6 slavných filmových hrdinů, kteří vstali z mrtvých
zdroj: Cinemart

6 slavných filmových hrdinů, kteří vstali z mrtvých

18. 9. 2017 – 11:15 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Již tento čtvrtek 21.9. se můžeme těšit na návrat Kingsmana, nejlepšího špionského filmu posledních let (s výjimkou Skyfall)! Snímek Kingsman: Zlatý kruh vedle změny status quo a návštěvy Ameriky udělá i jednu významnou retrospektivní změnu - nechává totiž přežít postavu superagenta s tváří Colina Firtha, domněle zabitého v jedničce. Zprávy o smrti fiktivních postav však přehánějí podezřele často - připomeňte si to na výběru šesti jiných filmových a seriálových postav, které nezůstaly zakopané v zemi nadlouho.

6) Michael Myers

První častou volbou navracejících se postav jsou záporáci. Zejména v hororech totiž mají antagonisté mnohdy významnější úlohu než hlavní hrdinové - a tak je škoda se jich nadobro zbavit. Michael Myers ze série Halloween tak zemřel prakticky na konci každého filmového dílu, ale vždy se vrátil zpátky. Původně v tom nebyl žádný záměr, ale nakonec museli tvůrci Myerse prohlásit za nadživotní entitu.

Halloween 5 zdroj: tisková zpráva

5) Spock

Zcela na opačné straně barikády je postava Spocka ze Star Treku, který si vysloužil ještě vyšší ovace fanoušků než Kirk nebo McCoy. Spock však původně zemřel na konci druhého kinofilmu - nestalo se tak přitom způsobem, který by mohl garantovat, že se může vrátit. Naštěstí je Star Trek ale sci-fi, a po masivní kampani fanoušků se celý třetí film zaměřil jenom na to, jak Spockův návrat vysvětlit. Leonard Nimoy, Spockův herec, pak vystupoval i ve dvou filmových rebootech z let 2009 a 2012.

Star Trek: Film - Leonard Nimoy zdroj: Paramount Pictures

4) Ježíš

I když původně nejde zcela o filmovou postavu, netřeba dlouze rozebírat, že Ježíš byl hlavní postavou celé řady filmů – a většina se přitom zaměřila především na období před jeho ukřižováním či následným znovuzrozením. Samotný koncept Ježíšova oživení však ilustruje, proč jsou i moderní filmy zatížené nechutí nechat postavy zemřít - již přes 2000 let zkrátka platí, že od příběhů očekáváme šťastný konec, a tím je smrt jenom zřídkakdy.

Umučení Krista - James Caviezel zdroj: Bontonfilm

3) Bobby

Podobně jako v případě Spocka je nutno zmínit i Bobbyho Ewinga ze seriálu Dallas - v jeho případě totiž sice došlo na nemlich stejnou událost, ale ještě ve větším měřítku. Dallas byl v 80. letech obrovským televizním fenoménem, který překonával i popularitu Star Treku. Sledovali jej totiž... normální lidé. Když tak tvůrci zabili postavu Bobbyho, zvedla se tak velká vlna nevole, že nakonec seriál musel neslavně umazat kus vlastní historie a vysvětlit další události noční můrou jedné z postav.

Dallas - Larry Hagman, Patrick Duffy zdroj: Magic box

2) Kuřák

Tradice znovuoživování záporáků se znovu připomněla před necelými dvěma lety při premiéře nové řady (respektive minisérie) Akt X. Ačkoliv seriál sám zabil postavu Kuřáka už dvakrát, naposledy raketovou střelou vpálenou mu doslova do tváře, i tentokrát se tento symbol Akt X opět vrátil - prý jej zachránila rozsáhlá plastická operace. Faktem je, že nikdo z fanoušků si příliš nestěžoval ani tentokrát, ačkoliv některým mazákům seriálu bylo třetí znovuoživení již poněkud podezřelé.

Akta X - William B. Davis zdroj: 20th Century Fox Television

1) Jon Snow

Oživování fiktivních hrdinů je populární a rizikové i dnes, a nejnověji to loni potvrdila předposlední řada Hry o trůny. Seriál proslavený tím, že své kladné postavy nechává po zásluze potrestat, tehdy zabil dost možná svou nejkladnější (stále žijící) postavu vůbec. V souladu s masivním očekáváním fanoušků však následně pomocí magie Jona Snowa oživil - čímž paradoxně popřel svou hlavní pointu cynického pohledu na fantasy klišé. Zvláště po poslední řadě netřeba připomínat, že se znovuoživením Jona Snowa se ze Hry o trůny vytratila koňská dávka toho, proč byl seriál milován...

Hra o trůny - Kit Harington zdroj: Magic box

Zatím bez komentáře, buďte první!