Debbi interview: U první desky jsem nevěděla, co je to mikrofon
zdroj: iREPORT.cz

Debbi interview: U první desky jsem nevěděla, co je to mikrofon

24. 4. 2013 – 10:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

O Debbi nebylo v poslední době až tak moc slyšet. Není se čemu divit, mladá zpěvačka pečlivě připravovala svou druhou desku Love, Logic, Will. Společně s ní a jejím producentem a kytaristou Martinem Ledvinou jsme probírali nejen nové album, ale i například velký hit minulého roku Ležím ve tvé blízkosti nebo spolupráci s Ivanem Králem a Janou Kirschner.

Na co se můžeme na tvé nové desce Love, Logic, Will těšit?
Na rozdíl od toho prvního CD Touch the Sun bude trošku živější. Možná, že jsem se více vyzpívala a album bude znít trošku dospěleji než to první. Bude dost různorodé a myslím, že pro posluchače celkem zajímavá.

V čem konkrétně jsi dospěla?
Určitě v tom, že před nahráváním Touch the Sun jsme nehráli živý koncerty. Pak jsme začali hrát s kapelou, čímž se člověk vyzpívá a trochu vyzraje. To, že jsme hráli dohromady jako kapela, je přirozené a na desce je to určitě znát. Martin Ledvina rád říká, že u první desky jsem nevěděla, co je to mikrofon. Pak člověk při hraní poznává věci, jak všechno funguje, jak jde chod života hudebníka. Člověk přirozeně spěje každým dnem kupředu. Jinak bude dost různorodá a myslím, že pro posluchače celkem zajímavá. A taky jsem se chodit včas, to byl u mě ze začátku jeden z velkých problémů.

Pilotním singlem desky je písnička You Take Me There, která je na rozdíl od předchozího n°1 hitu Touch the Sun poměrně melancholická. Bude mít celá deska podobnou náladu?
To nebylo proplánovaný. Jak jsme to cítili, tak jsme to udělali. Martin Ledvina vždycky říká, že tu první desku udělal on sám a já to poznávala. Kdežto teď jsme mnohem více spolupracovali. Písně na desce mají čtyři témata: láska, štěstí, smutek a trápení. Člověk zpívá neustále o lásce o trápení a samozřejmě jde o obsah, ale pro mě jde hlavně o to, jak písně v daný moment, kdy ji zpívám, prožiji. Myslím, že je to nejdůležitější část, že emoce těch slov převedu do písně. Kdybych měla říct o čem to je, to bych mohla odříkat a nemusela bych zpívat.

Debbi zdroj: iREPORT.cz

Prý jsi přemýšlela o duetu s Martou Jandovou. Proč to nakonec nedopadlo?
My jsme v ten moment akorát neměly písničku, kterou bychom si daly jako duet. Já mám Martu strašně ráda, ale ke konci jsme nad tím už ani nepřemýšlely. Klidně bych s ní natočila i Skákal pes přes oves jako duet, ale myslím si, že do toho by se Martičce moc nechtělo.

Naopak dopadl duet s Ivanem Králem. Potkali jste se osobně?
Ne, já jsem ho v životě neviděla. Písničku jsme produkovali s Martinem Červenkou, jako Deitroit - Praha, psali jsme si emaily a komunikovali po telefonu. Začalo to tím, že původně jsem písničku měla zpívat sama, pak Martina napadlo, že by bylo super, kdyby to se mnou zpíval právě Ivan. Když pak poslal písničku, tak s tím jeho hlasem zněla tak skvěle, že jsme se rozhodli udělat ji jako duet. On tam sice zpívá jen unisono, ale mám z toho hroznou radost a je to pro mě hrozná čest.

Vyhrajte nové CD Debbi - Love, Logic, Will!

Na desce se autorsky podílela i Jana Kirschner. Jak vznikla tahle spolupráce?
Spolupráce s Janou Kirschner vznikla už při první desce, kde jsou také dvě písničky od Jany. To bylo dost zvláštní, protože já ji neznám osobně, je to spojení přes manažera Martina Červenku, který je její dlouholetý kamarád. Písničky šly přes něj ke mně a jí se evidentně líbila tvorba, kterou dělám. Dala nám k dispozici písně, které napsala a já je úplně zbožňuji. Vychytala přesně ten směr, kterým bych se chtěla pěvecky vydat a napsala mi je dost na tělo.

Debbi zdroj: iREPORT.cz

Velký úspěch si zaznamenala písničkou Ležím ve tvé blízkosti s raperem Lipem. Jak ses k téhle spolupráci dostala?
Lipo mi dělal režiséra veškerých mých videoklipů, teda až na ten poslední. On natáčel u Martina Ledviny ve studiu album a úplně spontánně jsme se domluvili, že něco zkusíme. Nahráli jsme to za dvacet minut, já sem šla domů a potom mi Martin volá: "Hele prosím tě stav se do studia, přezpíváme ten refrén." Já sem od toho ani moc neočekávala.

Tak to asi muselo být velké překvapení, když se z toho vyklubal takový hit...
Určitě bylo. Mám z toho radost. Sice nejsem člověk, který by dennodenně poslouchal rap, ale myslím, že Lipo to dělá trochu jinak. Jeho písně mám ráda.

Zúčastnila ses soutěže Česko-Slovenská Superstar. Neleze ti na nervy, že tě s ní hodně lidí neustále spojuje?
Já si na soutěž vůbec nemůžu stěžovat, protože nebýt jí, tak tady v životě nesedíme a nebavíme se o druhé desce. I když jsem tam šla kvůli sázce, kterou jsem prohrála a nikdy jsem nepřemýšlela nad tím, že budu zpívat, tak mi Superstar dala zkušenost poprvé si stoupnout na velké pódium a zazpívat si v televizi. Dneska jsem ale docela ráda, že jsem vypadla tak brzo a že nejsem primárně tou, co je ze Superstar. Ale jak říkám, vůbec si nemůžu stěžovat a jsem ráda, že jsem v té soutěži byla.

Na závěr trochu odlehčeně: Piješ pořád metaxu? (Píseň Touch The Sun doprovázela TV spot právě na tento řecký nápoj - pozn. red.) 
Piju, ale po minulé koncertní šňůře je to dost omezené. (smích)


...

Kompletní rozhovor s Debbi najdete zde:

Odkaz na hudební novinky iREPORT zdroj: iREPORT.cz

Zatím bez komentáře, buďte první!