Cesta Beyoncé na vrchol v sedmi klipech
zdroj: tisková zpráva

Cesta Beyoncé na vrchol v sedmi klipech

16. 4. 2013 – 17:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Beyoncé Giselle Knowles dosud prodala více než 75 milionů hudebních nosičů a posbírala 17 cen Grammy. V polovině dubna zahájí The Mrs. Carter Show World Tour. Třetí koncert v pořadí se uskuteční v bratislavské Slovnaft Aréně, kde zazpívá a zatančí 19. dubna. Podívejte se na zásadní okamžiky v její kariéře.

Destiny's Child - Bootylicious
Beyoncé svou kariéru zahájila ještě v dětském věku v triu Destiny's Child, které se později stala nejúspěšnější dívčí skupinou všech dob. Tyhle tři holky vydaly čtyři řadové desky a 23 singlů. V dívčím bandu se celkově prostřídalo devět členek, avšak po celou dobu hrála prim Beyoncé. Možná byla tou nejtalentovanější a nepracovitější, ale nemalou roli jistě hrálo i to, že zakladatelem a manažerem Destiny's Child byl Mathew Knowles, otec zpěvačky. Mezi jejich největší hity patří skladby Bills, Bills, Bills, Say My Name, Independent Women Part I, Bootylicious a Survivor.



Beyoncé - Crazy In Love ft. Jay-Z
Bylo jen otázkou času, kdy si pěvkyně nebo její otec uvědomí, že Kelly Rowland ani Michelle Williams k sobě nepotřebuje, a vydá se na sólovou dráhu. Stalo se tak roku 2003, kdy vydala album Dangerously In Love, které jí následně vyneslo zisk pěti Grammy. Už od začátku sólo kariéry se Beyoncé držela svého partnera, rappera Jay-Z. Jejich prvním duetem byla skladba 03 Bonnie & Clyde. Spolu se chopili mikrofonů i ve velmi úspěšném singlu Crazy In Love, v němž něm použit byl charakteristický sampl dechových nástrojů. V roce 2004 na ceremoniálu Grammy byla píseň zaimplementována i do medley Princeových skladeb z legendární desky Purple Rain, která tehdy slavila dvacet let od svého prvního vydání.



Beyoncé - Irreplaceable
V den svých pětadvacátých narozenin představila Beyoncé druhou desku nazvanou příznačně B'Day. I tu promoval track s výpomocí Jay-Zyho, singl Déjà Vu. Větší úspěch ale zaznamenala skladba Irreplaceable. Mimochodem, deluxe verze B'Day původně obsahovala i coververzi písně Kissing You z filmu Romeo a Julie, kterou původně nazpívala Britka Des'ree. Ta však nedala Beyoncé práva k tomu, aby mohla skladbu vydat na desce, a proto se po pár dnech album muselo stahovat z prodeje. V roce 2006 byla Beyoncé už jednou z nejzářivějších hvězd, a proto právě ona mohla v Londýně předat Michaelu Jacksonovi diamantovou desku. Šlo tehdy o jeho první veřejné vystoupení po vyhraném soudním procesu týkajícího se údajného zneužití dítěte.



Beyoncé - Listen
V době vydání alba B'day začíná zpěvačka koketovat s filmem. Jednu z prvních rolí si vystřihla v České republice, kde se natáčel snímek ze série o Růžovém panterovi. Nejslavnějším filmem v její filmografii je ale muzikál Dreamgirls, o kterém se říká, že je inspirován kariérou Diany Ross ant The Supremes. Ačkoliv největší hit filmu, skladba Listen, patří Beyoncé, smetanu slízla Jennifer Hudson, jež za ztvárnění Effie White získala Oscara. Kromě Jennifer a Beyoncé se v Dreamgirls pěvecky vytáhli Jamie Foxx a Eddie Murphy.



Beyoncé - Halo
Třetí deska Beyoncé se jmenuje I Am... Sasha Fierce, o které zpěvačka řekla: "Sasha Fierce je v podstatě můj opak, je úplně jiná. Někdy už nechcete přemýšlet, ale chcete se prostě jen cítit dobře. Sasha je party girl, je prostě bootylicious. Ona je taková, já ne. Je to moje alter ego." Toto album je složené ze dvou disků. První je romantičtější a popovější a dominují mu skladby If I Were a Boy a Halo, kterou Beyoncé končívá koncerty a publikum sborově zpívá refrén. Druhá placka je více taneční a obsahuje skladbu Single Ladies (Put a Ring on It), která zazněla v podání Lizy Minnelli v druhém celovečerním pokračování Sexu ve městě. Slavná byla také parodie klipu s Justinem Timberleakem v dívčím cvičebním trikotu a na podpatcích. V roce 2008 na jubilejním 50. ročníku Grammy uvedla Beyoncé zpět na scénu tehdy devětašedesátiletou Tinu Turner. Jejich společné vystoupení se zařadilo mezi nejslavnější okamžiky, které ceny Grammy kdy přineslo.


Beyoncé - At Last
Další slavnou filmovou rolí bylo ztvárnění zpěvačky Etty James v životopisném snímku Cadillac Records. Skladbu At Last z repertoáru Etty James nadchla amerického prezidenta Baracka Obamy natolik, že si ji nechal zahrát k prvnímu tanci s manželkou Michelle v úřadu prezidenta. Obamovi si zpěvačku natolik oblíbili, že si ji opět vybrali, aby na oficiálním inauguračním ceremoniálu druhého volebního období prezidenta USA před budovou Capitolu ve Washingtonu DC zazpívala americkou hymnu The Star-Spangled Banner.



Beyoncé - Run The World (Girls)
V roce 2011 natočila zpěvačka své zatím poslední album, které nazvala jednoduše 4. I s touto nahrávkou se zpěvačka dostala na první příčku prodejnosti, avšak celkově už nebyla tak úspěšná jako předchozí počiny - alba se prodalo "jen" přes dva miliony kopií, což je v případě americké divy výrazný propad. Nejvýraznějším singlem desky se stala píseň Run the World (Girls) opěvující ženskou sílu. Respekt u veřejnosti si zpěvačka zasloužila svým vystoupením na festivalu v Glastonbury, kde předvedla poutavou taneční show s bezchybným živým zpěvem. Poté se na čas odmlčela, aby se zhostila role matky. V současnosti se však kromě péče o dceru Blue Ivy Carter připravuje na velký návrat. Letos vydá pátou desku Mrs. Carter a již v pondělí zahajuje The Mrs. Carter Show World Tour. Třetí zastávkou je bratislavská Slovnaft Aréna, kde Beyoncé zazpívá už v pátek 19. dubna.

Odkaz na hudební novinky iREPORT zdroj: iREPORT.cz

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku