6 toužebně vyhlížených filmů, na které jsme čekali dlouhé roky
zdroj: Bioscop

6 toužebně vyhlížených filmů, na které jsme čekali dlouhé roky

3. 7. 2018 – 11:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Možná již počátkem července bude mít na festivalu v Karlových Varech premiéru Muž, který zabil Dona Quijota, režiséra Terryho Gilliama. Film, který byl už jednou neúspěšně točen o generaci zpět, se tak možná konečně podívá mezi Gilliamovy fanoušky – píšeme možná, protože Gilliam nedávno přišel o filmová práva a distribuce snímku je tak opět ohrožena. Držme palce aby situace dopadla k všeobecné spokojenosti – Gilliamův Quijot by se tak snad mohl zařadit mezi další toužebně vyhlížené filmy, na které se čekalo celá desetiletí.

6) Rambo: Do pekla a zpět
Třetí Rambo z roku 1988 se proslavilo mimo jiné tím, kterak si drsňák Sylvester Stallone udělal výlet do Afghanistánu, skutečné válečné lokace své éry (i když, vlastně nejen té). Rambo čtvrtý, který dorazil přesně 20 let poté, podobným způsobem upozornil na zvěrstva páchané v Barmě, a nezapomněl při tom opět vypotřebovat velkou porci falešné krve.

Rambo: Do pekla a zpět zdroj: Bioscop

5) Indiana Jones a Království křišťálové lebky
Ne každý by se asi podepsal pod to, že se čtvrtý Indy povedl k všeobecné spokojenosti. Byť však připustíme, že patří spíše mezi méně oblíbené díly své ságy, stejně mu nelze upřít sympatické nadšení a elán – když nic jiného, archeologická série tímto filmem došla smysluplnému konci. Křišťálová lebka, letos slavící sama 10 let od premiéry, se přitom objevila celých 19 let po zřejmě nejoblíbenější Poslední křížové výpravě.

Indiana Jones a Království křišťálové lebky zdroj: Bontonfilm CZ

4) Jurský svět
Původní Jurský park byl v roce 1993 zjevení - nejen pro revoluci na poli digitálních triků, ale i velmi dobře sepsanou zápletkou plnou dobrodružství, drsného akorát tak pro celou rodinu. Jeho druhý díl se ještě nesl v podobném duchu, třetí díl z roku 2001 však ságu definitivně pohřbil. Jurský svět z roku 2015 tak nejenže navazoval na třetí díl po 14 letech, ale svým způsobem i na první dva filmy. Je pravda, že svou zápletkou poselství původních filmů zároveň popřel i podtrhl. Vzdor poněkud schizofrenní zápletce se mu ovšem alespoň atmosférou podařilo zopakovat úspěch 22 let staré kultovky.

Jurský svět zdroj: Cinemart

3) Toy Story 3
První Toy Story: Příběh hraček byl pro mnohé dnešní diváky zlomovým dětským filmem. Revoluční digitální animace odstartovala v roce 1995 dráhu studia Pixar a dala vzniknout specifickému žánru animáků. Pokračování z roku 2010 přišlo 15 let po původním filmu a 11 let po jeho pokračování Toy Story 2 (to však už nebylo tak populární ani vymazlené jako jednička). Trojka přitom umně uznala, že její původní diváci již vyrostli, a obtočila kolem srovnání se s dospělostí celou zápletku.

Toy Story 3: Příběh hraček zdroj: Falcon

2) Star Wars: Síla se probouzí
Ačkoliv se filmoví nadšenci dočkali Star Wars filmů i mezi Epizodou VI a Epizodou VII - jmenovitě kontroverzně přijatých prequelů - nelze popřít, že až Síla se probouzí navázala na původní trilogii s Harrisonem Fordem, Carrie Fisher a Markem Hamillem. Mezi šestkou a sedmičkou přitom uteklo dlouhých 32 let. Byť skálopevní fans vyčítají Síle jisté opakování starých motivů až na hranici remaku, film sám o sobě restartoval zájem o Hvězdné války skutečně markantním způsobem a vrátil všem pocit, že "takhle mají Star Wars vypadat".

Star Wars: Síla se probouzí zdroj: Falcon

1) Šílený Max: Zběsilá cesta
Mezi posledním třetím Maxem s Melem Gibsonem a vynikající Zběsilou cestou, kde Maxe sehrál Tom Hardy, uteklo sáhodlouhých 30 let. I kvůli vysokému věku režiséra George Millera a nepopulárnímu přeobsazení nejspíše nikdo nečekal, že může novinka fungovat. Přitom se z ní nakonec vyklubal zřejmě nejlepší akční film tohoto desetiletí a příkladná ukázka, že reboot (respektive ignorování kontinuity) nemusí být jenom na škodu.

Šílený Max: Zběsilá cesta zdroj: Freeman Ent.

Zatím bez komentáře, buďte první!