Čarodějky a magie ve filmu. Připravte se na nedělní slet
zdroj: tisková zpráva

Čarodějky a magie ve filmu. Připravte se na nedělní slet

28. 4. 2017 – 10:29 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Kouzla, čáry a magie... to vše se nám vybaví, když se řekne čarodějnictví. Ve většině kultur je spojováno především s ženami a také s působením zla pomocí magie. V neděli nás čeká tradiční pálení čarodějnic a proto vám přinášíme snímky všech možných žánrů, které mají společnou právě přítomnost čarodějnic a nadpřirozena.

Čarodějnice (2015)
Jeden z nejoriginálnějších a nejděsivějších hororů posledních let. Velmi lichotivou nálepku si nese Čarodějnice režiséra Roberta Eggerse, kterou každý, kdo ji už měl čest vidět, popisuje jako nezapomenutelný zážitek. Pokud si myslíte, že jste odkojení Perníkovou chaloupkou a tím pádem připravení na ledacos, nemůžete se víc mýlit.

V polovině sedmnáctého století měli lidé blíž k přírodě, blíž k Bohu, blíž k iracionálním jevům, které dnes považujeme už jen za pohádky. Sedmičlenná rodina farmáře Williama (Ralph Ineson), která v té době žila v relativním bezpečí jedné z osad v Nové Anglii, se po vážném střetu se sousedy rozhodla kolonii opustit a vydala se dobývat americkou divočinu. Po krátkém putování se usadili v zemi nikoho, poblíž rozlehlého temného lesa, o němž by leckterá citlivá povaha řekla, že působí zlověstně. Neblahé tušení členů farmářovy rodiny umocňuje i řada obtížně vysvětlitelných událostí, které jejich nový život provázejí, zašlou úrodou počínaje a podivným chováním domácího zvířectva konče. Vrcholem série katastrof je pak zmizení farmářova nejmladšího syna přímo před očima nejstarší dcery Tomassin (Anya Taylor-Joy), která ho měla hlídat. V atmosféře všudypřítomné paranoie plynoucí z dalších podivných událostí dochází k postupnému rozkladu rodiny, Tomassin je jednomyslně označena za viníka všech neštěstí a obviněna z čarodějnictví, ačkoliv je to paradoxně právě ona, kdo si ještě zachovává alespoň zdání zdravého rozumu. A to, co se skrývá v temném lese a doposud bylo jen v roli pouhého pozorovatele, se rozhodne udeřit.

zdroj: Cinemart

Hon na čarodějnice (2011)
Středověká fantasy s Nicolasem Cagem a Ronem Perlmanem, která svou syrovou atmosférou a mystikou připomíná slavné Jméno růže v akčnějším stylu. Dva přátelé se ve 14. století vrací z křižáckých výprav do rodného města, které je zdecimováno morovou epidemií. Dívku obviněnou z jejího vyvolání a z čarodějnictví mají rytíři dopravit do odlehlého opatství pro vymítačské rituály a následný proces. Děsivé události a nevysvětlitelné tajemné síly, kterým budou muset čelit, je postaví na samou hranici smrti a ohrozí i rytířský slib zajistit dívce spravedlivý soud.

zdroj: Archiv

Záhada Blair Witch (1999)
Trojice mladých filmařů se vydává do marylandského lesa natočit dokument o čarodejnici z Blair. Historka sama příliš zajímavá není a tak se jí ambiciózní autorka Heather snaží zpestřit rádoby symbolickými záběry hřbitova a teatrálním předčítáním starých morbidních historek, ale selhává v práci s mapou a trojice mladých filmařů se tak ztrácí uprostřed depresivního podzimního lesa.

