Filmové premiéry: Ivan Trojan jako zastydlý puberťák a závody psích spřežení
zdroj: Falcon

Filmové premiéry: Ivan Trojan jako zastydlý puberťák a závody psích spřežení

10. 6. 2020 – 10:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Vysloužilý rock and rollový puberťák s otřískaným Cadillacem, nejdelší závod psích spřežení v Evropě a příslib nového života měnící se v komedii omylů. Tento týden přináší čtyři filmové premiéry včetně časosběrného dokumentu zachycujícího osmou generaci loutkařského rodu Kopeckých - Na krev.

Bourák
Příběh se odehrává ve Šlukdorfu, imaginárním městě na severu Čech, kde po revoluci zavřeli všechny fabriky a místo nich se vyrojily nonstop herny, kasina a šlapky. V jednom z těch nonstopů s automaty pro zoufalce pracuje i Kamila, osmnáctka, která už má života ve městě, kde chcípnul pes, plné zuby. A ještě víc ji štve vlastní rodina. Odevzdaná matka a otec, který kšeftuje s vraky aut a říká si Bourák. Zastydlý puberťák s otřískaným růžovým Cadillacem, který chodí trsat rock and roll s holkou, co vypadá jako ze starého amerického katalogu na podprsenky.

zdroj: Falcon

Psí láska
Jana se vydává na 1200 km dlouhou trať závodu Finnmarksløpet. Jedná se o nejdelší závod psích spřežení v Evropě. Jana vyráží s nevelkou šancí závod dokončit – je jednou z mála žen na startu, nežije (jako naprostá většina závodníků a jejich psů) trvale za polárním kruhem a její tým je tvořen výhradně čistokrevnými husky, na rozdíl od všech ostatních, kteří závodí se psy k tomu účelu vyšlechtěnými. Je skutečně velká zima, polární pláně čas od času pohltí sněhová bouře, psi se boří v závějích a Jana bojuje o poslední zbytky energie na hranici vyčerpání. Přesto, nebo právě proto, se cítí šťastná. Léto tráví Jana v Jizerských horách, kde má domek po rodičích a třicet psů. Vydělává peníze pořádáním dětských táborů a přednášek o psech. Když je horko, je evidentně unavená, naštvaná a jediné, co jí drží nad vodou, je myšlenka na odjezd na sever. Znovu se pokusit pokořit nejnáročnější evropský závod. Psí láska je film o relativitě štěstí a spokojenosti, o cestě za snem, dlážděné nepohodlím, které by bylo pro většinu lidí nesnesitelné.

zdroj: Pilot film

To musí být nebe
Elia Suleiman, hlavní postava a vypravěč, utíká z Palestiny a hledá alternativní domov, jen aby si uvědomil, že Palestina je vždycky s ním. Příslib nového života se brzy promění v komedii omylů. Ať se vydá jakkoliv daleko, od Paříže po New York, něco mu připomíná domov: policie, hraniční kontroly a rasismus nejsou nikdy daleko… A zatímco dělá vše, aby se začlenil do nové společnosti, každý mu neustále připomíná, odkud pochází. Jak se toulá, táže a hledá sám sebe, Elia Suleiman pokládá základní otázku: co můžeme skutečně nazývat domovem? Film je burleskní ságou zkoumající identitu, národnost a sounáležitost, v níž humor přináší novou naději pro ostatní a pro samotného Suleimana.

zdroj: Film Europe

Na krev
Časosběrný dokumentární film Na krev zachycuje osmou generaci loutkařského rodu Kopeckých skrze bratry Rosťu a Vítka Novákovy v klíčovém období jejich existence a to od roku 2014, kdy získali svůj vlastní prostor pojmenovaný Jatka78 a poprvé přičichli k ambicióznějším projektům s novocirkusovým souborem Cirk La Putyka. Zatímco v Evropě sklízejí slávu, doma je čekají překážky a komplikace. Přesto se nevzdávají. Dělají své umění s dechberoucí upřímností – a až na krev. Jejich krev je krví kočovných umělců, a posedlost jejich slavného rodu sahá mnoho generací nazpět.

zdroj: MasterFilm

Nevíte, která kina ve vašem okolí vysílají premiérové snímky tohoto týdne? Mrkněte na Dokina.cz:
Kam zajít na Bourák?
Kam zajít na Psí láska?
Kam zajít na To musí být nebe?
Kam zajít na Na krev?

Staňte se fanoušky premiérových filmů:
Fanklub Bourák
Fanklub Psí láska
Fanklub To musí být nebe
Fanklub Na krev

Zatím bez komentáře, buďte první!