5 nejzakazovanějších erotických filmů
Ken Park | zdroj: tisková zpráva

5 nejzakazovanějších erotických filmů

10. 2. 2018 – 19:25 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Padesát odstínů je zpět! Již tento čtvrtek vešlo do kin kontroverzní pokračování erotického bijáku jménem Padesát odstínů svobody a spolu s tím se zřejmě tato trilogie také uzavře. Ačkoliv dobrá polovina diváků „Odstínům“ vytýkala spíše minimum erotiky než maximum, ne všechny podobné filmy na tom v minulosti byly stejně. Vybrali jsme 5 podobných bijáků z moderní éry, které byly dokonce i zakazovány.

05) Zvrácený

Režisér Gaspar Noé si vybudoval kariéru na natáčení explicitních filmů. Jeho Zvracený se proslavil jak partyzánským natáčením ve skutečném gay klubu, tak i brutální scénou znásilnění. Film nebyl nikde po světě přímo zakázán, distributor v Austrálii a na Novém Zélandu však musel své právo na promítání dlouho obhajovat u soudu vzdor nechuti mnoha místních konzervativců.

Zvrácený Zvrácený | zdroj: Distributor

04) Ken Park

U Zvráceného šlo ještě pochopit jistou míru „evropského“ liberálního přístupu k mravům, Ken Park byl však již americký film – a to mu dali za Velkou louží pořádně sežrat. Snímek plný otevřeného sexu mezi teenagery nebyl propuštěn do celostátní distribuce kvůli problémům s hudebními právy. Nebyl promítán ani ve Spojeném království, tentokrát kvůli tomu, že se režisér popral s šéfem distribuce. Nakonec byl odmítnut i v Austrálii, kde se s důvodem konečně nepárali – snímek byl odmítnut s tím, že „zobrazuje sex způsobem, který musí urazit morálku každého smysluplného dospělého člověka“.

Ken Park zdroj: tisková zpráva

03) 50 odstínů šedi

Je to paradoxní, ale dokonce i první díl trilogie byl v 21. století mnohde považován za natolik kousavé dílko, že se dočkalo cenzury. Scény mezi Anastasií a panem Greyem byly považovány za příliš šťavnaté třeba v Malajsii a dokonce i relativně liberální Indii. Dodnes rovněž kolují příběhy o tom, kterak se postarší čtenářky neodvážily knižní předlohu číst bez pořádně neprůhledného novinového obalu.

50 odstínů šedi zdroj: tisková zpráva

02) Zkrocená hora

Zkrocená dojemná lovestory ze starých časů by teoreticky neměla mnoho odpůrců – konec konců, nenajdeme tu ani žádné vyloženě explicitní scény. Skutečnost, že však snímek vypráví o vztahu mezi dvěma muži, z něj učinila zakázané ovoce jak u ortodoxních křesťanských diváků v USA, tak v muslimském světě. Snímek byl přímo zakázán na Blízkém východě a v Číně (!), z „propagovaní gay agendy“ jej ale obvinili i v USA. „Kreativně“ k němu přistoupili v Itálii, kde byly z televizní verze vystříhány jak homoerotické scény, tak i zmínky ústředního vztahu. Příběh pak, logicky, nedával mnoho smyslu.

Zkrocená hora zdroj: tisková zpráva

01) Poslední tango v Paříži

Daly by se najít i kontroverznější filmy, ale jenom Poslední tango v Paříži umí vyvolávat kontroverzi po čtyřech desetiletích od svého natočení! Svého času v 70. letech film šokoval jak explicitními sexuálními scénami (stále však na míle daleko od skutečné pornografie), tak i odlidštěností ústředního „vztahu“. V Itálii byl film svého času zakázán po 15 let – a to šlo o domovskou zemi jeho režiséra, Bernarda Bertolucciho. Dnes film sice můžete shlédnout, před několika lety však opět vzbudil pozornost, když se ukázalo, že hlavní herečka byla na place obtěžována a do natáčení řady scén donucena…

oslední tango v Paříži zdroj: tisková zpráva

Zatím bez komentáře, buďte první!