Filmové premiéry: Dívka v pavoučí síti a rozmrzelý zelenáč
zdroj: Falcon

Filmové premiéry: Dívka v pavoučí síti a rozmrzelý zelenáč

7. 11. 2018 – 10:57 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Věčně rozmrzelý zelený chlupatec, nečekané svědectví o začátku putinovské éry, první adaptace nedávno vydaného úspěšného bestselleru Davida Lagercrantze, duch sledující vyšetřování vlastní smrti, paintballový masakr uprostřed lesa, psychologický horor zasazený do konce devadesátých let a nejvýznamnější postava českého poválečného surrealismu. Tento týden přináší 7 filmových premiér a snímek Zborov z Národního Filmového Archívu.

Grinch
Na světě se překvapivě najde spousta lidí, kteří Vánoce nemají rádi. Mezi nimi všemi vyniká Grinch, věčně rozmrzelý zelený chlupatec, jemuž naprosto vyhovuje samotaření v jeskyni, kde se nechává obskakovat svým psem Maxem. Do civilizace vychází jen v těch nejnutnějších případech, například když jeho lednice a spíž začnou zívat prázdnotou. Háček je v tom, že ve vesničce Kdosice, kam za nákupy vyráží, žijí samí nechutně pozitivní obyvatelé, které jsou tím nadšenější a dychtivější, čím víc se blíží Štědrý den. Domy jsou obsypané světly, koledy zní na každém kroku, děti si připravují seznamy dárků, ve vzduchu voní cukroví a to všechno působí na Grinche jako červený hadr na býka. A když se pak ještě dozví, že letošní vánoční svátky by měly být ve vesničce třikrát opulentnější než v jiných letech, rozhodne se to celé zarazit a vánoční atmosféru lidem z Kdosic ukrást doslova pod nosem. A protože je Grinch hlava mazaná, vymyslí naprosto dokonalý plán, po kterém zůstanou Kdosickým jen oči pro pláč. Stačí nalézt sáně, vhodné stádo sobů, nasadit si falešný plnovous a předběhnout toho dědka, který nosí dárky komínem.

Jenže i ten, kdo počítá doslova se vším, se může jednou přepočítat. V Kdosicích žije holčička Cindy, která se rozhodla nalíčit na Santu past, jen aby ho mohla poprosit o nějaký výjimečný dárek pro upracovanou maminku. První setkání Grinche a Cindy bude trochu bolet, ale oběma velmi nečekaně změní život.

zdroj: Cinemart

Svědkové Putinovi
Píše se rok 1999. Dosavadní ruský prezident Boris Jelcin půl roku před vypršením svého funkčního období zcela nečekaně abdikuje a řízením státu pověřuje premiéra Vladimíra Putina. Tímto osudovým okamžikem začíná nový dokument renomovaného režiséra Vitalije Manského (V paprscích slunce), který se jako dvorní prezidentský kameraman dostal do nitra kremelské politiky a přináší tak nečekané svědectví o začátku putinovské éry. A o tom, kdo všechno jsou vlastně “Svědkové Putinovi".

zdroj: Aerofilms

Dívka v pavoučí síti
Lisbeth Salander, kultovní postava a hlavní protagonistka slavné knižní série Milénium Stiega Larssona, se vrátí na plátno jako Dívka v pavoučí síti v první adaptaci nedávno vydaného úspěšného bestselleru Davida Lagercrantze. Držitelka Zlatého Glóbu Claire Foy, hvězda seriálu The Crown, hraje svéráznou ochránkyni práv v režii Fede Alvareze, známého průlomovým thrillerem Smrt ve tmě z roku 2016. Adaptace scénáře se ujali Steven Knight, Fede Alvarez & Jay Basu.

zdroj: Falcon

Ten, kdo tě miloval
Kpt. Kalina (Pavel Řezníček) policista, milující manžel a skvělý otec, se stane obětí autonehody. Z pozice ducha sleduje vyšetřování vlastního úmrtí. Dochází při něm k mnoha humorným a nečekaným situacím, protože ho vede více jeho rodina, než členové policejního sboru…

Postupně se začínají objevovat drobné indicie, že všechno nemuselo být tak, jak se zdálo. Partnerská důvěra je narušena, stačí pár fotek, slov a Vanda (Soňa Norisová) začne mít podezření, že jí mohl být manžel nevěrný. Dva kluci, maminka Vanda (Soňa Norisová) a babička (Eva Holubová) rozjíždějí vyšetřování na vlastní pěst.

Vanda se setkává s Kalinovou domnělou milenkou Irinou (Lívia Bielovič), která po ní chce, aby dotáhla to, co jí Vandy manžel kpt. Kalina slíbil a nedokončil. Nastává nečekaná eskapáda událostí s jasným účelem dobrat se pravdy, do které je Kalinovými zasvěcen ještě rodinný přítel nepraktický praktický lékař (Hynek Čermák).

