Filmové premiéry: Pidilidi a příběh Winstona Churchila
zdroj: Cinemart

Filmové premiéry: Pidilidi a příběh Winstona Churchila

10. 1. 2018 – 10:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Příběh člověka, který dokázal změnit běh dějin a geniální řešení zabraňující přelidnění planety. V tomto týdnu nás čekají jen dvě, zato hodně zajímavé, filmové premiéry a záznam koncertu skupiny Motorhead.

Nejtemnější hodina
Vsadil všechno na jednu kartu, i když šance byly nepatrné a skoro nikdo mu nevěřil. Neprohrál, a zachránil tak svět. Jmenoval se Winston Churchill a v nejtemnější hodině naší civilizace, na začátku druhé světové války, se tento britský premiér předvedl jako velký hráč. Joe Wright, režisér Pokání a Pýchy a přesudku, jeho nejslavnější úlohu v dějinách proměnil ve strhující drama. Vydatně mu v tom pomáhá Gary Oldman v hlavní roli, který Churchilla nehraje. On jím prostě je.

„S tygrem nemůžete vyjednávat, když máte hlavu v jeho tlamě.“ Winston Churchill byl mistrem přesných bonmotů a tímhle pregnantně shrnul postavení Británie v roce 1940, v době, kdy se britská vojska zoufale krčila na pláži v Dunkerku a čekala na evakuaci do Anglie, zatímco se Hitlerovi vzdávala jedna země na druhou. Ačkoliv většina členů britského válečného kabinetu upřednostňovala jednání s Němci, on zarputile trval na „boji za každou cenu“. Vše přitom nasvědčovalo tomu, že ta cena bude obrovská. I proto měl na své straně zpočátku jediného spojence, chytrou a milující manželku Clemmie (Kristin Scott Thomas). Géniové se poznají podle toho, že v pravou chvíli udělají něco, co všem ostatním vyrazí dech. Politický génius Winston Churchill napsal projev. Jednou z nejsilnějších motivačních řečí v historii zvrátil na svou stranu nejprve veřejné mínění a postupně i většinu svých odpůrců. „Slova můžou změnit svět a Churchill právě tohle v roce 1940 dokázal,“ říká scenárista Anthony McCarten. „I když byl pod nepředstavitelným politickým tlakem, dokázal během pár dní změnit běh dějin.“

zdroj: Cinemart

Zmenšování
Představte si, že byste mohli pohádkově zbohatnout. Stačilo by splnit jednu malinkou podmínku. Dobrovolně absolvovat proces, na jehož konci byste měřili pouhých deset centimetrů. Šli byste do toho? Režisér Bokovky Alexander Payne natočil velmi originální komedii o muži, který začal doopravdy žít, až když se začal na život dívat z úplně jiné perspektivy.

Proces zvaný celulární miniaturizace vyvinuli norští vědci jako jeden z léků na hrozící přelidnění planety. Malí lidé míň snědí a zaberou míň místa, to dá rozum. A aby do tohoto programu vstupovali lidé houfně a s nadšením, provázejí ho gigantické ekonomické výhody a trvalý pobyt v mini-milionářském ráji Leisureland. Vidina zbohatnutí do programu přivede i Paula Safranka (Matt Damon) a jeho ženu Audrey (Kristen Wiig). Bezdětní čtyřicátníci s nudnou prací a neútulným bytem stejně nevidí lepší životní perspektivu. Po absolvování vstupního pohovoru následuje nutná úprava (všechen tělesný porost a plomby musí pryč) a pak už narkóza a samotná miniaturizace. Když se deseticentimetrový Paul probudí „na druhé straně“, dozví se, že Audrey nakonec vycouvala. Bohatého, ale opuštěného Paula naštěstí nenechají dlouho truchlit jeho noví „přátelé“, srbský playboy Dušan (Christoph Waltz) a jednonohá vietnamská disidentka (Hong Chau). S nimi toho prožije během pár týdnů víc než za celý svůj dosavadní život a uvědomí si, že i v malém světě lze prožít velké věci.

zdroj: Cinemart

MOTORHEAD - Clean Your Clock

zdroj: BEVERLY MATOUS DISTRIBUTION

Nevíte, která kina ve vašem okolí vysílají premiérové snímky tohoto týdne? Mrkněte na Dokina.cz:
Kam zajít na Nejtemnější hodina
Kam zajít na Zmenšování
Kam zajít na MOTORHEAD - Clean Your Clock

Staňte se fanoušky premiérových filmů:
Fanklub Nejtemnější hodina
Fanklub Zmenšování
Fanklub MOTORHEAD - Clean Your Clock

Zatím bez komentáře, buďte první!