Bílé peklo nebo 127 hodin? Přinášíme snímky plné odhodlání, touhy a boje o přežití
zdroj: tisková zpráva

Bílé peklo nebo 127 hodin? Přinášíme snímky plné odhodlání, touhy a boje o přežití

28. 10. 2016 – 10:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Ztroskotání letadla v mrazivých Andách, neuvěřitelný útěk ze sovětského lágru, desítky hodin v divočině s rukou pod ohromným kamenem a nekonečný boj se samotou. Přinášíme vám desítku filmů, které spojuje jediné, touha po přežití.

Na ostří nože
Havárie letadla v mrazivé divočině Aljašky postaví proti sobě intelektuála a bilionáře Charlese Morse a sebevědomého módního fotografa Roberta Creena v brutálním boji o přežití. Každý z nich brzy zjistí, že největší nebezpečí se neskrývá v přírodě, ale v lidském strachu, proradnosti a schopnosti vraždit.

zdroj: YouTube.com

Útěk ze Sibiře
Drama, založené na skutečné události z roku 1940, popisuje útěk mezinárodní skupinky vězňů z ruského gulagu. Uprchlíci se vymaní ze sevření nelítostné sibiřské zimy, projdou oblastí jezera Bajkal a překročí Transsibiřskou magistrálu. Před sebou však mají ještě mnohem krutější zkoušky lidské odolnosti a vůle, poušť Gobi, Himálaje a Tibet. Zachrání se až po 4 000 mílích v Indii.

Film Útěk ze Sibiře je založen na pamětech Slawomira Rawicza popisujících jeho útěk ze sibiřského gulagu. Spolu s tisíci dalšími vězni podstoupil Rawicz krutý tříměsíční transport do pracovního tábora na Sibiři. Kniha The Long Walk / Dlouhá cesta se stala neuvěřitelně populární a byla přeložena do 25 jazyků.

zdroj: YouTube.com

Shackleton
Nemohl si pro uskutečnění svých záměrů vybrat nevhodnější okamžik. Svět stál na prahu první světové války, veškeré lidské úsilí, veškeré finanční i materiální prostředky měly brzy sloužit jedinému cíli: poražení nepřítele. Přijít v té chvíli s plánem Transantarktické expedice mohl jen blázen, dobrodruh nebo fantasta. Sir Ernest Henry Shackleton měl však v sobě od každého z nich kousek. A především to byl muž, jemuž se Antarktida stala osudem. Už roku 1902 se účastnil první Scottovy výpravy k jižnímu pólu - a málem ji nepřežil. 

O šest let později se sám pokusil o jeho dobytí a teď, dva roky poté, co na této nejjižnější výspě světa stanuli Amundsen a Scott (jenž bohužel za toto vítězství zaplatil cenu nejvyšší), se rozhodl realizovat další smělý plán: přejít pod britskou vlajkou napříč celým šestým kontinentem. Zdálo se, že je to plán v tuto chvíli předem odsouzený k nezdaru. Jenomže Shackleton byl bojovník, přesvědčený, že selže jen ten, kdo se vzdá. A tak 27. října 1914 vyplula z Buenos Aires loď Endurance se sedmadvaceti muži posádky a šedesáti devíti psy na palubě, aby znovu pokořila kontinent, který tak dlouho vzdoroval všem svým dobyvatelům. Sir Ernest Shackleton se vydal vstříc největšímu dobrodružství svého života...

zdroj: YouTube.com

Pád do ticha
Dokumentární příběh natočený podle stejnojmenné knihy Joea Simpsona. Ten se při lezení se Simonem Yatesem vysoko v peruánských Andách zranil a ohrozil tak život svůj i svého kamaráda. Jediné, co mohli udělat, bylo přeřezat lano, které je spojovalo. Simpson spadl do ledové trhliny, odkud se v bolestech, bez jídla a vody po téměř čtyřech dnech doplazil zpátky do základního tábora. Dorazil jen hodinu poté, co se Yates vydal zpět do Británie.

Příběh není jen o horolezectví a horách, je hlavně o lidské duši a síle. Návrat obou provázely smíšené reakce. Společnost byla šokovaná - Yates byl kritizován horolezeckou komunitou za porušení nepsaného pravidla - za přeřezání společného lana, což bylo prolomení tabu. Kvůli silnému psychickému tlaku na Yatese se Simpson rozhodnul jejich společný příběh publikovat, aby veřejnosti vysvětlil Yatesovo rozhodnutí a aby vyvrátil jednostranný pohled na situaci. Simpson věřil, že Yatesovo rozhodnutí zachránilo život oběma.

zdroj: YouTube.com

Přežít
V pátek 13. října 1972 ztroskotalo v Andách letadlo, na jehož palubě byl Uruguayský národní rugbyový tým. Začal tak jeden z nejfantastičtějších příběhů boje o přežití, který vyvolal také nejvíce dohadů. Mnoho lidí zahynulo při srážce, ale někteří přežili. Ti se po několika dnech pomocí rádia dozvídají, že všechny záchranné akce byly zrušeny. Nikdo nevěří, že by někdo mohl přežít. Počasí se zhoršuje a omezené zásoby se tenčí každým dnem. Dva členové týmu se proto rozhodnou přejít Andy a vrátit se s pomocí pro zbytek. Jejich statečný kousek se jim podaří. Vrátí se zpět i s pomocí. Mezitím ale 29 lidí zemře a zbylým 16 se podaří přežít jen díky kanibalismu.

zdroj: YouTube.com

Bílé peklo
Film z konce 2 světové války vyprávi o vojakovi wehrmachtu, ktery byl zavlečen na Sibiř do jednoho z nechvalně proslulých sovětských lágru. Spolu s dalšimi tisicovkami vězňů zakouší ten nejkrutější osud zapomenutých duší, a to až do roku 1949 kdy se mu podaří utect na svobodu. Na svobodě se snaží dostat ke své rodině a vlasti. Na teto cestě ho čeká zdrcujících 14 208 km. Stači jedina chyba a poputuje zpátky. Velkolepa asijská přiroda je mu chvíli úkrytem, chvíli nepřítelem. Vyhladověly, nemocny a na pokraji sil se krok po kroku přibližuje k domovu.

