Alicia Keys zazpívala v Praze hymnu New Yorku hned dvakrát
zdroj: iREPORT.cz

Alicia Keys zazpívala v Praze hymnu New Yorku hned dvakrát

20. 6. 2013 – 8:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Téměř po pěti letech se do Prahy vrátila Alicia Keys. A návrat to byl vydařený. Druhý koncert soulové a vlastně dnes už popové divy byl podstatně lepší než její česká premiéra. Kromě desky Girl on Fire k nám přivezla i speciálního hudebního hosta: Miguela.

Miguel má na kontě dvě povedená alba a zvláště loňské Kaleidoscope Dream patří mezi nejlepší hudební počiny roku 2012. V jeho osobě k nám Alicia dovezla nejlepší možnou ukázku současného moderního RnB. Zatímco západní svět Američana se španělskými předky už objevil, země, kde se na vrcholu popularity drží už padesát let tentýž interpret, nebyla připravena na nový zvuk, na mix alternativního s populárním. Přitom Miguel se do svého vystoupení opravdu opřel. Sestavil živou kapelu, kde měl každý člen vychytanou image do posledního puntíku a stejně tak ovládal svůj nástroj. Zpěvák v červeném obleku svou show neodbyl, zpíval, bravurně zvládal falzety, tančil jak Prince (včetně roznožky) a nakonec svého čtyřiceti minutového vystoupení při skladbě Adorn se vydal na pouť zaplňující se arénou a la Lenny Kravitz.

Alicia Keys zdroj: iREPORT.cz

Přesně ve čtvrt na deset se na plátně před pódiem spustila projekce s reáliemi města, které nikdy nespí, a všem bylo jasné, že je čas rovnou na zpěvaččin největší hit Empire State of Mind. Ten však nezazněl kompletní. Celá verze byla připravena až na grandiózní finále, při kterém pěla "Ňůůůůů jóóóórk" celá hala. První regulérní skladbou se tak stala až tanečně laděná Karma. Ukázala, jak by mohla vypadat zhruba polovina koncertu. Jeviště obsadili exotičtí tanečníci, jejichž úkolem bylo vytvořit dojem, že se na scéně něco děje.

Alicia se do složitějších tanečních kreací pouštěla výjimečně. Spíše se svůdně vlnila, ale choreografie byla vymyšlena tak, že to nepůsobilo trapně. Ve srovnání například s Beyoncé však bylo patrné, že tanec je slabší stránkou hlavní postavy ze show nazvané Girl on Fire. Hlavní kvality newyorské rodačky jsou naštěstí v hudbě samotné. Je to silná skladatelka, která se může pochlubit tuctem vlastních hitů. Nebojí se schovat ani za klavír a do popových písní vkládat úryvky z klasiky.

Alicia Keys zdroj: iREPORT.cz

První dvě třetiny koncertu byly vystavěny spíš pomalejšími skladbami, kde z novější tvorby zaujal nejvíce singl Brand New Me, ze starších hitů zase Diary, Un-Thinkable (I'm Ready) a Fallin', kde Alicia vyzkoušela Pražany, jak umějí zpívat a jak znají text. Poměrně jsme uspěli.

Mírnou svázanost publika uvolnila výzva k vyzvednutí se ze sedaček a příchodu blíže k pódiu. Velké finále začalo baladou If I Ain't Got You, která nesmí chybět na žádné talentové pěvecké soutěži. Po ní následoval další megahit - No One, jehož refrén už nezpívali, ale doslova řvali všichni přítomní. Po krátké pauze následovaly přídavky, které vyhecovanou náladu udržely, i přestože jimi byly novinky, které světové hitparády rozhodně nebouraly. Skladby New Day a Girl On Fire naplnily svůj potenciál právě v živém provedení.

Američanka změnila kostým jen jednou. Do večerních šatů s odhalenými zády se převlékla, když na plátně rapoval Jay-Z, aby do programu vrátil Empire State of Mind, skladbu kvůli které na koncert přišla nemalá skupina diváků. Po novodobé hymně New Yorku ze záznamu zaznělo outro Hallelujah (které ukončuje i aktuální desku Girl on Fire) a bylo jasné, že party skončila.

Alicia Keys zdroj: iREPORT.cz


Alicia Keys prožívá šťastné období, stala se matkou (má syna Egypta), svou kariéru vzala pevně pouze do svých rukou a pocit spokojenosti dokázala přenést na posluchače. Oproti koncertu z roku 2008 bylo nynější vystoupení víc učesané, noblesní a zvládnuté s větším nadhledem a klidem. Díky tomu nikdo neřešil zpěvaččinu nesymetrickou postavu, nedokonalé výšky v písni Try Sleeping With a Broken Heart, krátké a trošku plytké proslovy o lásce věnované publiku, nebo to, že vlastně nedala možnost výrazně vyniknout muzikantům ve své kapele. Prostor ale dostali vokalisté, kteří si v polovině vystoupení vystřihli I'll Be There For You / You´re All I Need to Get By, duet Marvina Gaye a Tammi Terrell.


...

Odkaz na hudební novinky iREPORT zdroj: tisková zpráva

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku