Filmové premiéry: Mafie ovládající vysokou politiku a legendární ježek Sonic
zdroj: Cinemart

Filmové premiéry: Mafie ovládající vysokou politiku a legendární ježek Sonic

19. 2. 2020 – 10:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Svět vysoké politiky a organizovaného zločinu, superrychlý ježek z legendárních videoher, hledání bájných Přímáků, snaha o "uzdravení" homosexuálního příbuzného, pocta, hrdinství a utrpení na počátku první světové války a příběh indiánské dívky žijící na úpatí sopečného vulkánu. Tento týden přináší šestici filmových premiér.

Ježek Sonic
Schopnost utíkat nejrychleji ze všech na světě (na jakémkoliv světě, v němž se právě vyskytuje) by ježek Sonic bez mrknutí oka vyměnil za opravdového kamaráda. Ze svého lesního útočiště sice chodí navštěvovat dobráckého maloměstského šerifa Toma (James Marsden), ale ten se tak úplně nepočítá, protože si Sonica při jeho rychlosti ještě nestačil všimnout. A Sonic se snaží nezanechávat stopy své přítomnosti, protože ví, že by pak po něm šli. Kdo? Všichni! Jenže i ten nejopatrnější ježek může udělat malou chybu, kterou bylo v jeho případě dočasné vypnutí elektřiny v polovině Ameriky. Bezradná a znepokojená vláda na odhalení příčin kolosálního výpadku najme toho vůbec nejschopnějšího génia, lehounce šíleného Doktora Robotnika (Jim Carrey). A ten velmi brzy zavětří Sonicovu stopu. A Sonic rázem zjistí, že ani nejrychlejší nohy nemusí k úspěšnému útěku stačit, zvlášť když ztratil magické kroužky, které mu umožňovaly rychle cestovat mezi různými světy. Jediný, kdo zná jejich aktuální polohu, je jeho „kámoš“, šerif Tom, a ten se do záchrany mimozemského ježka před neúnavným a vynalézavým Doktorem Robotnikem zrovna nežene. Pak si však jako správný ochránce zákona uvědomí, že slabší je třeba bránit, a začnou se dít věci.

zdroj: Cinemart

Sviňa
Zemičku kdesi pod horami ovládají vysoce postavení zločinci, lidé propojení s politikou, mafií, ale i s policií, soudy a velkými kšefty. Závislá teenagerka zmizí z resocializačního centra, nikomu ale nechybí. O nuceném sexu a drogách chce vypovídat na policii, ale pošlou ji pryč. Vyhledá novináře, který se pustí do rozplétání neuvěřitelné chobotnice zločinu, mafie, vydírání. Nadějný politik se stane předsedou a ovládne celou zemi, protože kdo má moc, má pod palcem i policii i státní obchody. Z malého veksláka se stává velký vyděrač, který s lidmi zachází jako s šachovými figurkami. Jenže může pravda přežít mezi lidmi, kterým jde o prachy a moc? Nebo se Bůh peněz neštítí ani vraždit?

zdroj: Cinemart

Mosley
Mosley a jeho rodina stejně jako ostatní kozloni slouží lidem. Nikoho ale nezajímá, že kozloni jsou inteligentní bytosti, které mluví a používají jazyk jako lidé. Mosley tvrdě pracuje celé dny na farmě, kterou ovládá výbušný farmář Simon. Když se jednoho dne Mosley vrátí po práci do své stáje, přijde jeho syn Rue s tím, že v lesích našel něco úžasného. Společně objeví starodávnou jeskyni s malbami bytostí velice podobných kozloňům – chodí ale vzpřímeně a mají ruce.

Mosley se rozhodne uprchnout z farmy a vydat se najít bájné Přímáky. Jen ti mu mohou pomoct osvobodit všechny kozloně, včetně jeho rodiny. Zlý farmář však za ním posílá svého lovce.

zdroj: Fénix Distribution

Chvění
V rodině milovaného bratra, syna a manžela Pabla zavládne zděšení: Pablo se zamiloval do jiného muže jménem Francisco, který zpochybňuje všechny hodnoty, jimiž tato hluboce věřící rodina žije. Navzdory odporu příbuzných se Pablo nastěhuje ke svému milenci, který je úzce spjat s městskou subkulturou a vede zcela jinou, osvobozenou existenci. Pablo ztratí svůj starý domov, ale v novém se nikdy zcela neusadí – jeho přání sjednotit dva rozdílné světy, se ukáže jako slepá ulička. Příbuzní jsou navíc přesvědčeni, že Pablo může být „uzdraven“ a s pomocí rigidní komunity dělají vše, aby se marnotratný syn napravil. Za jakoukoli cenu.

zdroj: Artcam

Král Petr I.
Děj filmu začíná v roce 1914. Bezprostředně po atentátu Gavrila Principa na Františka Ferdinanda d´Este obvinilo Rakousko-Uhersko Srbsko z podílu na jeho přípravě, 23. července mu předalo ultimátum a vyžadovalo urychlené splnění jeho deseti bodů. Protože se tak v plném rozsahu nestalo, vypovědělo Rakousko-Uhersko 28. července, přesně měsíc po atentátu, Srbsku válku. Jak už název napovídá, hlavní postavou filmu je král Petr I. Počátek války jej zastihne na venkově, kam se kvůli zdravotním potížím uchýlil s tím, že vládu postupně předá svému synovi Alexandrovi. Po napadení Srbska zůstává nejprve v ústraní a působí spíše jako poradce. Po překvapivém vítězství srbské armády v bitvě u Ceru se ale rozhodne vrátit do hry a přesouvá se na frontu, aby podpořil své vyčerpané vojáky. Králova přítomnost na frontě má velký vliv na utužení jejich morálky a odhodlanost bránit vlast. Ještě důležitější je ale skutečnost, že se mu podaří domluvit velkou materiální pomoc od mocností Trojdohody, která srbské armádě dodá po Dunaji a po železnici ze Soluně docházející munici.

zdroj: Balkanfilm

Ixcanul
Sedmnáctiletá María je prostá indiánská dívka žijící s rodiči na úpatí sopečného vulkánu. Když se poprvé zamiluje, její život nečekaně nabere zcela jiný směr. Koloběh přírody a koloběh života vměstnal debutující talent Jayro Bustamante do minimalistického jazyka dlouhých záběrů a rurální symboliky. V příběhu situovaném do drsného a přírodní mystikou prostoupeného prostředí nechybí společenská kritika současné Guatemaly, která dokazuje, že Jayro Bustamante byl už ve své prvotině schopný suverénně spojit psychologická a sociální témata. Film v roce 2015 ohromil Berlinale a získal prestižní cenu Alfreda Bauera.

zdroj: Fénix Distribution

Nevíte, která kina ve vašem okolí vysílají premiérové snímky tohoto týdne? Mrkněte na Dokina.cz:
Kam zajít na Ježek Sonic?
Kam zajít na Sviňa?
Kam zajít na Mosley?
Kam zajít na Chvění?
Kam zajít na Král Petr I.?
Kam zajít na Ixcanul?

Staňte se fanoušky premiérových filmů:
Fanklub Ježek Sonic
Fanklub Sviňa
Fanklub Mosley
Fanklub Chvění
Fanklub Král Petr I.
Fanklub Ixcanul

Zatím bez komentáře, buďte první!