5 nejdéle existujících filmových frančíz
zdroj: CinemArt CZ

5 nejdéle existujících filmových frančíz

13. 4. 2017 – 16:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Je to asi překvapivé, ale již po osmé se dnes řítí do kin filmová značka Rychle a zběsile! Premiéra nejnovějšího filmu se v originále sice jmenuje The Fate of the Furious, což smrdí finále řady - dokud však budou podobné filmy vydělávat, těžko očekávat jejich skutečné zrušení. Kam se však Rychle a zběsile může ještě v budoucnu vydat? Seznam nejstarších filmových sérií naznačuje celou řadu bizarních možností.

Batman

Rok vzniku: 1989

Netopýří muž vystřídal od svého filmového zrození bratru pět představitelů a celou řadu poloh - původní vysoce stylizovanou burtonovskou magořinu (a její následovníky proměnlivé kvality) zcela postavila na hlavu trilogie Chrise Nolana, která byla svého druhu nejmarkantnější snahou o realistického superhrdinu. Nakonec se značka ustálila kdesi uprostřed s Benem Affleckem. Není přitom vyloučeno, že Batman brzy znovu změní tvář. Také Rychle a zběsile se sice v průběhu filmů notně změnilo, Batmana však ilustruje, že posun může sahat dalece za konvenční očekávání!

Michael Keaton - Batman (1989) zdroj: Warner Bros. CZ

Planeta opic

Rok vzniku: 1968

Planeta opic prodělala tři razantní změny, nyní se přitom blíží finále "Caesarovy trilogie", které moderní reboot završí. Tahle řada se vrací, protože její premisa je nestárnoucí - za opice můžete vždy dosadit nějaké lidskoprávní nebo válečné téma, vše zabalit trochu jinak a zas a znovu vám z toho vyjede aktuální snímek. Původní Planeta opic činila narážky na rasové nepokoje i jadernou válku, nová namísto toho přihodila obavy z pandemie i genetických pokusů. Otázkou je, nakolik je podobný reboot možný u Rychle a zběsile - jehož premisa přece jenom není natolik nestárnoucí. Kdo ví - třeba někdo za padesát let vytvoří reboot téhle značky, ale s létajícími auty...

Planeta opic (1968) zdroj: Bontonfilm

Star Trek

Rok vzniku: 1966/1979

Star Treku trvalo 13 let, než se z původního seriálu proměnil ve filmový opus - za resuscitaci přitom vděčí primárně Hvězdným válkám. Na trh však Treky vrhly již 13 snímků ve třech vlnách. Filmy s původní posádkou v 90. letech vystřídaly filmy s Picardovou posádkou, aby v roce 2009 došla nová trilogie reimaginující filmy s původní posádkou. Treky byly samozřejmě původně svázané se seriálovým světem, což u Rychle a zběsile jaksi chybí. Nedivili bychom se však, kdyby časem i příběhy Rychle a zběsile přišly s "novou generací" hrdinů - díly jako Tokijská jízda se ostatně o něco podobného již snažily.

Star Trek (1966) zdroj: Paramount Television

James Bond

Rok vzniku: 1962

Další šancí na možný vývoj série je... jednoduše ignorovat, že se herci mění. James Bond měl celou řadu podob a už v minulosti nabral "kánon" radikálních změn. Daniel Craig hrál agenta 007 jako realistického drsňáka (v rámci možností), do budoucna se šušká o možnosti, že by Bonda hrál černoch. Jednou jej klidně může hrát i žena. Až jednou Vin Diesel (tak, jako Paul Walker) nebude moct či nebude chtít dále hrát svou roli, nic nenutí producenty do vymýšlení nových hrdinů. Celá série jednoduše začne s identickými hrdiny, ale jinými herci! Měnit se nebude jen hlavní styl značky - láska k autům a absurdním zápletkám!

Sean Connery - Dr. No (1962) zdroj: United Artists

Godzilla

Rok vzniku: 1954

Ze stále vysílaných filmů je ale zřejmě největší matadorem japonská Godzilla. Původní biják varující před dopady jaderných zbraní sice postupem času vystřídaly popcornové zápasy sumo mezi přerostlými obludami, taková je ale holt občas evoluce. Godzilla se mimochodem nedávno vrátila v novém filmu, přičemž letošní Kong: Ostrov lebek odhalil, že oba snímky jsou propojené - můžeme se tak těšit na budoucí "týmovku". I to je jedna z dalších možností, kam jít ve filmové sérii dále. Takové spojení Rychle a zběsile s Dannyho parťáky by jistě přišlo mnohým vhod!

Godzilla (1954) zdroj: Ltd. All Rights Reserved

Zatím bez komentáře, buďte první!