České filmové nejen trilogie
zdroj: tisková zpráva

České filmové nejen trilogie

15. 4. 2016 – 10:20 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

České filmové komedie se těší velké oblibě, a proto není divu, že se z některých postupem času stávají trilogie. Nejznámějším českým autorem trilogií je bezesporu Zdeněk Troška, který svoji tvorbou baví diváky už několik desetiletí. Pojďme se dnes podívat na jeho úspěšné trilogie.

Slunce, seno

Slunce, seno, jahody (1984, režie: Zdeněk Troška)
Student vysoké zemědělské školy Šimon Plánička, přijíždí do jihočeské vísky Hoštic na brigádu v místním JZD. Zároveň chce vyzkoušet v praxi svůj experiment na téma "dojivost krav v závislosti na kultuře prostředí." Vedení JZD však nechce o žádném prapodivném pokusu ani slyšet. Proto mladík zkusí štěstí u faráře Otíka, u nějž experiment vyjde a farářova kráva podojí až zázračné množství mléka. Do děje vstupuje Blažena, dcera paní Škopkové, u níž je Šimon ubytován. Ta má za úkol zjistit, jak se věci mají. Všechno však komplikuje žárlivost Blaženina kluka Vency, který si myslí, že Blažena čeká dítě se Šimonem a ne s ním. Navíc se po vesnici roznese, že Šimon je synem předsedy krajské zemědělské správy.

zdroj: YouTube.com

Slunce, seno a pár facek (1989, režie: Zdeněk Troška)
Již po druhé jsme zavítali do jihočeských Hoštic, abychom sledovali osud Konopníků a Škopků. Nahlédneme do vztahu mezi těhotnou Blaženou a Vencou, kolem kterého zhrzená Miluna z hospody rozšíří fámy. Vzniká skandál a hotová bitva mezi jejich rodinami.

Ve stejném duchu probíhá vztah mezi živočichářem Bédou a účetní JZD Evičkou, když se na scéně objeví Ing. Tejfarová, která tvrdí, že s ním čeká dítě. Přesuňme se do idylické vesničky, podívejme se, jak spolu hospodaří farář a jeho Cecilka, poslechněme si neopakovatelný zpěv paní řídící Hubičkové.

zdroj: YouTube.com

Slunce, seno, erotika (1991, režie: Zdeněk Troška)
Ve třetím pokračování bláznivých letních komedií se podíváte nejen do známé jihočeské vísky Hoštice, ale s jejími svéráznými obyvateli také do Itálie. Tam se totiž vypravili na pozvání družebního italského zemědělského družstva, jehož zaměstnanci se na oplátku chystají do Hoštic.

Zatímco v první části filmu se můžete bavit neochotou přizpůsobit se místním poměrům či nezdařenému únosu naplánovaném zhrzenou Milenou a Evíkem, ve druhé části se rozjíždí ztřeštěná snaha zvelebit zanedbanou vesnici a "přiblížit" ji světu, čehož se má dosáhnout především zbudovaním nudistické pláže. Jak už to ovšem bývá, objeví se italská delegace v nejméně vhodnou chvíli. Kupodivu se jim zanedbané hospodářství družstva zalíbí natolik, že navrhnou uchovat jej jako skanzen.

zdroj: YouTube.com

Kameňák

Kameňák (2003, režie: Zdeněk Troška)
Kameňák byl inspirován bezpočtem "KAMENNÝCH" vtipů, nás zavádí do poklidného jihočeského městečka. Žije tu svým neměnným rytmem celá řada typicky českých postav a postaviček i "prototypových" rodin. Tak třeba Novákovi. Otec Pepa je kapitánem městské policie, jeho žena Vilma je učitelkou, dcera Julie studuje "zdrávku" a devítiletý Pepíček neumlčitelným způsobem komentuje všechno co se jen v okolí šustne.

