6 hereckých hvězd, které proslavilo hraní opačného pohlaví
Eddie Redmayne ve filmu Dánská dívka | zdroj: tisková zpráva

6 hereckých hvězd, které proslavilo hraní opačného pohlaví

11. 2. 2016 – 17:15 | Magazín | Ladislav Loukota | Diskuze:

Mluví se o něm jako o žhavém kandidátovi na Oscara za nejlepšího mužského herce – Eddie Redmayne ve vychvalovaném dramatu na skutečné motivy jménem Dánská dívka ovšem vypadá jako žena. Snímek o zlomovém případu změny pohlaví čeří emoce, ve filmovém světě je však přejímání opačného pohlaví "na denním pořádku". Vybrali jsme šest herců od dramat po komedie, které právě dočasné přehození role proslavilo. Uhodnete, o které půjde?

Robin Williams

Talentovaný superkomik si nemohl stěžovat na nedostatek excentrických rolí. Ve filmu Táta v sukni z roku 1993 však většinu z nich překonal jako otec tak zoufalý vidět své děti, že se raději nalíčil a infiltroval jejich domov v převleku postarší paní na hlídání. Většina dalších postav však měla podstatně komplikovanější důvody pro “změnu pohlaví”...

Mrs-Doubtfire-Robin-Williams zdroj: tisková zpráva

Hilary Swank

Mnohem temnější kontury najdeme v dramatu Kluci nepláčou z roku 1999. Zdejší hlavní představitelka Hilary Swank tu totiž ztvárnila skutečný příběh transsexuálního muže Brandona Teeny, který byl v roce 1993 zavražděn z nenávisti. Snímek vyvolal lavinu ohlasů nejen pro tragédii v pozadí, ale i dokonalý herecký výkon. Hilary Swank například v rámci přípravy na roli žila měsíc s mužskou vizáží.

hillary zdroj: tisková zpráva

Cate Blanchett

Intoušské převyprávění života Boba Dylana Beze mě z roku 2007 se proslavilo hned šesti představiteli slavného písničkáře. Nejvíce však na sebe strhla pozornost verze hraná Cate Blanchett, která propůjčila filmovému Dylanovi zdaleka nejpřesvědčivější přednes, a navrch donutila diváky i divačky přehodnotit vlastní sexualitu..

Cate-Blanchett_I’m-Not-There_2007 zdroj: tisková zpráva

Jaye Davidson

Americký manekýn Jaye Davidson za svůj život natočil pouhé dva filmy. Známější je zřejmě  Hvězdné brány, je to však jeho debut Hra na pláč, který jej zapsal do učebnic. Davidson se totiž ve snímku, který zhruba do poloviny působí jako klasická noirová kriminálka, během milostné scény demaskuje jako transsexuál v ženských šatech – a kompletně tak změní celou dosavadně vnímanou story.

crying zdroj: tisková zpráva

John Travolta

Naopak komediální užití převlékání se objevilo v muzikálu Hairspray z roku 2007, v němž se John Travolta však stal důkazem, že muže v rolích žen nehrají jenom jemnocitní komici. Travolta, pamatovaný stále pro svou Pomádu, zde totiž ztvárnil korpulentní dámu v růžových šatech. Jeho postava, Edna Turnblad, je tradičně hraná muži, díky výskytu někdejšího muzikálového esa však byla verze z Hairspray pamětihodnější než všechny předešlé.

travolta zdroj: tisková zpráva

Dustin Hoffman

Vpravdě shakespearovský motiv záměny pak vytáhl i Dustin Hoffman v komedii Tootsie z roku 1982. Jako neúspěšný herec se tu zkusí změnit vizáž a otestovat štěstěnu v ženských šatech. Podaří se mu prorazit, jako na potvoru se však zamiluje do ženské kolegyně. Osidla jedné z nejlepších Hoffmanových komedií se mohou roztočit.

profimedia-0174282646 zdroj: Profimedia

Zatím bez komentáře, buďte první!