Navíc se začínají dít věci a je tu také záhadné zmizení jednoho z nich. Nekonečný strach a obrovská touha dostat se domů ovládne zbylé členy štábu. Černý les pro ně ale chystá ještě jedno, poslední překvapení ...

zdroj: YouTube.com

Magická posedlost (1998)
Černá komedie na motivy bestselleru Alice Hoffman, která se odehrávává v malém městečku v Nové Anglii. Příběh dvou sester (Sandra Bullock, Nicole Kidman), které mají vrozenou schopnost čarovat a jejichž jediným problémem je, že každý jejich milostný vztah končí smrtí jejich partnerů. Tentokrát je však potřeba najít kouzlo, které udrží lásku při životě.

zdroj: Archiv

Čarodějky (1996)
Když Sarah Baileyová poprvé vkročila do školy sv. Bernarda, věděla, že ji tam budou okukovat. Netušila ovšem, že tři nové spolužačky už na ni čekají. Koníčkem zlomyslné Nancy, zakomplexované Bonnie a potměšilé černé Rochelle je totiž čarodějnictví a už delší dobu pasou po čtvrté kamarádce do počtu. sarah se zdá, že má konečně opravdové přítelkyně, a je ochotná s nimi ledacos vyzkoušet. A kouzla začnou fungovat: Sarah ztrestá spolužáka Chrise, který ji zesměšnil, Rochelle si vyřídí účty s Laurou, která nesnáší černochy, Bonnie se konečně zbaví ohyzdných popálenin na zádech. lačná Nancy zase zatouží, aby do ní přešla síla mocného ducha... . Sarah brzy pochopí, že všechno zlé, co kamarádky s kouzly napáchaly, se dříve či později obrátí proti nim. Když kolem začnou umírat lidé, nechce už mít s čarodějnictvím nic společného. Nancy, Rochelle a Bonnie ji však nechtějí ze svého magického kruhu pustit. Sarah čeká souboj na život a na smrt s bývalými přítelkyněmi. A může z něj vyjít živá jen tehdy, když využije nebezpečných sil, kterých se chtěla navždycky vzdát.

zdroj: Columbia Pictures

Čarodějky (1990)
Hlavním hrdinou příběhu je malý chlapec Luke, kterému babička často vypráví o největších nepřítelkyních dětí, o zlých čarodějnicích. Po tragické smrti rodičů odjede babička s vnukem do Anglie, kde také chlapec potká první čarodějnici. Naštěstí od babičky dobře ví jak se taková čarodějnice pozná i to jak se proti jejím nástrahám bránit. Jeho nejlepšími přáteli jsou dvě bílé myšky William a Anna, které dostal k narozeninám. Vezme je s sebou i k moři, kam doprovází nemocnou babičku. Současně s nimi přijíždí do honosného hotelu také členky Královské společnosti na ochranu dětí před týráním, což jsou ve skutečnosti čarodějnice. Předsedkyní spolku je slečna Ernstová, která sice ráda rozmlouvá s dětmi, ale současně musí odvracet tvář, protože čisté a pravdomluvné dítě jí nesnesitelně smrdí. Luke se náhodou stane svědkem sjezdu všech anglických čarodějnic a vyslechne jejich plán na otrávení všech dětí. Čarodějnice se mají stát cukrářkami a do cukroví přidat přípravek jehož působením se děti promění v myši. Pokusným králíkem se stane tlouštík Bruno Jenkins. Ani Luke však pozornosti čarodějnic neunikne a v podobě myši společně s Brunem, Williamem a Annou uprchnou ze sálu. Společně s babičkou se pak pokusí překazit čarodějnicím jejich nekalé plány.

zdroj: YouTube.com

Čarodějky z Eastwicku (1987)
Velmi volná adaptace knihy Johna Updikea, která se na příběhu tří osamělých žen zamýšlí nad vztahy mezi oběma pohlavími. Snímek v sobě spojuje prvky bizarní komedie, hororu i satiry na zatuchlou morálku typického amerického maloměsta, jehož zdánlivá upravenost (stejně jako ve filmech D. Lynche) ostře kontrastuje s tím, co na první pohled není vidět. Především jsou Čarodějky z Eastwicku zábavným, oddechovým filmem, kterému zcela dominuje strhující herecký výkon Jacka Nicholsona, jehož kreace v roli odpudivě neodolatelného vyslance pekel přerostla vlastní rámec filmu. Film byl roku 1988 nominován na Oscary za hudbu a zvuk.

