6 nejlepších moderních jazzových muzikantů
zdroj: PL Communications Ltd / MJ Kim

6 nejlepších moderních jazzových muzikantů

14. 9. 2017 – 11:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Už ve středu 20. září do Brna zavítá populární jazzová muzikantka Diana Krall. Ačkoliv si většina lidí její hudební styl spojuje především s klasiky, jako byl Miles Davis, Louis Armstrong nebo Thelonious Monk, jazz z plna plic dýchá i v moderní éře. Zjistěte to s šesti jeho mladými performery, kteří dávají jazzu renovovanou podobu!

6) Mary Halvorson

Na samotném chvostu se umístila rodačka z Bostonu, toho času působící na Brooklynu, kytaristka Mary Halvorson. Její nástroj nemusí zrovna evokovat jazz v jeho čiré podobě, zkuste si však poslechnout, co vše s ním Mary dovede. Označována za unikátní talent Mary od svého debutového alba z roku 2013 vydala již pátou desku.

zdroj: Archiv

5) Theo Croker

Dalším pánem na holení je vnuk legendárního trumpetisty Doca Cheathama z Dixielandu, Theo Croker tak bezpochyby má hudbu samotnou i nástroj, jímž se jazz proslavil, v krvi. Naznačuje to i jeho čerstvé album Escape Velocity, které vypustil po studiu u slavných jazzových legend Billyho Harta a Garyho Bartze. Escape Velocity tepe mixem mnoha vlivů, vedle groove v něm však lze slyšet zejména inovovaný nu-jazz.

zdroj: Archiv

4) Yussef Kamaal

Naopak trochu opomíjená jména jsou Yussef Dayes a Kamaal Williams, duo původem z Londýna. Je tomu tak ovšem neprávem! Dvojici se umně daří kombinovat prvky ambientního jazzu, funku a jejich vlastního příspěvků způsobem, který zvedá tlak staromilcům i mlaďochům z londýnských hudebních klubů. Kamaalovo debutové album Black Focus se objevilo venku teprve loni, již nyní se však řadí mezi performery, na které je záhodno si dávat pozor.

zdroj: Archiv

3) Takuya Kuroda

S tolika novými tvářemi zřejmě nepřekvapí, že jazz našel dobré podhoubí i v Zemi vycházejícího slunce. Příkladem toho je mladý trumpetista Takuya Kuroda, který se na svou nynější dráhu začal připravovat již od nejútlejších let. Také on se ve svém pojetí jazzu shlédl u jiných, modernějších hudebních směrů - jeho čerstvé album Zigzagger je tak krom jazzu ovlivněno i hip-hopem a elektronikou. Nakonec ale, sami okuste výsledek.

zdroj: Archiv

2) Shabaka Hutchings

Další ilustrací toho, nakolik se vývoj jazzu do značné míry přesunul do Londýna, je i skladatel a saxofonista Shabaka Hutchings. Odrůda jazzu v jeho režii v sobě mixuje karibské rytmy, afrobeat a mírný nádech elektroniky. Přístup jej vynesl na vrchol londýnské jazzové scény a vyhrál jeho formaci Sons of Kemet v roce 2013 prestižní cenu MOBO.

zdroj: Archiv

1) The Hot Sardines

Na závěr se vrátíme do amerických vod, původně newyorská formace The Hot Sardines totiž nepřestává dělat čest hudební pověstí svého města. Jejich pojetí je oproti mnoha experimentům výše mnohem konzervativnější, o to údernější však působí moderní texty po boku retrospektivnějšího doprovodu. Moderní krev krom vyhrávání po New Yorku již hrála i v Montrealu, loni přitom vydala své druhé album. Jak tedy vidno, jazz rozhodně na nedostatek barvitého experimentování ani svých vyznavačů nepojde!

zdroj: Archiv

Zatím bez komentáře, buďte první!