Hudebním cenám Brit Awards 2013 dominovala zpěvačka Emeli Sandé
zdroj: Profimedia

Hudebním cenám Brit Awards 2013 dominovala zpěvačka Emeli Sandé

21. 2. 2013 – 15:15 | Magazín | Kateřina Vodrážková | Diskuze:

V londýnské 02 Aréně se předávaly prestižní výroční ceny britského hudebního průmyslu a nejprestižnější cenu pro album roku si odnesla britská sólová zpěvačka Emeli Sandé.

Pětadvacetiletá zpěvačka ze Skotska proměnila ze čtyř nominací celkem dvě a to dále za Britskou zpěvačku roku. Její debutová deska s zázvem Our Version of Events se stala zároveň tou nejprodávanější. Kapelou roku se stala anglická folk-rocková kapela Mumford & Sons, která vznikla v roce 2007 a po světě už sbírá významná ocenění. Dokonce byla v roce 2010 nominována na cenu Grammy v kategoriích Nejlepší nový umělec a Nejlepší rocková skladba.

Dalšími oceněnými byli Coldplay, kteří si odnesli cenu za nejlepší život kapelu. Britským sólovým zpěvákem roku se stal Ben Howard, který si zároveň odnesl sošku za vítězství v kategorii Objev roku. Ani hoši z kapely One Direction, kteří se dali dohromady díky soutěži X Factor, nepřišli zkrátka a vyhráli v kategorii Britský globální úspěch.

Mumford & Sons zdroj: Profimedia

Zpěvačka Adele, která je v současné době v Los Angeles, kde čeká na předávání Oscarů, dostala sošku za nejlepší britskou píseň Skyfall a za cenu poděkovala do Londýna alespoň na dálku.

Mezi dalšími významnými nominovanými byla například Amy Winehouse, Rolling Stones a Muse. Ovšem ani jeden z nich svou nominaci neproměnil.

Prestižní ceny Brit Awards jsou z mnoha stran kritizovány z důvodu, že nadržují zejména komerčně úspěšným interpretům: "The Brits existují už jen proto, aby oceňovaly komerční úspěch a proto výsledky neřeknou vůbec nic o stavu britské hudby, co byste nezjistili při pohledu do žebříčků," uvedl hudební kritik Alex Petridis z Guardian.

Zatím bez komentáře, buďte první!