8 největších letošních oscarových kandidátů
zdroj: Cinemart

8 největších letošních oscarových kandidátů

29. 1. 2018 – 16:13 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Sezóna cen je v plném proudu! Poznejte nejlepší filmy uplynulého roku s tím, jakou mají šanci na nejprestižnějších filmových oceněních.

8) Akta Pentagon: Skrytá válka

Prvním želízkem v ohni je nejnovější film Stevena Spielberga, nemlich včetně ústřední role Toma Hankse. Silné recenze a dobře načasovaná premisa se však nedočkaly výrazného ocenění v předešlých cenách SAG, nelze tedy zároveň ani očekávat, že by Akta Pentagon měla vyšší šanci na Oscarech. Spielberg a Hanks jsou sice kvalitní zboží, jejich nejlepší roky jsou však ty tam.

zdroj: 20th Century Fox

7) Dunkerk

Nolanův  Dunkerk patří mezi nejsilnější snímky loňského roku – lze proto očekávat minimálně zisk cen v nějaké z technických kategorií. Dunkerk však pojednává o druhé světové válce, a to jde akademikům málokdy na ruku. Jeho téma je totiž tak univerzální, že nemá výraznou souvislost se současností. Nolan navíc volil poměrně experimentální styl vyprávění, což může vadit jiným členům poroty.

zdroj: Warner Bros Pictures

6) Uteč

Naopak Uteč je aktuální až běda! Sociální horor Jordana Peela má kolem sebe auru kontroverze kvůli řešení rasismu ve Spojených státech, získal navíc dobré recenze z hlediska hereckých výkonů. Dá se tak odhadovat, že právě v této oblasti utrží i nějakou z cen. Jiným akademikům však právě kontroverze nemusí být po chuti.

zdroj: Cinemart

5) Lady Bird

Silnou šanci na zisk ceny pro nejlepší herečku má u nás prakticky neznámý Lady Bird, drama o dospívání se Saoirsou Ronan v hlavní roli. Univerzální téma, navíc přicházející v roce po kampani #metoo, může oslovit ty akademiky, kteří chtějí ocenit skutečně indie látku. Na hlavní ceny však zřejmě nedosáhne.

zdroj: A24 Distribution

4) Tři billboardy kousek za Ebbingem

Coenovsky říznutí „Tři billboardy“ platí za silné jméno zejména kvůli silné sestavě. Frances McDormand, Woody Harrelson, nebo Sam Rockwell mají velkou šanci minimálně na několik hereckých nominací. Film sám nesbírá nikterak oslnivé kritiky, v branži však platí, že podobně husté herecké prostoupení je třeba respektovat.

zdroj: Fox Searchlite Pictures

3) Nejtemnější hodina

Kdyby bylo v kalendáři napsáno datum o 20 let mladší, Nejtemnější hodina by měla své místo nejlepšího filmu roku zřejmě jisté. Dnes to však už neplatí. Životopisný snímek o Winstonu Churchillovi však stále není ze hry venku – vzdor dramatické povaze a tradičnímu vyprávění (které ale může být výhodou, viz Králova řeč) má totiž za sebou jako oceňované jméno Joe Wrighta, tak i životní výkon Garyho Oldmana. A to jsou silné trumfy v rukávu.

zdroj: Cinemart

2) Call Me By Your Name

Pokud bude mít letos akademie chuť na konzervativnější film, zvolí možná Nejtemnější hodinu. Chce-li však zkusit něco ostřejšího, nabízí se u nás prakticky neznámý Call Me By Your Name. Vzdor svému nezávislému statusu film získal vehementní ovace kritiků, je rovněž jasné, že jeho ocenění by udělalo pořádné vlny – experimentální film o homosexuální by totiž byl rozhodně odvážný výběr.

zdroj: Archiv

1) Tvář vody

Když se tak vše sečte a podtrhne, zřejmě nejvýraznější šance na pohádce Guillerma del Tora jménem Tvář vody. Nejenž je film oceňován jako nejlepší del Torův film vůbec, jde rovněž o překvapivě aktuální kvestory mezi outsidery. Snímek jíž získal ceny na Zlatých glóbech a ačkoliv mu unikly ceny SAG, na jeho prestižním statusu to tolik nemění.

zdroj: Fox Searchlite Pictures

Zatím bez komentáře, buďte první!