Housem a stal se muzikantem
zdroj: iREPORT.cz

Hugh Laurie přestal být Dr. Housem a stal se muzikantem

20. 7. 2013 – 15:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Zapomeňte na drsného seriálového vtipálka Gregoryho House, přichází hudebník Hugh Laurie. Leccos naznačil už jeho dva roky starý debut Let Them Talk, ale teď je vše ještě jasnější. Trochu přeceňovaný doktor House je minulostí a zdá se, že se před oxfordským rodákem otevírá kariéra muzikanta.

Nahrávka Didn't It Rain si rozhodně nezaslouží být označená pouze za desku hudebně nadaného herce, na to je příliš prodchnuta čirým muzikantstvím. Přesvědčí vás o tom hned první flák The St. Louis Blues s parádní trubkou a klavírem. Hudební lahůdkou je i následující Junkers Blues od Wiliama Jacka Dupreeho, v níž Laurie převaluje text na rtech jako dobrou whiskey.

Oproti debutu Let Them Talk je Didn't It Rain mnohem pestřejší nahrávkou, i když opět převažují klasické bluesové a jazzové kousky, jako například One For My Baby dvojice Harolda Arlena a Johnnyho Mercera nebo Vicksburg Blues louisianského bluesového pianisty Little Brothera Montgomeryho, které zde zpívá Taj Mahal. Netřeba asi dodávat, že přesně takovým způsobem, jak si tenhle skvost zasluhuje.

HUgh Laurie_album zdroj: iREPORT.cz

Majitel srdcervoucího chrapláku není jediným hostem. Tím nejvýraznějším je guatemalská zpěvačka Gaby Moreno, s níž Laurie v duetu Kiss of Fire od blues na řece Mississippi vyplul někam na vody latinskoamerické Río Negro. Moreno se blýskla ještě dvěma přesvědčivými sólovými pěveckými výstupy - The Weed Smoker's Dream a titulním Didn't It Rain.

Hugh Laurie bude v červenci ordinovat v Praze

Dalším hostem, který se stará o pestrost (z pohledu konzervativnějších posluchačů možná roztříštěnost) téhle nahrávky, je soulová vokalistka Jean McClainová. Ta dříve spolupracovala s Jimmym Cliffem nebo Sheryl Crow a tady k hudebnímu zážitku přispívá ostrým zpěvem v Send Me To The 'Lectric Chair a I Hate A Man Like You. Oproti debutu se Laurie neomezil pouze na bluesové klasiky, ale sáhnul i po relativně současnějších autorech. Od Dr. Johna, který na jeho debutu hostoval, se zjevnou chutí přezpíval Wild Honey a Alanu Priceovi, původnímu klávesistovi britských Animals, vděčí za gradující závěr v podobě Changes. Album plynoucí s lehkostí hry brazilkých míčových kouzelníků jen občas trochu zadrhne (barově znějící příliš dlouhé Careless Love) a je jasné, že se má Praha 26. a 27. července na Laurieho koncertech v Kongresovém centru na co těšit.

Mimochodem, nepřehlédněte fotografii na obalu Didn't It Rain, jehož autorem je Mary Anna McCartneyová, první děcko Paula McCartneyho a jeho ženy, proslulé forografky Lindy Eastman McCartneyové. Je důkazem, že jablko nespadlo daleko od stromu a dalším svědectvím toho, že se Laurie včlenil do dobré muzikantské společnosti. {vypnoutlink:Kiss}

Odkaz na hudební novinky iREPORT zdroj: iREPORT.cz

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku