Filmové premiéry: Vězeňská vzpoura a vznik závoďáku Ford GT40
zdroj: Bontonfilm

Filmové premiéry: Vězeňská vzpoura a vznik závoďáku Ford GT40

13. 11. 2019 – 14:31 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Největší vzpoura ve vězeňské historii Československa, svět třicátníků v debutu Bohdana Karáska, vznik revolučního závodního auta Ford GT40, snímek navazující na Kubrickovo slavné Osvícení, kariéra založená na bezohlednosti jako zaručená vstupenka do basy, transformace čínské společnosti v průběhu tří dekád a dvojice nerozlučných kamarádů. Tento týden přináší osm filmových premiér včetně dokumentu zobrazujícího dopad lidstva na naší planetu.

Amnestie
Emotivní thriller Amnestie přinese na plátna největší vzpouru ve vězeňské historii Československa a spolu s ní i příběh, který odráží obrovské a rychlé změny po revoluci v roce 1989. Film jde do kin jako příspěvek k výročí Sametové revoluce, na události a dramatickou dobu se ale dívá jinak, než by mohli diváci očekávat. Očima jednoho z vězňů z prostředí věznice pro nejtěžší případy v Leopoldově, jehož příběh se uzavře během divoké vzpoury. Velkou roli v něm mají i postavy Anny Geislerové a Marka Vašuta.

zdroj: Bontonfilm

Karel, já a ty
Manželství Karla a Saši se ocitlo v mrtvém bodě a Saša se na čas stěhuje z domu. Nachází chvilkový azyl u Dušana, starého známého, který jim kdysi hrál na svatbě. Celovečerní debut Bohdana Karáska klade důraz na přirozenost dialogů i hereckých výkonů. S neokázalou elegancí a subtilním humorem představuje svět třicátníků, kteří hledají, nacházejí a někdy i ztrácejí přátele i životní partnery.

zdroj: Marienbad Film

Le Mans ’66
V roce 1959 je Carroll Shelby (Matt Damon) na absolutním vrcholu, vyhrál nejtěžší motoristický závod na světě 24 hodin Le Mans. Po největší triumfu tohoto neohroženého Texasana přijde drtivá rána – lékaři odhalená srdeční vada mu znemožní pokračovat v závodění. Shelby tak začíná novou kariéru jako velmi vynalézavý konstruktér. Spolupracuje s týmem, do nějž patří i vynikající zkušební jezdec a britský šampión Ken Miles (Christian Bale). Miles je nejen špičkovým závodníkem oddaným své rodině, ale je také nesnesitelně arogantní a naprosto neschopný jakéhokoliv kompromisu.

A právě tento tým automobilových šílenců si najme Henry Ford II, aby pro jeho automobilku navrhli a postavili dokonalé závodní auto. Ford se totiž rozhodně, že se pomstí Enzo Ferrarimu, za to, že nakonec odmítl domlouvané spojení své automobilky s Ford Motor Company. Vozy stáje Ferrari vítězí na okruhu v Le Mans nepřetržitě od roku 1960 až do roku 1965. Shelby, Miles a jejich malý tým jsou odhodláni tomu učinit s pomocí vozu Ford GT40 rázný konec. Proti nim stojí neporazitelné Ferrari, fyzické zákony i jejich vlastní osobní démoni. Navzdory překážkám a omezením, které jim do cesty hází i samotný Ford, musí vyvinout revoluční vozidlo, které převálcuje každého konkurenta. Jejich úsilí si ale vybírá nemalou daň – těmto odvážným mužům to ale za vítězství stojí.