Doslova oči navrch hlavy ten kluk začne mít ve chvíli, kdy z Anglie do KAMEŇÁKOVA přijede šlechtický pár kterému byl, v rámci restituce, navrácen zdejší zámek. Na malém městě se nic neutají a tak záhy všichni ví, že lord sem přijel hle hledat poklad po svém otci. Taková zpráva postaví na nohy celý KAMEŇÁKOV a třem místním mafiánům - zbohatlíkovi Khonovi, fešáckému primáři a protřelému kriminálníkovi - doslova nedá spát. A pak se teprve začnou dít věci.

zdroj: youtube.com

Kameňák 2 (2004, režie: Zdeněk Troška)
Kameňák 2, inspirovaný opět známými i méně známými "kamennými" vtipy, přímo navazuje na první díl. Ten končil vytrysknutím modrého "erektivního" pramene ze skály na zámku, v jihočeském KAMEŇÁKOVĚ. Jeho zázračný vliv způsobí v městečku nebývalý poprask a blahodárnou sílu pozná i stará Kropáčková. Jak náhle se však pramen objevil, tak i zmizel. Ale ztratil se opravdu? A kam? To ví nejlépe babka v podzámčí, která se doslova stává postrachem mladých mužů v městečku.

Ti končí jako oběti znásilnění na policii a následně v péči doktorky Heleny na psychiatrii. Policejní náčelník Pepa Novák (Václav Vydra) musí celou záležitost důkladně a hlavně urychleně vyšetřit, protože mezi oběťmi chtivé stařenky jsou i jeho podřízení. Zmizení pramene nedá spát ani místním mafiánům, neboť každá kapka by určitě přinesla "tučný peníz". Všechny stopy vedou neomylně k domku Kropáčkové. Věřili byste tomu?

zdroj: youtube.com

Kameňák 3 (2005, režie: Zdeněk Troška)
A jsme znovu v Kameňákově. Den tu začíná jako vždycky. V ložnici Pepy a Vilmy. Jen výhled z balkonu je té neděle pro Pepu překvapivý. Policejní náčelník k nemalému údivu zjišťuje, že se do sousedství se nastěhovala početná cikánská rodina a tak Vilma s Julčou musí neprodleně nastoupit na hodiny karate a bojových cviků. Jenže lekce s Oldou opravdu nejsou o sebeobraně. Za lordem a lejdy přijíždí z Anglie jejich syn Willy, který je otřesen milostným zklamáním se zahradníkem, a babka Nováková opustila tento svět, takže děda Novák je teď náhle bez kontroly. Kropáčkové sice vyschl modrý pramen, ale energie má stále na rozdávání, a lékařka Helena odjela s tělocvikářem na svatební cestu na Kypr. Jinak je vše téměř při starém.

Leo Khon, nejbohatší muž Kameňákova, vlastní mj. i fotbalový klub. Mužstvo tvoří přátelé a známí, včetně hospodských štamgastů. Má to ale háček, hrají pod psa a dokáží prohrát i s nejslabším týmem Balvanů z Kameniček. Khonova tchyně odmítne přihlížet takovému plýtvání "rodinných" peněz a ve chvíli, kdy sama vyhraje ve sportce závratnou částku, se vsadí se zetěm, že ona, která o fotbalu neví zhola nic, postaví do týdne jedenáctku, která rozdrtí jeho i ty darmožrouty. Aby ne, když ti kluci cikánští se s fotbalovým míčem snad narodili. V sázce je mnohem víc a každé mužstvo má za vítězství slíbenu prémii. Khonovi hráči bojují dokonce o přízeň Dolly Buster. Takové utkání Kameňákov nezažil a ještě dlouho na něj bude vzpomínat…

zdroj: YouTube.com

Aby byl výčet kompletní, nesmíme opomenout dva nejnovější díly, které však již neměl na svědomí Zdeněk Troška.

Kameňák 4 (2013, režie: Ján Novák)
Po deseti letech se nám opět představují oblíbení hrdinové městečka Kameňákov v plné parádě. Pepanovi (V. Vydra) odjela žena Vilma do Austrálie za jejich dcerou a Pepan se synem Pepíkem tak žijí v ryze mužské domácnosti, kde není navařeno a vyžehleno a kde vybuchují vajíčka v mikrovlnné troubě. Kolem Pepana usilovně krouží učitelka Vlasta (D. Morávková), která vycítila příležitost zaplnit místo po Vilmě.

