Filmové premiéry: Adolf Hitler jako imaginární přítel a tři podoby lásky
zdroj: Cinemart

Filmové premiéry: Adolf Hitler jako imaginární přítel a tři podoby lásky

22. 1. 2020 – 10:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Trojice podob lásky v nové české komedii, Adolf Hitler jako nablblý imaginární přítel desetiletého chlapce, pátrání po rodinné minulosti, příběh zoufalé ženy odehrávající se v překrásné islandské krajině a revoluční pohled na krásu. Tento týden přináší pět filmových premiér a restaurovanou verzi jednoho z nejvýznamnějších českých filmových děl 30. let.

Příliš osobní známost
Natálie je svobodná třicátnice. Je šťastná, má dobrou kariéru a dlouholetou nejlepší kamarádku Simonu, které se právě obrátil život vzhůru nohama. Simona je čerstvě po rozvodu a snaží se vyrovnat s tím, že její jedenáctiletý syn odchází žít k otci. Tuhle pachuť zažene seznámením s výstředním umělcem Viktorem, pro kterého se stává múzou. Viktor je však posedlý nejen Simonou, ale i sexem, což zpočátku vypadá jako vysněný ráj… I Natáliin život nabírá nový směr. Když potkává okouzlujícího podnikatele, vdovce Marka a jeho dcerku, láska na sebe nenechá dlouho čekat. Až na to, že jejich vztah je pod drobnohledem Markovy tchýně Evy, která byla zvyklá pomáhat s výchovou vnučky, je jejich společné soužití téměř idylické. Do jejich životů však zasáhne nečekaná krize. Markova firma zkrachuje a zůstanou mu jen dluhy. Marek začíná hledat útěchu v alkoholu a jeho zoufalství se mění ve zlobu.

zdroj: Bioscop

Králíček Jojo
Být v nacistické Třetí říši malým blonďatým klukem znamená poměrně dost přímočarou kariéru. Tedy aspoň na jejím začátku. Jedním z prvních kroků je členství v organizaci Hitlerjugend, čili v „Hitlerově mládeži,“ což obnáší trochu vojenského drilu, pálení závadných knih, vyhazování věcí do vzduchu, nenávidění židů a podobné hraní si na vojáčky i na válku. A to v partě se spoustou Hitlerovi též velmi oddaných kamarádů. Smysl a cíl to má jednoduchý: stát se řádným a plnohodnotným nacistou.

A tím chce být i desetiletý kluk Jojo (Roman Griffin Davis), kterému v tom pomáhá jeho imaginární přítel, tak trochu nablblý Adolf Hitler (Taika Waititi). Adolf Jojovi radí v různých životních situacích a podporuje jej v jeho správném náckovství. Zlom v Jojově životě nastane v okamžiku, kdy zjistí, že jeho maminka (Scarlett Johansson) ukrývá v podkroví židovskou dívku (Thomasin McKenzie). Od té chvíle musí malý Jojo čelit svému vlastnímu zaslepenému nacismu a s tím mu jeho vymyšlený Hitler už může jen velmi těžko poradit. I když se docela snaží.

zdroj: Cinemart

Velké přání
V mexickém městečku Santa Clara žije šestnáctiletá Salma, která nikdy nepotkala svoje biologické rodiče. Vždycky jen ode všech slyšela, že ji opustili. Salma se celý svůj život snaží najít jakékoliv informace ohledně identity rodičů, což se jí stále nedaří… Až do doby, než najde zvláštní knihu plnou příběhů z historie města Santa Clara. Díky knize se Salma vydává za dobrodružstvím, ke kterému se připojují i její udatní přátelé Jorge a Pedro. Najde Salma všechny indicie odkazující k rodinné minulosti, aby se konečně mohla setkat se svými rodiči a splnit si tak svoje velké přání?

zdroj: Fénix Distribution

Daleko od Reykjavíku
Mlčenlivá Inge vlastní malé hospodářství v odlehlé vesničce na severu Islandu. Vlivem nečekaných událostí přijde během pár dnů o většinu životních jistot a ocitá se až po uši v dluzích. Její neštěstí z velké části způsobilo chamtivé farmářské družstvo, jehož vedení kvůli zisku šikanuje místní chovatele. Když ale zažene do kouta dosud nenápadnou ženu, narazí na tvrdý odpor. Inge už nemá co ztratit a vydává se do boje. Beze strachu a plná odhodlání využívá všechny dostupné zbraně – ostré příspěvky na Facebooku, mléko i zásoby hnoje. Příběh o silné a tvrdohlavé ženě se odehrává v kulisách překrásné islandské krajiny a je protkán jemnou severskou absurditou.

zdroj: Aerofilms

Pěkně tučná sebeláska
Provokativní dokument sleduje aktivistky „tlustého“ hnutí ve skandinávských zemích. Film o ženách, které se o sobě nestydí říct, že jsou tlusté, přináší revoluci do konvenčního pohledu na krásu, zpochybňuje kosmetické standardy a podporuje pozitivní přístup k lidskému tělu, ať je jakékoliv…

zdroj: Archiv

Extase
Lze sáhnout po štěstí zaplacené lidským životem? Film je na onu dobu ztvárněn neobvyklými výrazovými prostředky moderní filmové řeči: skryté symboly, minimální dialogy, ruchy a původní hudba Giuseppe Becceho jsou zcela podřízeny prokomponované skladbě scén, připomínající jiný Machatého slavný němý film Erotikon (1929). Mezinárodní proslulost tohoto díla je značná a téměř se podobala skandálu. Na festivalu v Benátkách získal film ocenění za režii, zároveň byl však prohlášen Vatikánem za nemravný a škodlivý. Začínající rakouská herečka, jejíž nahé scény byly tehdy senzací, se stala ve 40. letech hollywoodskou star Hedy Lamarr.

zdroj: Film Europe

Nevíte, která kina ve vašem okolí vysílají premiérové snímky tohoto týdne? Mrkněte na Dokina.cz:
Kam zajít na Příliš osobní známost?
Kam zajít na Králíček Jojo?
Kam zajít na Velké přání?
Kam zajít na Daleko od Reykjavíku?
Kam zajít na Pěkně tučná sebeláska?
Kam zajít na Extase?

Staňte se fanoušky premiérových filmů:
Fanklub Příliš osobní známost
Fanklub Králíček Jojo
Fanklub Velké přání
Fanklub Daleko od Reykjavíku
Fanklub Pěkně tučná sebeláska
Fanklub Extase

Zatím bez komentáře, buďte první!