5 nejzvláštnějších filmových adaptací knih, atrakcí… a restaurací
zdroj: Falcon

5 nejzvláštnějších filmových adaptací knih, atrakcí… a restaurací

21. 8. 2017 – 12:05 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Do kin se tento čtvrtek 24. 8. chystá kontroverzní snímek Temná věž, adaptace stejnojmenné románové série. Hnidopiši mezi diváky tak znovu rozpitvávají, které části knih byly v papírové verzi lepší, a mravokárci zase štěkají nad přemírou remaků a adaptací v Hollywoodu. Může však být mnohem hůře. Pět jiných adaptací, povedených více i méně, totiž přibližuje, že filmaři jsou schopností do filmu překovat skoro cokoliv.

5) 10 důvodů, proč tě nenávidím

Zdroj inspirace: Shakespeare

To, co bylo v 90. letech považováno za poměrně tradiční teenagerskou romanci, ve skutečnosti bylo překvapivě věrnou předělávkou Shakespearova Zkrocení zlé ženy do moderního zasazení! Šlo přitom nejenom o vcelku věrnou verzi, ale v některých aspektech a motivacích dokonce o lepší verzi než originál. Jistě, podobné modernizované předělávky nejsou nikterak nové - stačí se zeptat Baze Luhrmanna. Jenom málokdy však diváci nemají ani tušení, že to, co sledují, pochází ze 400 let staré předlohy.

Deset důvodů, proč tě nenávidím zdroj: Falcon

4) Tristram Shandy

Zdroj inspirace: kniha o psaní knihy

Velmi originální přístup nabídl i dekádu starý Tristram Shandy, který shodou okolností rovněž vychází ze tři staletí staré stejnojmenné literární předlohy. Zatímco původní kniha předčila svou éru a nabídla celou řadu postmoderních promluv ke čtenáři - její příběh je v zásadě nonsence a zábavné je tu spíše zjišťování, jakou odbočku si autor vymyslí na příští stránce, aby se nemusel ústřední story věnovat - film nabídl něco velmi podobného v modernější verzi. Zatímco knižní verze byla knihou o psaní knih, filmová verze je filmem o natáčení filmů. Jenom málokdy se přitom podařilo přetlumočit unikátní pocit z předlohy tak dobře jako zde!

Tristram Shandy zdroj: Picturehouse Entertainment LLC

3) Mise na Mars/Piráti z Karibiku

Zdroj inspirace: zábavní atrakce

Zcela jinou bizarní sortou adaptací jsou moderní hollywoodské předělávky vytvořené na zakázku. Proč zmiňujeme zrovna Misi na Mars a Piráty z Karibiku, když spolu nemají společný žánr ani tvůrce? Oba opulentní filmy totiž sdílení inspiraci... v zábavních atrakcích Disneylandu!  Dokonce nejde o jediné filmy podobného ranku, "pouze" o ty známější. Jistě, adaptovat lze leccos, dokud se však nedočkáme filmu Řetízkáč z Matějské, domácí asi nepochopí prazvláštnost této adaptace...

Mise na Mars zdroj: Falcon

2) Space Jam

Zdroj inspirace: reklama

I tato předloha má ovšem stále fortelnější pilíře než Space Jam, dost možná pro mnohé z vás jeden z filmů, které si pamatujete z dětství, pokud jste měli rádi animáky, Michaela Jordana... a Nike. Nač onen třetí předmět? Filmu, který je v podstatě Mortal Kombat mínus krev plus Bugs Bunny, byl totiž původně inspirován krátkými reklamami Nike, které měly stejný koncept, jenom jej nenatáhly na celovečerní stopáž.

Space Jam zdroj: Gemini Film

1) Mac a já

Zdroj inspirace: řetězec občerstvení

E.T. Mimozemšťan byl film, který miliony dětí na celém světě naučil nebát se někoho, kdo vypadá jako popálený bezdomovec s magickým, svítícím prstem. Není proto divu, že jeho úspěch inspiroval i jiné filmaře - voila, v roce 1988 takto vznik snímek označovaný za vykrádačku E.T.ho jménem Mac a já. Ještě více než Spielbergův film se však Mac inspiroval u marketingových odborníků společností jako McDonald's a Coca Cola ("Mac a já"...), kteří zápletku zkonstruovali co nejusilovněji tak, aby film sloužil jako reklama na jejich značky. Příkladem za všechny je filmové finále odehrávající se právě ve fast foodovém řetězci.

Mac a já zdroj: Orion Pictures Corporation

Zatím bez komentáře, buďte první!