Pepan je však zcela zaneprázdněn novou budoucností – stal se starostou Kameňákova.

zdroj: Archiv

Vánoční Kameňák (2015, režie: F. A. Brabec)
Starosta města Kameňákov Pepan (Václav Vydra nejml.) se se svým spolupracovníkem - tajemníkem úřadu (Jan Antonín Duchoslav), rozhodne postavit na hoře Říp skokanský můstek. Z toho důvodu jedou za prezidentem republiky, který je často opilý a o úřad se vůbec nezajímá. Nejdříve dorazí za mluvčím prezidenta (Ladislav Hruška), se kterým se poté domluví a jdou svůj nápad navrhnout prezidentovi, který, jak jinak, nebude zrovna ve střízlivém stavu...

zdroj: Film Europe

Babovřesky

Babovřesky (2013, režie: Zdeněk Troška)
V lehkém nadhledu a komediální nadsázce budeme sledovat vršící se řadu až neuvěřitelných souher náhod a nedorozumění, které zamotají hlavu hlavním aktérům příběhu v obci Babovřesky… Podtitulek ´z dopisu venkovské drbny ´ napovídá, že na scénu vstupují místní zbožné ženy  v čele s Horáčkovou, „univerzální“ drbnou, která pracuje na Obecním úřadě  a sedá v kostele v první lavici. O všem ví, od všeho má klíče, všude byla dvakrát… A osobuje si právo do všeho zasahovat a mluvit. A právě do této vísky koncem jara přijíždí nový farář. Zbožné ženy čekají váženého starého důstojného pána, ale z auta vyskočí mladý, sportovní, asi třicetiletý kluk a tím to vlastně všechno začíná…

zdroj: Archiv

Babovřesky 2 (2014, režie: Zdeněk Troška)
Příběh začíná tam, kde první díl skončil: drbna Horáčková vybíhá z domu naproti mladým hokejistům, kteří přijeli navštívit svého dobrého kamaráda a spoluhráče na nedalekou chalupu, aby tu aspoň pár dní trénovali i odpočívali. Horáčkovou okamžitě napadne pozvat svou vnučku, šikovně ji narafičit sportovcům do cesty – třeba se jí nějaký všimne a holka udělá terno. Nevydrží a pochlubí se svým nápadem ostatním babkám.

zdroj: Archiv

Babovřesky 3 (2015, režie: Zdeněk Troška)
Příběh začíná tam, kde druhý díl skončil: Horáčková vybíhá z domu naproti mladé dámě, která přijela do Babovřesek. Místní drbny, které se sběhly na náves, v ní poznaly sestru Glorii. Ta se (po vzoru faráře Petra) rozhodla vystoupit z řádu a zůstat v Babovřeskách.

Zápletka se točí okolo pomsty starosty Stehlíka a místních chasníků Horáčkové… do vesnice se vrací kontrolor Dodo. Není sám, přijíždí s ním jeho manželka, která Stehlíkovi zajistí dotaci, díky níž starosta může poslat všech sedm místních drben k moři… Akce „likvidace bab“ začíná.

A nad tím vší bdí nový farář, který přijel do vesnice nahradit páter Petra….

zdroj: Falcon

Hlasujte v naší anketě týkající se tvorby Zdeňka Trošky:

Staňte se členy fanklubu těchto oblíbených komedií:
Fanklub Slunce, seno, jahody
Fanklub Slunce, seno a pár facek
Fanklub Slunce, seno, erotika
Fanklub Kameňák
Fanklub Kameňák 2
Fanklub Kameňák 3
Fanklub Kameňák 4
Fanklub Vánoční Kameňák
Fanklub Babovřesky
Fanklub Babovřesky 2
Fanklub Babovřesky 3

Zatím bez komentáře, buďte první!