6 exotických postav, které byly ve filmech "pobělošeny"
zdroj: Profimedia

6 exotických postav, které byly ve filmech "pobělošeny"

27. 3. 2017 – 17:30 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Dříve byl snímek Ghost in the Shell známý jako přelomové anime, tento čtvrtek (30.3. asi) se však zjeví i většinovým filmovým masám ve své hrané verzi se Scarlett Johansson v hlavní roli. Právě přítomnost americké herečky v roli původně japonské důstojnice si vysloužila nemalou kritiků znalců původní předlohy i těch, kterým vadí “vybělování” původem asijských nebo černošských postav skrze bílé herce. Vybrali jsme několik největších kauz podobných posledních let i filmové historie, a vzpomněli i na opačné příklady “počernošení” původně bílých postav.

6) Dastan z Princ z Persie

Náš úvodní příklad je skoro typický výstřelek. Ano, v dnešní době může Heimdala v Thorovi (což je ovšem adaptace sci-fi komiksu, nikoliv norské mytologie jako takové) sehrát černoch. Stejně je tak ovšem typické, aby perského prince - dle popisu role i jména jako takového zjevně někdo s kořeny na středním východě - bez problémů sehrál Jake Gyllenhaal.

Jake Gyllenhaal

5) Čingischán v The Conqueror

Historie si film The Conqueror z poloviny 50. let bude zřejmě už navždy pamatovat na snímek, jenž byl natáčen po větru jaderného testu v Nevadě, díky čemuž byl štáb a herci vystaveni zvýšené radiaci ze spadu a v letech po premiéře tak zemřelo zvýšené množství zdejších filmařů vlivem rakoviny... V očích mnoha fanoušků je však ještě toxičtější skutečnost, že si mongolského dobyvatele zahrál klasický westernový harcovník John Wayne. V minulých dekádách Hollywood vlastně obsazoval bílé herce do podobných rolí prakticky bezmyšlenkovitě, i současná debata nad tím, zdali by náhodou černošskou nebo asijskou postavu neměl hrát černoch nebo asiat je tak do jisté míry historicky pokrokem.

John Wayne

4) Pan Junioši ve Snídani u Tiffanyho

Další zásek z klasického Hollywoodu a tentokrát poněkud netypický - pokud nad Waynovým Čingischánem můžeme mávnout rukou jako nad reliktem své éry, Junioši je skutečnou kuriozitou. V romantické komedii totiž postava zjevného původního Japonce - sehraná Mickey Rooneym - nosí krom žlutého make-upu i gigantický předkus a působí pro své přehrávání a přízvuk jako pěst na oko. Asi jako kdyby v Lásce nebeské vystupovala při své romantické atmosféře postava muslimského sebevražedného atentátníka. Junioši samozřejmě za své vykreslení dílem vděčí sotva generaci vzdálené válce Spojených států s Japonskem z druhé světové.

Mickey Rooney

3) Katara v Sokka v Posledním vládci větru

Extrémně podobný příklad jako Ghost in the Shell rovněž přiblížil světu hranou verzi slavného anime seriálu, a rovněž neopomněl ústřední duo v kontrastu s původními "fantasy Eskymáky" sestavit z dvojice, která vypadá, jako kdyby vyrostla na farmě v Idahu. Ke cti M. Night Shyamalana lze přičíst, že alespoň hlavní klaďas má skutečné asijské rysy. Smutné zároveň ovšem je, že hlavní záporák je naopak tmavší než v originále. "Náhody" jako tyto garantují, že o výsledném filmu se bude mluvit víc, než by filmaři možná chtěli.

Ghost in the Shell

2) Kleopatra v Kleopatře

Jeden z nejklasičtějších argumentů není nikdo menší, než Liz Taylor ve filmu, který skoro potopil Hollywood! Kleopatra byla nejvýdělečnějším filmem roku - ale ani to nestačilo, aby získal zpět svůj rozpočet. V roce 1963 samozřejmě nic z toho nesouviselo se skutečností, že egyptskou královnu sehrála Americká herečka. Dalo by se vlastně argumentovat, že starověcí Egypťané byli poměrně relativně podobnější dnešním bělochům. Stejně tak lze ale namítat, že původní Kleopatra nebyla ani zdaleka taková krasavice jako Liz Taylor...

Liz Taylor

1) Major v Ghost in the Shell

V originále se jmenuje major Motoko Kusanagi, což není zrovna jméno, kterým by se pyšnila řada američanek s židovskými kořeny, jako je Scarlett Johansson. Právě překopávka čistokrevné Japonky do čistokrevé Američanky - to celé aniž by film mimo Tokio přesadil celý zbytek zápletky - zaručuje poněkud bizarní vyznění. A to nejenom nutně u diváků, kterým přehršle na srdci leží rovnoprávné vykreslení jiných etnik, ale prostě i pro pouhé znalce předlohy. Tak alespoň, že ve svém přepisování kořenů tvůrci Ghost in the Shell sáhli alespoň po té nejlepší z aktuálních akčních hereček, které jsou k dispozici!

Scarlett Johansson zdroj: tisková zpráva

Zatím bez komentáře, buďte první!