7 nejzbytečnějších prequelů
zdroj: Bontonfilm

7 nejzbytečnějších prequelů

25. 4. 2016 – 10:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Snímek Sněhurka a lovec z roku 2012 sice nebyl žádným velkým hitem, přesto se tento týden dočká svérázného pokračování! Snímek Lovec: Zimní válka se jako tzv. prequel totiž odehrává před událostmi Sněhurky a lovce. Byť prequely slibují celou řadu kreativních způsobů rozvinutí původní zápletky, valná většina z nich je mrzké kvality, a v důsledku vlastně zbytečná. Připomeňte si několik podobných filmů, o které nikdo nežádal.

X-Men Origins: Wolverine
Dost možná nejvíce ambiciózním prequelem z posledních let byl snímek, který měl odvyprávět původ komiksového geroje Wolverina. Ač měl své momenty, ve finále byl Wolverine především filmem, který nerozšířil mytologii X-Menů nijak výrazně a nedostál vysokému očekávání spojenému s celou značkou. Může však být ještě mnohem, mnohem hůře...

zdroj: Archiv

Blbý a ještě blbější: Jak Harry potkal Lloyda
Většina prequelů si nečiní takové ambice jako Wolverinův biják. Typickým zástupcem této mrzké ligy může být biják Blbý a ještě blbější: Jak Harry potkal Lloyda z roku 2003, kterému chybí původní hvězdy, humor i poslední špetka vkusu.

zdroj: YouTube.com

Vymítač ďábla: Zrození
Obdobným příkladem jest i film z roku 2004, který měl vyprávět příběh otce Lancastera Merrina. Výsledek klipového ražení však nejenže pošlapal atmosféru originálu, ale v důsledku divákům ani nepřispěl ničím užitečným.

zdroj: YouTube.com

Butch a Sundance: Začátky
Pochybné profitování na populární značce ovšem není nikterak nápadem posledních let. Taktéž v roce 1979 se filmaři pokusili rozšířit mýtus Butche a Sundance filmem popisujícím původní dvojice. Jak už to chodí, v průměrném filmu nehrál nikdo z původní sestavy a dílo tak právem upadlo v zapomnění.

zdroj: YouTube.com

Vetřelec vs. Predátor
Ačkoliv nejde vyloženě o prequel nýbrž snahu nakopnout novou sérii, svého druhu předpokračováním je také jen lehce nadprůměrný akční horor Vetřelec vs. Predátor. Byť v komiksovém světě tato populární dvojka svádí bitvy relativně často, film samotný se pokusil vyjít novou cestou, jen aby nasupil fanoušky dvou kultovních monster najednou!

zdroj: YouTube.com

Pan
Jsou příběhy, které si o prequel přímo říkají. Loňský Pan od Joe Wrighta však přesně takovým není. Opulentní snímek, snažící se popsat původ slavného pohádkového Petra Pana se sice pokusil zajímavě hrát s původním mýtem, zároveň při tom ovšem popřel mnoho elementů toho, proč byla původní pohádka natolik magickou.

zdroj: Vertical Entertainment

Hvězdné války: Epizoda I, II, III
Pravděpodobně nejkontroverznějším prequelem historie je ovšem Lucasova třídílná výprava na počátek příběhu Dartha Vadera, která brázdila kina mezi lety 1999 až 2005. Trilogie možná objektivně není tak špatná, jak fanoušci Hvězných válek často tvrdí, právě snaha vyprávět story, který má již předem známý konec ovšem ilustruje marný západ mnoha podobných prequelů.

zdroj: YouTube.com

Zatím bez komentáře, buďte první!