5 nečekaně štědrých celebrit
Cadillac Elvise Presleyho | zdroj: Profimedia

5 nečekaně štědrých celebrit

9. 4. 2018 – 17:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Slovíčko „celebrita“ si většinou nespojujeme zrovna se štědrostí – i když mnohé celebrity často pracují pro různé charity, jiné působí štědrostí, která by potěšila jedině Strýčka Skrblíka. Minimálně patero nečekaných slavných se rozhodlo to změnit, a rozdávají ze svého majetku lidem okolo doslova po hrstech. Znáte pět překvapivě štědrých celebrit?

5) Russell Crowe

Stárnoucí australský bouřlivák dnes nejvíce plní stránky novin svými agresivními výpady – od vyhrožování přeživším Holocaustu po zvláštní běsy na Twitteru, Russell Crowe působí tak asi stabilně jako nitroglycerin. Ve skutečnosti se však Crowe zřejmě vykupuje z pekelné lopaty svými bohatými příspěchy nejrůznějším charitám!

Poté, co se v komunitě nedaleko jeho australského příbytku utopilo dítě, zasponzoroval 200 tisíci dolary výstavbu bazénu, který měl místní školáky učit bezpečnějšímu plavání. Jinému bazénu přispěl 40 tisíci na bezbariérový přístup. Poté, co byla židovská škola v Montrealu zasažena pumovým atentátem, Crowe přispěl na její obnovu půlmilionem. Seznam podobných úkonů by mohl pokračovat – a čítá i řadu menších charitativních příspěvků.

4) George Michael

Ještě mysteriózněji na tom byl George Michael – ačkoliv neměl pověst občasného agresora, jeho bouřlivý život nepůsobil zrovna dojmem častého sponzorování ušlechtilých institucí. George Michael nejenže však na charitu přispíval po celý život, ale činil tak za podmínky, že nebude jako donátor jmenován.

Účastnici televizní soutěže tak přispěl na léčbu neplodnosti, vykoupil cizince z dluhu 25 tisíc liber, založil fondy po postižené děti nebo dal různým charitám miliony dolarů. Povaha jeho koníčku vyšla najevo až po jeho smrti v prosinci 2012.

3) Ben Affleck

Možná víte, že Ben Affleck sám pochází z poměrně nuzných poměrů – jistá míra přízně k utrpení jiných lidí je tak u něj logická. Namísto ostatních však Ben nevěnuje horentní sumy na charitu – namísto toho se stal štědrým sponzorem jedné velmi specifické formy postižení.

Tou bohužel trpí na vozíček upoutaný Joe Kindergan, který se s Affleckem seznámil v roce 1998, když se dostal na natáčení jednoho z jeho filmů. Kindergan se postupně s Affleckem spřátelil do takové míry, že Affleck nejenže financoval jeho další léčbu, ale nakonec založil dokonce nadaci na výzkum a zvládání jeho postižení.  

2) Elvis

Darování nejrůznějších předmětů lidem okolo však není jenom moderní koníček celebrit – kompulzivní rozdavačností trpěl již Elvis. Namísto financí pro charity však Elvis obdarovával náhodné lidi kolem sebe. A namísto peněz jim věnoval… své legendární Cadillacy.

Již, když se stal poprvé slavnější v roce 1955, Elvis učinil jedinou logickou věc a koupil Cadillac pro svou mámu. Která neuměla řídit. V průběhu let rozdavačnost narůstala. Dvacet let poté Elvis věnoval Cadillac záložnímu zpěvákovi, další svému zubaři, a další třeba svému kadeřníkovi.

1) Alec Baldwin

Alec Baldwin má občas pověst jedné z nejnaparovanějších celebrit v celém Hollywoodu – i pokud by to však byla pravda, jeho historie podporování charity až sto procenty svých honorářů naznačuje, že mu občas lze jeho přebujelé ego prominout.

Milionový vklad od něj získal třeba New York Philharmonic a půlmilion místní organizace na podporu dramatických umění. Nejde však jen o umělecké nadace. Seznam institucí, které dostaly jeho peníze, čítá organizace zkoumající rakovinu, AIDS, organizace na ochranu zvířat i přírody, nebo třeba energetickou společnost snažící se o zavedení obnovitelných zdrojů.

Zatím bez komentáře, buďte první!