5 herců, které můžete ve filmu vidět se zranit
zdroj: Universal Pictures

5 herců, které můžete ve filmu vidět se zranit

4. 8. 2016 – 18:40 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Klasika se vrací do kin – tento čtvrtek (4.8.) se do některých tuzemských kin podívá obnovená premiéra Arnoldova úvodního hitu Barbar Conan z roku 1981. Jedna z nejlepších fantasy vůbec je díky svérázné režii Johna Milliuse rovněž také filmem, jehož aktér na kameru bolest skutečně nehrál - mnohé z Arnoldových pádů jsou totiž ve filmu zcela autentické! Situace, kdy nechá režisér běžet scénu i pokud se situace nevyvíjí zcela podle původního plánu, jsou ve filmech spíše výjimečné, vybrali jsme však několik dalších podobných.

Viggo Mortensen
Film: Pán prstenů - Dvě věže
Zlomený palec na noze a dokonalý herecký výkon – to jsou dvě položky, které definují jednu ze scén druhého dílu Pána prstenů. Když Aragorn a jeho dva kolegové objeví vymlácené stanoviště skřetů a zdá se, že dva jejich Hobiti zde byli také zabiti, Viggo v rozzuření kopne do skřetí helmy. Okamžitě při tom pocítil pronikavou bolest - zlomil si totiž právě palec na noze. Jeho následný procítěný výkřik je tak skutečnější, než se na první pohled může zdát. Pro Mortensena to nakonec nebyla jediná nehoda. Herec jenom o vlas unikl smrti, když po něm vůdce skurutů v poslední scéně prvního filmu vrhne dýku. Aragorn tuto vykryl mečem, celý okamžik byl však improvizovaný. Oproti původnímu plánu, kdy dýka měla Mortensena minout, se totiž kaskadér příliš vžil do své role a Mortensen se musel skutečně bránit.

Pán prstenů: Dvě věže zdroj: New Line Cinema

Harold Sakata a Sean Connery
Film: Goldfinger
Jak hlavní hrdina, tak i hlavní záporákův nohsled - onen velký Japonec s nabroušeným kloboukem - si ve finále bondovky Goldfinger užili solidní porci bolesti. První byla řada na Connerym - Sakata se totiž v pěstním souboji s představitelem 007 zrovna příliš nekrotil. Conneryho ublížený výraz je tak vskutku čistokrevný. Sakata sám měl zřejmě posunutý práh bolesti. Když totiž později Bond zabil Sakatovu postavu pomocí elektřiny, Sakata si slabším proudem skutečně spálil ruce. Když se ho později režisér zeptal, proč nehlásil problém, Sakata mu odvětil, že když režisér nezakřičel "Stop!", rozhodl se hrát, co mu jen síly wrestlera dovolí.

Goldfinger zdroj: United Artists

Sylvester Stallone
Film: Rambo, Kriminál, Rocky IV
Snad nejvíce je však do fyzické bolesti transformované do umění poblázněn slavný italský hřebec Sylvester Stallone. Když Rambo skočí ve svém prvním filmu z útesu a zpomalí se o strom? Namísto kaskadéra natočil Stallone scénu sám a zlomil si při ní pár žeber. Jiným příkladem je šikana, jíž čelí Stalloneho postava v Kriminálu. Scénu, v níž ho bachař přetáhne přes záda, musel Stallone podstoupit devatenáctkrát, než byl režisér spokojen. Nakonec je tu bitva mezi Stallonem a Lundgrenem v předposledním Rockym - Lundgren tu Stalloneho udeřil do hrudi tak silně, že Stallone musel strávit v nemocnici na pozorování celých 9 dnů, než si doktoři byli jistí, že mu správně funguje srdce.

Kriminál zdroj: Carolco Pictures Inc.

Množina dětí
Film: Billy Madison
Filmy Adama Sandlera nebývají známé pro přemíru akčních scén, to však zánovnímu komediantovi nezabránilo nevnést skutečnou bolest do svého filmu Billy Madison. V jeho zápletce se Sandlerova postava vrátí zpátky do základní školy, přičemž v jedné ze scén využije svou dospěláckou sílu při hře na vybíjenou a hromsky strefí množinu dětí. Scéna měla být původně sehrána s pomocí triků, pak však Sandler dostal "geniální" nápad - nebylo by totiž vtipnější, kdyby děti skutečně strefoval, co mu jen síla dovolí? Výsledek je vidět i ve filmu samotném. Přemíra střihu tu přitom není kvůli snaze maskovat trikovost, ale naopak pro skutečnost, že po každém Sandlerově zásahu se caparti v panice rozutekli do širého kraje.

Billy Madison zdroj: Universal Pictures

Arnold Schwarzenegger
Film: Barbar Conan
Nehody v Conanovi jsme již nakousli, sluší se proto je dopovědět. Nebylo jich zrovna málo. Když například hned zpočátku filmu Conana po útěku z otroctví pronásledují psi a jeden z nich mu skočí na záda, nešlo ani tak o plánovanou scénu jako výsledek chabé práce trenérů zvířat. Scéna z prvního dne natáčení (!) si vyžádala prvních několik stehů, nebyl to však konec útrap. Podobně dopadlo i natáčení hned další scény, v níž Conan propadne do prastaré hrobky. Arnoldův kotrmelec opět nebyl plánovaný - když si pak stěžoval režisérovi, že krvácí, Millius mu jen odvětil, že na kameře to vypadá parádně, načež dodal kultovní větu "Bolest je dočasná, ale film je tu navždy!"

Barbar Conan zdroj: Universal Pictures

Zatím bez komentáře, buďte první!