Filmové premiéry: Parodie na kriminálky a bombový útok na olympiádě v Atlantě
zdroj: Falcon

Filmové premiéry: Parodie na kriminálky a bombový útok na olympiádě v Atlantě

15. 1. 2020 – 10:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Česká komedie využívající klišé kriminálního žánru, dobrodružná plavba do neznáma, falešně obviněný z bombového útoku během letních olympijských her v Atlantě, návrat Mizerů v podání Willa Smitha a Martina Lawrence, po stopách smrti šéfa OSN Daga Hammarskjölda a kontroverzní téma vztahu starší ženy a mladého chlapce. Tento týden přináší sedm filmových premiér včetně dokumentárního filmu o nejplodnějším období života jednoho z největších českých hitmakerů, Karla Svobody.

Případ mrtvého nebožtíka
Komedie, která si utahuje z kriminálek, jichž jsou dnes plné televizní obrazovky. Film využívá klišé kriminálního žánru, a tak se děj, který divák zná už z milionu žánrových snímků z policejního prostředí, stal podhoubím pro slovní humor a do absurdna gradující situace. Na scéně se objevuje major Prubner (David Novotný), jeho nová kolegyně Skálová (Hana Vagnerová) a detektivové Rorýs (Martin Pechlát) s Dymákem (Lukáš Příkazský). Jejich úkol od náčelníka kriminálky Drátka (Miroslav Táborský) je jasný – vyšetřit vraždu Starablažkové. Postupně kriminalisté vypátrají, že úspěšně vydírala, a proto se jí někdo zbavil. Ale mnoho stop nemají. Jen to, že jde o pomstu. Majoru Prubnerovi šlape navíc na paty jeho nadřízený plukovník Drátek, který mu dá na zjištění vraha jen týden – tedy sedm dní! Detektivní rámec je však základem pro vtipné scény a zdařilé herecké výkony.

zdroj: Falcon

Dolittle
Doktor Dolittle byl tak výjimečný, že ho jmenovali osobním lékařem anglické královny Viktorie. Jenže to bývávalo. Před pár lety ovdověl a od té doby samotaří v ústraní, za zdmi svého kdysi velkolepého sídla, obklopený smečkou zvířecích přátel, s nimiž si rozumí lépe než s lidmi. Jenže pak mu vpadne do života jeden drzý kluk, jenž si vzal do hlavy, že bude jeho učedníkem, a zároveň ho povolají ke královně, kterou sklátila smrtelně nebezpečná choroba. A protože lék proti téhle nemoci se nalézá pouze na mýty opředeném exotickém ostrově, musí se Dolittle vydat na velmi dobrodružnou plavbu do neznáma. Samozřejmě v doprovodu svých přátel, mezi nimiž je i ustrašená gorila, praštěná husa, cynický pštros, optimistický lední medvěd nebo neuvěřitelně chytrý papoušek. Početný tým bude potřeba, protože Dolittle má před sebou nebezpečí, na která není ani trochu připraven, a v patách mu chvátá banda nepřátel, která chce jeho plán na záchranu královny za každou cenu překazit.

zdroj: Cinemart

Richard Jewell
Clint Eastwooda obohatil svou režijní filmografii o další film podle skutečné události. Snímek nazvaný podle hlavního protagonisty Richard Jewell se vrací do roku 1996, kdy se během XXVI. letních olympijských her v Atlantě podařilo pracovníku bezpečnostní agentury, Richardu Jewellovi, zachránit tisíce životů nálezem batohu s výbušninou. Z prvotně oslavovaného hrdiny se však později, kvůli manipulativním a zavádějícím informacím z médií, stává hlavní podezřelý. Odstartovaná mediální kampaň pak pomalu ničí hrdinství jednoho muže v očích národa a to spolu s vysilujícím vyšetřováním ze strany FBI činí z jeho doposud poklidného života doslova peklo na zemi.

zdroj: Vertical Entertainment

Mizerové navždy
Mizerové Mike Lowrey (Will Smith) a Marcus Burnett (Martin Lawrence) jsou zpátky a před nimi poslední společná jízda.

zdroj: Falcon

Odložený případ: Hammarskjöld
Tragická smrt šéfa OSN Daga Hammarskjölda v roce 1961 zůstává jednou z největších záhad 20. století. Dodnes vzbuzuje případ řadu otázek a konspiračních teorií. Dánský dokumentarista Mads Brügger a švédský soukromý vyšetřovatel se vydávají po stopách tohoto případu, aby se po desítkách let pokusili o nemožné. Zjistit, proč se letadlo s nejvyšším představitelem světového společenství zřítilo v Africe. Bylo sestřeleno? A kým? Stal se diplomat obětí studené války mezi USA a Sovětským svazem? Byl trnem v oku bývalým koloniálním mocnostem, protože podporoval nové nezávislé africké státy? Pátrání, které zdánlivě nikam nevede, znenadání odkrývá zločiny mnohem mladší a mnohem děsivější. Nebo se autoři sami stali obětí další, tentokrát své vlastní konspirační teorie?

zdroj: AČFK

Srdcová královna
Úspěšná právnička Anna žije v krásném moderním domě se dvěma dcerami a manželem, lékařem Petrem. Její perfektní život ohrozí až příchod Petrova problematického náctiletého syna z předchozího vtahu, s nímž Anna naváže intimní pouto. Co se zdálo být pouhým flirtem, se rychle promění ve znepokojivý příběh síly, zrady a zodpovědnosti s ničivými důsledky…

zdroj: Archiv

Karel Svoboda: Šťastná léta
Karel Svoboda byl vždy veřejně známý, ale jaký byl Karel Svoboda v soukromí? Lze s odstupem času divákům více odkrýt jeho osobnost? Dokument Šťastná léta mapuje nejplodnější období jeho života, kdy vznikla většina jeho nejznámějších písní a filmové hudby. Kromě archivních záznamů a rozhovorů s jeho blízkými spolupracovníky a přáteli, uvidí diváci poprvé i soukromé archivní záběry, které pomohou lépe osvětlit skladatelův vnitřní život.

zdroj: Bohemia Motion Pictures

Nevíte, která kina ve vašem okolí vysílají premiérové snímky tohoto týdne? Mrkněte na Dokina.cz:
Kam zajít na Případ mrtvého nebožtíka
Kam zajít na Dolittle
Kam zajít na Richard Jewell
Kam zajít na Mizerové navždy
Kam zajít na Odložený případ: Hammarskjöld
Kam zajít na Srdcová královna
Kam zajít na Karel Svoboda: Šťastná léta

Staňte se fanoušky premiérových filmů:
Fanklub Případ mrtvého nebožtíka
Fanklub Dolittle
Fanklub Richard Jewell
Fanklub Mizerové navždy
Fanklub Odložený případ: Hammarskjöld
Fanklub Srdcová královna
Fanklub Karel Svoboda: Šťastná léta

Zatím bez komentáře, buďte první!