zdroj: Archiv

Suspiria (1977)
Argentovo diskofilně surealistická a notně okultní podívaná Suspiria je klasickým příkladem italských hororů let 70tých. Perfektní atmosféra, jenž by se dala krájet a diváka otáčí kolem dokola s přetížením 5G. Dráždivá hudba Argetových Goblinů se zařezává stejně hluboko jako břitvy a další hororové inštrumenty do těl nebohých dívek. I přes pár chybiček v ději, které se nedaly přehlédnout a místy trochu hluchá místa, jenž přiškrcují slušné tempo je Suspiria opravdu prvotřídním hororovým kouskem. Jessica Harper, když zrovna není "zfetovaná" podává přesvědčivě svojí roli a narozdíl od dalších postav příliš neparanoidní. Co se týče vraždících scén, nemám výhrady, žel oproti současným vymoženostem jsou poměrně jednoduché. Ale zas v jednoduchosti tkví síla. Práce s kamerou je jako práce s bičem, práská do očí a rozklepává veškeré rosoloidní části vašich těl. Snová podobenství, depresivní momenty v nichž nebohé postavy ztrácejí své životy, to je hlavní deviza celého děje. Takže na 5 to není, ovšem 4 hvězdičky zcela po právu a ještě půla za odkrvené ruce, za které jsem se zaťal do opěradla pohovky.

zdroj: Archiv

Dívka na koštěti (1972)
Václav Vorlíček, Miloš Macourek a Hermína Franková jsou autory komedie Dívka na koštěti o mladé čarodějnici, která dala přednost životu mezi lidmi před výsadami nadpřirozených bytostí. Příběh o Saxaně, jak se začínající čarodějnice jmenuje, není jen návratem do světa pohádek, dětských snů a fantazie, ale především konfrontací se světem konkrétním a reálným. Saxana, která uteče z pohádkové říše a seznámí se s dobrem i zlem skutečného lidského světa, se nakonec přece jen rozhodne mezi lidmi zůstat, protože zde našla něco víc, než jí mohly poskytnout čarodějnické síly, totiž opravdový lidský cit

zdroj: YouTube.com

Maska démona (1960)
Úvod filmu - jednoho z nejcitovanějších hororů všech dob - představuje rafinovanou hru režiséra s divákem. Pomocí kamery se nás tvůrce snaží přesvědčit, že jsme to právě my, koho zavádí na popravčí hranici ve středověkém městečku v Moldávii. Skupinka vesničanů v čele s hrozivým inkvizitorem se pokouší upálit mladou čarodějnici. V okamžiku, kdy hranici začne stravovat oheň, nebe se zatáhne a déšť uhasí plameny. Divák uvězněný pod titulním mučícím nástrojem, originální to masky, může pokračovat dál. Totéž místo v současnosti: Doktor Choma Kruvajan a jeho asistent Andrej Gorobek přijíždějí navštívit princeznu Katiu. V kraji stále přetrvává legenda o takzvané Černé neděli, kdy „Satan chodí volně po zemi". V tento den se čarodějnice mstí svým pronásledovatelům. V podzemní kryptě se probouzí dávná oběť.

zdroj: Archiv

Staňte se fanoušky těchto "čarodějnických" filmů:
Fanklub Čarodějnice
Fanklub Hon na čarodějnice
Fanklub Záhada Blair Witch
Fanklub Magická posedlost
Fanklub Čarodějky (1996)
Fanklub Čarodějky (1990)
Fanklub Čarodějky z Eastwicku
Fanklub Suspiria
Fanklub Dívka na koštěti
Fanklub Maska démona

Zatím bez komentáře, buďte první!