Tento film byl natočen na zakladě skutečného osudu člověka, který překonal sám sebe a po třech letech putovaní mohl obejmout svou milovanou rodinu.

zdroj: YouTube.com

Ve stínu lovce
Charlie Lavery nastupuje do letadla, aby dopravil palivo do vzdálené arktické oblasti. Po vyložení nákladu odlétá zpět s nemocnou ženou, kterou má vzít do nemocnice. Jeho stroj má však poruchu a zřítí se na místo daleko od civilizace. Oba dva pád přežijí. 

Charlie se vydá napříč krajinou, aby nalezl pomoc. Po bezcíleném hledání zkolabuje. Těsně před smrtí se u něj objeví žena, kterou nechal v letadle, a která ho začne pomalu učit jak přežít v divoké krajině na rozlehlých místech vzdálených desítky kilometrů od jakéhokoliv kontaktu s civilizací...

zdroj: YouTube.com

127 hodin
Jedné páteční noci v dubnu 2003 se 26-letý Aron Ralston vydal do Utahu, aby zde strávil víkend lezením po odlehlých skalách národního parku Canyonlands. O šest dnů později se znenadání zjevil v civilizaci, bohatší o neuvěřitelný příběh a chudší o pravou ruku. Ralston (James Franco) přežil 127 trýznivých hodin v divočině s rukou přiskřípnutou ohromným kamenem, s malým množstvím jídla a jen několika kapkami vody. Bojoval s přírodou i vlastními démony a vyhrál. Dokázal, že má potřebnou sílu na to, aby se vyprostil z 20 metrů hluboké propasti a zraněný ušel více než 10 kilometrů než konečně najde záchranu. Jen díky neuvěřitelné statečnosti unikl jisté smrti. 

zdroj: Archiv

Mezi vlky
V mrazivých horách Aljašky se odehrává dechberoucí drama o přežití člověka v nelítostné a drsné přírodě. Film Mezi vlky představuje poutavé dobrodružství skupiny mužů, kteří se v boji o život musí postavit krutému mrazu a krvelačným lesním bestiím. S přibývajícím časem a vyčerpáním se jejich šance na přežití stále více vzdaluje. 

Skupina ropných vrtařů pracuje v nehostinných podmínkách v aljašské rafinérii 24 hodin denně, sedm dnů v týdnu, po dobu pěti týdnů. Po této době se dělníci chystají na zaslouženou dovolenou. Na cestě domů je ovšem zastihne strašlivá bouře a jejich letadlo se zřítí do bohem zapomenuté aljašské tundry. Zahyne téměř celá posádka letadla kromě osmi přeživších, kteří se v čele s mužem jménem Ottway (Liam Neeson) vydávají na nebezpečnou pěší túru domů. Do cesty se jim ovšem postaví nejen krutý mráz, sníh, vítr, nedostatek jídla a postupné fyzické vyčerpání, ale i krvelačné bestie v podobě smečky obrovských vlků, kteří přeživší trosečníky jednoho po druhém likvidují. Ottway, jehož úkolem v rafinérii bylo odhánět vlky z pracovní zóny, si nyní sám připadá jako vetřelec ve vlčím teritoriu a cítí, že si vlci přišli pro odvetu. Začíná boj mužů s hladovými šelmami na život a na smrt. 

zdroj: Archiv

Trosečník
Chuck Noland, systémový inženýr firmy FedEx, má svůj osobní a pracovní život rozvržený doslova na hodiny a jeho věčně uspěchaná profese ho často zcela nečekaně odvádí daleko od Kelly, kterou má rád. Chuckův hektický životní styl se dramaticky změní po havárii letadla, jímž cestoval. Přežil sice, ale ocitl se na nejodlehlejším a nejopuštěnějším místě, jaké si kdy uměl představit. Zbaven "berliček" civilizace i vnitřního pocitu věčné časové tísně zjišťuje, že k tomu, aby uhájil holý život je třeba zajistit si nejprve vodu, jídlo a alespoň provizorní útočiště. Když i to překoná, pochopí, že největším nepřítelem mu bude samota. Ale jak se ji bránit a jak ji překonat, když naděje na záchranu je zcela mizivá? - Po čtyřech dlouhých letech se Chuck vrací zpátky jako úplně jiný člověk. V jediném okamžiku ztratil úplně všechno, co měl, za čím se hnal a čeho si vážil, a přece právě onu totální ztrátu považuje nyní za veliké štěstí. 

zdroj: YouTube.com

Staňte se fanoušky těchto dramatických snímků:
Fanklub Na ostří nože
Fanklub Útěk ze Sibiře
Fanklub Shackleton
Fanklub Pád do ticha
Fanklub Přežít
Fanklub Bílé peklo
Fanklub Ve stínu lovce
Fanklub 127 hodin
Fanklub Mezi vlky
Fanklub Trosečník

Zatím bez komentáře, buďte první!