5 letních radovánek, které končí často tragicky
zdroj: Profimedia

5 letních radovánek, které končí často tragicky

7. 8. 2017 – 12:14 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Letní čas se nahnul do své druhé poloviny, a mnozí se tak budou konečně snažit dohnat své vysněné dovolené. Měli by si při tom však dávat pozor na vlastní zdraví – některé z populárních radovánek sebou totiž dle statistik nesou větší než malé riziko.

5) Návštěva zábavního parku či pouti

Ačkoliv to může znít překvapivě, na samém chvostu seznamu se umístily zábavní parky a poutě. Ročně při této oblíbené aktivitě přijdou v rámci Evropy a Ameriky k úrazu desítky tisíc lidí - jenom v USA jde o 27 tisíc. Namísto otravy cukrovou vatou jsou příčinou zranění převážně drobné karamboly na horské dráze či jiných pohyblivých atrakcích, kritická selhání však již mnohdy znamenají oběti na životech. Jenom v červenci takto v Ohiu zemřel muž poté, co jej spolu s dalšími lidmi selhání centrifugy vymrštilo do vzduchu.

4) Sekání trávy

Lidé se mu věnují ve velkém a často - a to v kombinaci se skutečnosti, že sekání trávy obsahuje i ROTUJÍCÍ ČEPELE, elektrický proud a/nebo spalovací motory, mnohdy vede k úrazům. Podle statistik přivedou usekané prsty, popáleniny, ale i poškození očí po střetnutí s vymrštěnými předměty na pohotovost trojnásobek lidí oproti zraněným z poutí.

3) Trampolíny

Vypadají zábavně, ve skutečnosti však jde o mrzačící bestie! Až 100 tisíc lidí je v USA ročně zraněno poté, co po dobrovolném vymrštění do vzduchu na trampolíně přistanou špatnou částí těla. Většina zranění je připisována zlomeninám a pohmožděninám, výjimečně však může dojít i na poškození krku a páteře, což sebou nese potenciál na celoživotní následky. Většině zranění se však lze vyhnout, pokud si trampolíny budou její majitelé užívat po jednom, nikoliv hromadně.

2) Skateboardy a kola

Cyklistika sebou krom radosti z pohybu nese vysoké rychlosti, možnost kolize se silničními vozidly i ošklivé karamboly. Podobně se na svých uživatelích umějí podepsat i skateboardy, stejně jako další podobné módy dopravy jako jsou kolečkové brusle. Je proto naprosto nezbytné chránit se minimálně helmou, případně dalšími chrániči - a platí to tím spíše, pokud na kolo či brusle vlezete jenom dvakrát do roka v létě.

1) Zranění z hřiště

Zcela suverénně se však na prvním místě ocitla množina zranění způsobená při hraní dětí a dorostu na hřištích - co do počtu obětí překonávají všechny ostatní statistiky z našeho seznamu dvojnásobně. Ať už jde o zlomeniny z míčových her, pohmožděniny vlivem kolize s houpačkami či další obdobné aktivity, ročně je takto v Evropě zřejmě zraněno kolem 300 tisíc dětí. Důvodem je samozřejmě do určité míry běžnost této aktivity, s níž se pojí i vyšší počet nehod - roli však hraje také skutečnost, že rodiče fyzické schopnosti svých dětí mnohdy poněkud přeceňují.

Zatím bez komentáře, buďte první!