6 nejslavnějších představitelek Lary Croft
zdroj: Forum Film CZ

6 nejslavnějších představitelek Lary Croft

15. 3. 2018 – 16:30 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Nový Tomb Raider se řítí do kin. Tentokrát má však mít docela jinou příchuť, než minulá adaptace s Angelinou Jolie, na níž si zřejmě pamatujete. Alicia Vikander v hlavní roli slibuje nejen dobrodružnou hrdinku, ale i nápadně lidštější a křehčí pojetí. Postupná evoluce postavy Lary Croft skrze její modelky vůbec ilustruje, jak se první sexbomba herního průmyslu postupem času vyvíjí.

6) Natalie Cook

Zcela první představitelkou Lary Croft byla Natalie Cook - tato, a většina dalších z našeho seznamu, se objevila jenom jako tvář pro reklamní materiál, a dlouho jí to nevydrželo. S tím, jak se první videoherní Tomb Raider stal prudce populární, šedivější Cook byla promptně vyměněna za mnohem vysportovanější tvář.

Natalie Cook - Lara Croft zdroj: tisková zpráva

5) Rhona Mitra

Vedle Angeliny Jolie  je Rhona Mitra dost možná nejznámější tváří Lary Croft - už jen kvůli tomu, že sama sehrála v některých filmech (např. Soudný den). Mitra byla první "skutečnou" tváří Lary Croft v reklamních kampaních od roku 1997. Její prací bylo krom pózování pro fotografie také pózovat na herních předváděčkách během festivalů jako je slavná E3. Producenti však nechtěli, aby byla herní Lara asociována jenom s jedinou tváří - populární Rhona Mitra tak byla poměrně brzy nahrazena.

Rhona Mitra - Lara Croft zdroj: tisková zpráva

4) Nell McAndrew

Po Rhoně tedy nastoupila Nell McAndrew, modelka narozená k roku 1975. Její éra stojí za zmínku především kvůli tomu, jak skončila - Nell v průběhu působení jako oficiální tvář digitální Lary nafotila odhalené snímky pro časopis Playboy a byla proto vyhozena - chraň totiž bůh, aby byla Lara Croft příliš sexualizována!

Ačkoliv Nell McAndrew nahradily další představitelky, jejich sláva poměrně rychle upadala s tím, jak přestávaly být výjimečné a stávaly se jen dalším jménem v rostoucím seznamu.

Nell McAndrew - Lara Croft zdroj: tisková zpráva

3) Angelina Jolie

Na přelomu milénia to změnilo zcela jiné pojetí Lary Croft - nová filmová verze totiž do hlavní role obsadila již tehdy velmi populární Angelinu Jolie (ročník 1975) a značka Tomb Raider se tak ocitla na vrcholu popularity. Vydrželo to přesně do premiéry filmu - Angelina sice Laru hrála jako nepřemožitelnou hrdinku, a měla i akurátně přehnané proporce, ani zázrak by však nemohl spasit film tak nuzně natočený, jako byly oba někdejší filmové Tomb Raidery.

Angelina Jolie - Lara Croft zdroj: tisková zpráva

2) Alison Carroll

Hráči vědí, že po roce 2000 čekalo Laru jisté utlumení. Poslední kvalitnější Tomb Raider Chronicles vyšel právě v roce 2000 a následný The Angel of Darkness z roku 2003 se příliš nevyvedl. S tím se pojilo utlumení významu modelek. Alison Carroll (ročník 1985) byla poslední z nich. Tentokrát již nešlo jen o fotomodelku, ale rovněž gymnastku a koučku, ani to však nestačilo na udržení významu modelek jako představitelek Lary Croft. S odchodem Carroll k roku 2010 již začínala plně bujet cosplay scéna a stánky na festivalech tak mohly efektivněji obsadit nadšenkyně převlékající se za Laru - digitální rendery pak naopak mohly Laru vykreslit mnohem věrohodněji než kdy dříve.

Alison Carroll - Lara Croft zdroj: tisková zpráva

1) Alicia Vikander

To celé s jedinou výjimkou - novou filmovou verzí. Alicia Vikander (ročník 1988...) tentokrát rebootuje nejen filmovou sérii, ale pojetí Lary jako takové. Zatímco původně byla herní i filmová Lara Croft hyperbolou sexuality, postupem let tenhle recept tak trochu přestal fungovat. Aby Lara mohla přežít, musela dostat i jiné kvality než bujarou hruď. Kladně přijatý reboot herní ságy z roku 2013 proto Laru polidštil a dal ji přirozenější tvary - jakkoliv stále značnou porci sexappealu. Vikander v tomto ohledu působí jako přiměřená volba podobná novému ražení série. Jestli to bude ovšem fungovat, rozhodnou tento týden v kinech, až sami diváci.

Alicia Vikander - Lara Croft zdroj: tisková zpráva

Zatím bez komentáře, buďte první!