Angelina Jolie si nechala preventivně odstranit prsa, aby předešla rakovině
zdroj: tisková zpráva

Angelina Jolie si nechala preventivně odstranit prsa, aby předešla rakovině

14. 5. 2013 – 14:00 | Magazín | Kateřina Vodrážková | Diskuze:

Díky vysokému riziku možnosti onemocnění rakovinou prsu si hollywoodská kráska a zvláštní vyslankyně OSN nechala odstranit obě prsa.

Sedmatřicetiletá herečka a matka šesti dětí dobrovolně podstoupila mastektomii, kdy jí byly vyjmuty mléčné prsní žlázy a každý prs byl poté vyplněn implantátem. I přes to, že má k rakovině dědičné předpoklady, byl její krok nesmírně odvážný a inspirativní pro mnoho dalších žen.

"Nosím v sobě vadný gen BRCA1, který výrazně zvyšuje riziko rakoviny prsu a vaječníků. Lékaři odhadli, že riziko onemocnění rakovinou prsu je 87 procent a rakovinou vaječníků 50procentní," svěřila se Angelina deníku New York Times.

Angelina Jolie zdroj: tisková zpráva

Proces odstranění prsou trval dva měsíce a herečka to tajila do poslední chvíle. "Rozhodla jsem se být proaktivní a minimalizovat riziko, co nejvíc to jde. Rozhodla jsem se pro preventivní dvojitou mastektomii. Začala jsem s prsy, protože riziko onemocnění rakovinou prsu je mnohem vyšší a operace je složitější,“ uvedla Jolie.

Herečka chce zveřejněním této choulostivé záležitosti přispět k prevenci, kterou by ženy neměly podceňovat, protože ročně zemře na rakovinu prsu až 458 tisíc lidí.

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku