6 slavných hvězd 80. let, na které svět již zapomněl
zdroj: Bontonfilm

6 slavných hvězd 80. let, na které svět již zapomněl

7. 9. 2017 – 9:35 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Od jeho premiéry možná uplynula více jak dvě desetiletí, renovovaný Terminátor 2: Den zúčtování se přesto tento týden od 7.9., znovu řítí do našich kin! Hitovka, kterou de facto vyvrcholil akční film v duchu 80. let, se veze na vlně záliby v nostalgii. 80. léta však patřila i mezi vrcholy šesti slavných, na které svět poté zapomněl.

6) Mark Hamill

I když sága Hvězdných válek vznikla na konci let 70., v první polovině osmdesátek byla původní trilogie na vrcholu Olympu pulpkultury. Zatímco Harrison Ford z něj vytěžil maximum, Mark Hamill (a potažmo i Carrie Fisher, představitelka Leii) ustoupili z výsluní. Hamill se později sice slavně živil dabováním animáků, především dal hlas animovanému Jokerovi, ve srovnání s Fordem však vrcholu popularity již nikdy nedosáhl.

Mark Hamill, Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder zdroj: 1980/1997 20th Century Fox

5) Emilio Estevez

Emilia Esteveze si z mnoha rolí zřejmě nepamatujete - vyskytoval se především v komediích jako byl The Breakfast Club, které v našich končinách nezapustily kořeny. Uvážíme-li však, že jde o bratra Charlieho Sheena a syna Martina Sheena ("Sheen" je jejich přejaté jméno, Emilio Estevez má jako jediný skutečné rodinné příjmení), je jeho pozdější odchod z prominence překvapivý. Emilio se realizoval především za kamerou jako režisér a producent.

Emilio Estevez, Molly Ringwald - The Breakfast Club zdroj: Universal Pictures

4) Michael J. Fox

Byl to jeden z nejslavnějších herců druhé poloviny 80. let - jeho trilogie Návrat do budoucnosti svého času konkurovala v popularitě i Hvězdným válkám. Od poloviny let 90. však Michael J. Fox musel s herectvím seknout. Za "ústup" ze slávy samozřejmě může především diagnóza Parkinsonovy choroby, kterou si poslechl krátce po roce 1991 a držel nějaký čas v utajení - jeho jméno tak alespoň figuruje v názvu nadace věnující se výzkumu a obětem nemoci.

Michael J. Fox - Návrat do budoucnosti zdroj: Universal Pictures

3) Jennifer Grey

Slavná ženská polovička z Hříšného tance nikdy nepřekonala vrchol své dráhy v roce 1987. Zcela mimo reflektory nebyla, asi byste však museli dlouho přemýšlet nad její další velkou rolí. Nestalo se tak v jejím případě ovšem zcela náhodou - Jennifer Grey si totiž u plastického chirurga nechala opravit svůj legendárně větší nos. Problém byl, že tím ztratila svůj nejvýraznější prvek a přišla u castingových režisérů na zajímavosti.

Jennifer Grey - Hříšný tanec zdroj: Vestron Pictures

2) Rick Astley

Možná si tohoto britského zpěváka dobře vybavíte - v internetovém věku se totiž proslavil jeho song Never Gonna Give You Up, když se stal prvním velkým fenoménem využívaným v internetovém trollingu. Sám Rick ovšem od 80. let spíše stagnuje - v roce 1993, kdy prodal na 40 milionů alb, ostatně dobrovolně odešel do důchodu. A to ačkoliv se z něj poté vrátil, jako mnozí jiní zpěváci.

Berlin Live: Rick Astley zdroj: ZDF

1) Patrick Swayze

Paradoxem historie je, že osud Jennifer Grey a Patricka Swayze je velmi podobný. Swayze se ponejvíce proslavil ke konci dekády Hříšným tancem, za pomyslný vrchol lze považovat v roce 1990 jeho Ducha, od Bodu zlomu z roku 1992 však jeho dráha letěla do kopru. Výskyt v Donnie Darko jenom o 9 let později byl již považován skoro za zjevení, a Swayzeova poslední role v oceňovaném seriálu The Beast z roku 2009 mu těsně před smrtí vynesla poslední herecké ovace už trochu pozdě.

Zatím bez komentáře, buďte první!