zdroj: Cinemart

Doktor Spánek od Stephena Kinga
Film navazuje na děj filmu Osvícení (Stanley Kubrick) popisující hrůzné události, ke kterým došlo před 40 lety v hotelu Overlook. Nyní dospělý Dan Torrance (McGregor) se usilovně snaží vyrovnat se svým hrůzným zážitkem z hotelu a najít klid v duši. Vše se ale změní ve chvíli, kdy se setká s Abrou, odvážnou mladou dívkou obdařenou mimořádnými mimosmyslovými schopnostmi označovanými jako „osvícení“. Abra instinktivně vycítí, že Dan má stejné tajuplné nadání jako ona, a obrátí se na něj se zoufalou prosbou o pomoc. Nelítostná bytost Rose a její následovníci totiž čerpají energii z „osvícení“ dalších nevinných dětí a pro dosažení své nesmrtelnosti jsou rozhodnuti udělat cokoliv. Tato nesourodá dvojice spojí své síly a pustí se s Rose do nemilosrdného boje na život a na smrt. Mike Flanagan režíroval film podle vlastního scénáře na motivy románu Stephena Kinga.

zdroj: Vertical Entertainment

Falešně
Investiční bankéř Markus založil svoji úspěšnou kariéru na bezohlednosti. Machinace nakonec finančního žraloka dostanou za mříže. Osud na sebe vezme podobu vězeňského kápa, který po Markusovi požaduje nemalý obnos. Nezbývá než se uchýlit do izolovaného křídla pro nejopovrhovanější zločince, kterému smysl, rytmus a hierarchii dává pěvecký sbor. Namísto pokory nalézá Markus příležitost, která ho vždy hnala kupředu – stoupat vzhůru přes mrtvoly, i když jde jen o pozici sbormistra a pěvecký repertoár. Frederikke Aspöck vede svou bravurně zrežírovanou severskou komedii v rytmu temného cynismu a skepse.

zdroj: Artcam

Sbohem, synu
Některá setkání jsou jenom na chvíli, některá rozloučení mohou zabrat celý život. Snímek Sbohem, synu je znamenitě vystavěnou rodinnou ságou zachycující transformace čínské společnosti prostřednictvím příběhu manželského páru stiženého osudovou tragédií. Film, který je stejně tak emotivním melodramatem jako pronikavou studií kulturních a politických proměn, sleduje své hrdiny v průběhu tří dekád – od otřesů čínské kulturní revoluce 80. let minulého století až po problematickou prosperitu současného čínského turbokapitalismu. Neokázalý, mimořádně dojemný a výtečně nasnímaný film je důkazem, že velké city nepotřebují velká gesta.

zdroj: Film Europe

Matthias a Maxime
Matthias a Maxime jsou nerozluční kamarádi už od dětství. Když jsou ale během natáčení studentského filmu vyzváni, aby se políbili před kamerou, vše se náhle promění. Zdánlivě nenarušitelné pouto je znejistěno pochybnostmi, jaké city k sobě opravdu chovají.

Antropocén: Epocha člověka
Dosáhli jsme bezprecedentního okamžiku v historii naší planety. Lidé v současnosti ovlivňují Zemi a geologické procesy více než všechny přírodní síly dohromady. Antropocén: Epocha člověka je dokumentárním snímkem, který čtyři roky natáčel oceňovaný tým ve složení Jennifer Baichwalová, Nicholas de Pencier a Edward Burtynsky. Jedná se o dokument, který kombinuje umění a vědu a přináší empirický, neučebnicový náhled na klíčový moment v historii geologie. Dechberoucí snímky přináší provokativní a nezapomenutelný zážitek a názorně ukazují dopad lidstva na naši planetu.

zdroj: AČFK

Nevíte, která kina ve vašem okolí vysílají premiérové snímky tohoto týdne? Mrkněte na Dokina.cz:
Kam zajít na Amnestie
Kam zajít na Karel, já a ty
Kam zajít na Le Mans ’66
Kam zajít na Doktor Spánek od Stephena Kinga
Kam zajít na Falešně
Kam zajít na Matthias a Maxime
Kam zajít na Sbohem, synu
Kam zajít na Antropocén: Epocha člověka

Staňte se fanoušky premiérových filmů:
Fanklub Amnestie
Fanklub Karel, já a ty
Fanklub Le Mans ’66
Fanklub Doktor Spánek od Stephena Kinga
Fanklub Falešně
Fanklub Matthias a Maxime
Fanklub Sbohem, synu
Fanklub Antropocén: Epocha člověka

Zatím bez komentáře, buďte první!