5 nejzajímavějších zvířecích herců
zdroj: tisková zpráva

5 nejzajímavějších zvířecích herců

14. 3. 2016 – 9:30 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Nejlepší náhled do zvířecí říše - to nabízí parádní dokument Pidiobři 3D, v němž nejmovější vysokorychlostí kamery umožní nahlédnout zcela novým způsobem do života čipmanků a křečků. Zvířecí herci byli ovšem vždycky vrcholně zajímavou kastou filmařiny. Vzpomněli jsme nekolik nejzajímavějších z nich. 

Orangey
Velmi rychle vychází najevo, že seznamy zvířecích herců překypují psy, občas je k nalezení i slon, kůň anebo velryba, avšak kočky a kocoury, po těch aby jeden pátral drobnohledem! Kočka Orangey, populární ve filmech 50. a 60. let, je proto jednou z mála výjimek z pravidla. Její nejslavnější rolí byla zřejmě kočička ve Snídani u Tiffanyho (1961), objevila se však i v několika dalších filmech a seriálech.

Orangey sice nikdy nedosáhl na status zvířecí celebrity, jednalo se však svého času o jedinou kočku, která získala dvě hned ceny Patsy, jakéhosi zvířecího Oscara. Ve své kategorii tak jde o jakéhosi jednookého kocoura mezi slepými. A to i když s Oraneym nebylo snadné pracovat - své lidské spoluherce často škrábal a kousal, rád utíkal z placu a jeho hlavní hereckou kvalitou tak byla hlavně schopnost vydržet na před kamerou v jediné pozici až po několik hodin v kuse.

Snídaně u Tiffanyho - kocour Orangey zdroj: tisková zpráva

Havran Jimmy
Dobrý zvířecí herec má obvykle štěstí na jeden slavný snímek a několik dalších méně populárních. Havran Jimmy se naproti tomu objevil v celé tisícovce filmů mezi lety 1934 až 1954! Nalezenec z pouště Mojave byl trénován na celou řadu fyzikých úkonů od psaní na stroji po jízdu na miniaturní motorce (!), nakonec však nejzajímavější kousky vyváděl se svým hlasem. Jeho trenér Curly Twiford měl za to, že by Jimmy zvládl jakýkoliv úkol na úrovni osmiletého dítěte.

Havran se především stal známkou filmů Franka Capry. Poprvé se objevil v jeho snímku You Can't Take It With You (1938) a poté v každém dalším natočeném. Mezi jeho nejznámnější role patří mazlíček strejdy Billyho z filmu Život je krásný (1946) anebo havran na rameni Strašáka z Čaroděje ze země Oz. Nakonec byl Jimmy dokonce odměněn medailí Červeného kříže za více jak 200 hodin bavení vojáků, jeho stopy byly rovněž vycementovány vedle tlapek Lassie a dalších animálních matadorů.

Havran Jimmy zdroj: tisková zpráva

Higgins
Psích favoritů existuje celá řada, tím vůbec nejlépe placeným - napříč všemi zvířecími herci - je však prý chlupáč Higgins, lépe známý jako dobrosrdečný tulák Benji ze stejnojmenného filmu z roku 1974. Na svou dobu byl přitom Higgins údajně nejchytřejší ze všech zvířecích herců, nezvládal však jen paletu triků. Podle režisérů a trenérů totiž Higgins zvládal skutečně herecky vyjadřovat emoce. 

Za jeho kariéru mohl trenér Frank Inn, který Higginse dostal z útulku před filmové a televizní kamery. Dožil se nakonec skoro 18 let, přičemž tréninku jeho potomstva se opět ujal Inn. Když pak trenér v roce 2002 sám zemřel, urna s Higginsovými ostatky byla dle jeho přáni uložena do jeho rakve.

Pes Higgins jako Benji (1974) zdroj: tisková zpráva

Keiko
Většina nejslavnějších zvířecích herců je už poněkud staršího data, žánr se ostatně největší popularity dočkal před víc jak půlstoletím. Kosatku Keiko, která sehrála hlavní roli ve filmu Zachraňte Willyho, si však už většina z nás ještě může pamatovat. Keiko, která za populární film z roku 1993 "získala" na 36 milionů dolarů, je navíc ojedinělým ztělesněním filmového příběhu i v realitě.

V reakci na snímek o osvobození fiktivní kosatky totiž kolem roku 2000 začaly sílit hlasy požadující skutečné propuštění Keiko do volného moře. Na to po dlouhých debatách konečně došlo v roce 2002, Keiko však nebyla sto se znovu integrovat do divoké přírody. Vystřídala několik skupin kosatek, žádná ji však nevzala za svou. Nakonec Keiko zemřela v roce 2003 u norských fjordů na zápal plic. Bylo ji 27 let.

Zachraňte Willyho - kosatka Keiko zdroj: tisková zpráva

Rin Tin Tin
Žádné jiné zvíře však bezpochyby nebylo tak slavné jako německý ovčák Rin Tin Tin, harcovník rolí němých filmů 20. let. Jeho příběh byl tklivý ještě před startem filmové kariéry - psíka totiž z bojišť konce první světové války zachránil americký voják, který si jej odvezl do Spojených států. Tam jej vycvičil a snažil se s ním hrát v tehdejších filmech. V roce 1923 se mu konečně podařilo prorazit ve filmu Where the North Begins, který byl tak úspěšný, že zachránil studio Warner Bros. od bankrotu.

Rin Tin Tin se proslavil svými rolemi dokonalého rodinného psa, který je inteligentnější než opice a heroičtější než Tarzan. Jeho popularita byla nezměrná a v roce 1929 skoro v hlasování vyhrál i Oscara za nejlepší mužský výkon. Akademie však chtěla působit seriózně, a tak cenu nakonec získal pouhý člověk. 

zvířecí hvězda Rin Tin Tin zdroj: tisková zpráva

Zatím bez komentáře, buďte první!