Klíčový materiál opouští Kalinův sejf prostřednictvím všetečné tchýně, aby byl se dostal do rukou nic netušícího doktora a zamotal hlavy policistům. Vandě se nakonec za pomocí synů podaří rozluštit zaheslovaný soubor v počítači svého muže, který jí dá nejen odpověď na všechny otázky vzniklé nedůvěry, ale zejména pomůže úspěšně vyřešit poslední případ kpt. Kaliny.

zdroj: Falcon

Balkánský masakr paintballovou pistolí
Nový holandský majitel chorvatské marketingové agentury zorganizuje pro své zaměstnance akční team-buildingový víkend. Vztahy mezi holandskou a chorvatskou skupinou jsou velmi napjaté, což je nejlépe vidět na chování 45-letého Branka, jednoho ze zakladatelů agentury. Po raftingu, který končí nepříjemnou nehodou, odcházejí obě skupiny na paintball do lesa, kde na ně čeká spousta překvapení a zvláštních náhod. S blížícím se koncem dne začíná být jasné, že po této hře již nikdy nebude nic stejné.

Otevřená
Sáru, samotářskou dívku žíjící s matkou v neutěšeném prostředí, trápí nevyřčená sexuální touha po její nejlepší kamarádce Alise. Když se konečně svěří, je jí odmítnuta. Se ztrátou přátelství dochází i ke zveřejnění Sářiny orientace. Náhlá samota a existenciální tíseň v ní vzbudí nejasné, ale stále děsivější představy a vize, u nichž se postupně stírá hranice mezi snem a skutečností. Elegantně nasnímaný černobílý psychologický horor se odehrává někdy koncem devadesátých let a na pozadí příběhu ukazuje nejistoty jedné ztracené generace.

zdroj: Balkan Film

Vratislav Effenberger aneb lov na černého žraloka
Vratislav Effenberger (1923-1986) je nejvýznamnější postavou českého poválečného surrealismu, básník a teoretik, jehož tvorba odráží svébytný přístup k realitě totalitního Československa, ale i nesmlouvavé postoje k celé euro-atlantické civilizaci. Po odchodu Toyen a Jindřicha Heislera do exilu a především po smrti nejvýznamnější osobnosti první fáze surrealismu Karla Teigeho, stává se vůdčí osobou, organizátorem, ale i reformátorem surrealistického hnutí u nás. Zároveň tuto sféru přesahuje svými postoji, které ho v sedmdesátých letech postaví po bok signatářů Charty 77. S hlavním proudem českého disentu však nesplynul, k jeho představitelům přistupoval vždy velice diferencovaně.

Vratislav Effenberger patřil vedle Václava Černého, Jana Patočky či třeba Jiřího Koláře a dalších k nejvýraznějším osobnostem české kultury druhé poloviny 20. století, jeho dílo a jeho myšlenkový přínos české společnosti přesto byly po roce 1989 reflektovány jen velice sporadicky.

Třicet let od jeho smrti dovoluje podívat se na jeho tvorbu i osobní život s odstupem a dává i šanci ji vzhledem k novým kontextům docenit. Zároveň ještě stále žije řada nejbližších spolupracovníků a přátel Vratislava Effenbergera, kteří dokážou podat fundované svědectví o „realitě a poesii“ této neprávem opomíjené osobnosti. Součástí této šance je i jedinečný přístup k autentickým dobovým osobním materiálům a pozůstalosti Vratislava Effenbergera.

zdroj: Cinemart

Zborov
Ve Škodových závodech, kde se v roce 1914 horečně zbrojí, pracuje dílovedoucí Kalina, otec mladíků Pavla a Jana. Pavel je přívržencem monarchie, Jan naopak hájí myšlenku naší národní samostatnosti. Těsně před mobilizací uteče Jan do Ruska, kde se přidá ke skupině dobrovolníků-legionářů "Česká družina", bojujících proti rakousko-uherské monarchii. Pavel narukuje do rakouské armády. Bratři se znovu setkávají až v červenci 1917 v bitvě u ukrajinského Zborova, která znamenala úspěšný průlom rakousko-uherské fronty.

 

Nevíte, která kina ve vašem okolí vysílají premiérové snímky tohoto týdne? Mrkněte na Dokina.cz:
Kam zajít na Grinch. Ve vybraných kinech také ve 3D.
Kam zajít na Svědkové Putinovi
Kam zajít na Dívka v pavoučí síti
Kam zajít na Ten, kdo tě miloval
Kam zajít na Balkánský masakr paintballovou pistolí
Kam zajít na Otevřená
Kam zajít na Vratislav Effenberger aneb lov na černého žraloka
Kam zajít na Zborov

Staňte se fanoušky premiérových filmů:
Fanklub Grinch
Fanklub Svědkové Putinovi
Fanklub Dívka v pavoučí síti
Fanklub Ten, kdo tě miloval
Fanklub Balkánský masakr paintballovou pistolí
Fanklub Otevřená
Fanklub Vratislav Effenberger aneb lov na černého žraloka
Fanklub Zborov

Zatím bez komentáře, buďte první!