5 celebrit, které bojovaly v druhé světové
zdroj: Profimedia

5 celebrit, které bojovaly v druhé světové

16. 3. 2017 – 17:15 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

V polovině března si Česko znovu připomnělo výročí událostí, která nevyhnutelně vedla ke druhé světové válce. 15. březen 1939 byl totiž dnem, kdy vojska Třetí říše v rozporu s dřívějšími ustanoveními obsadila nejen pohraničí, ale celé československé území. Do půlroku z toho byla válka, v níž umíraly miliony lidí na světě - a i mnohé budoucí celebrity přiložily ruku k dílu. Znáte ty nejslavnějších z těch, kteří bojovali ve druhé světové?

James Stewart

Dobová sláva Jamese Stewarta se do dnešních dnů už nedochovala - herce si pamatují jenom fajnšmekři ujíždějící si na zlaté éře Hollywoodu. Ve své době však Stewart platil za versatilního herce pro každou roli, Toma Hankse své generace s pověstí citlivé duše. Ani to mu ale nezabránilo se zapsat do armády ještě v roce 1940 (než USA vstoupila do války), po usilovném bojování za bojové nasazení se nakonec zapsal k Army Air Corps a sloužil v rámci ostře nasazených bombardovacích perutí nalétávajících mimo jiné i na Berlín. V nebojové službě pokračoval i Korei a Vietnamu - ironií osudu ale nehrál ve skoro žádném válečném filmu.

James Stewart - Záchrana vzácného plemene

Clark Gable

Nemlich podobně na tom byla další hvězda stříbrného plátna, pro svou pověst superstár na počátku války, navíc s věkem přes čtyřicítku, měl však Gable ještě obtížnější jakékoliv přímé nasazení. Jeho studio MGM však využilo patriotické šance a udělalo z Gableova nasazení vlastní projekt. Gable se tak nakonec dočkal umístění u 351. bombardovací perutě, kde jako zadní střelec bombardéru B-17 prošel plnou palbou náletů nad okupovanou Evropou. Jeho bombardér se například dočkal poškození flakem, který vyřadil jeden z motorů a zabil člena posádky. Hitler se sám dozvěděl o jeho nasazení a vypsal pro své piloty odměnu tomu, kdo Gableův bombardér sestřelí tak, aby herec vyvázl živ - vůdce byl totiž velký fanoušek jeho filmů. Když se Gable chvástal, že mu šrapnel prolétl "takhle blízko" vedle hlavy, MGM nakonec došla nálada riskovat svou hvězdu a proto byl Gable stažen - jeho propouštěcí papíry přitom podepsala jiná hvězda dobového westernu nasazená do války, jistý Ronald Reagan.

Clark Gable, Marilyn Monroe - Mustangové

Henry Fonda

Naopak přímého bojového nasazení se nikdy nedočkal Henry Fonda, jenž se pro změnu zapsal k námořnictvu. Důvodem však rozhodně nebylo vyhýbání se službě - Fonda sloužil na torpédoborci USS Satterlee, který v Atlantiku doprovázel britské konvoje včetně letadlových lodí. Na útok německých ponorek tak mohlo dojít kdykoliv po první polovinu jeho služby. Satterlee se dočkal několika bitev, například podporoval vylodění v Pointe du Hoc během operace Overlord. Tou dobou byl už ale Fonda převelen do Pacifiku k leteckým zpravodajcům. O válce nikdy příliš nemluvil, krom jediné výjimky - kterou bylo "seřvání" Johna Wayna, superstár válečných filmů své éry, která se však nasazení ve skutečné válce aktivně vyhnula. Při společném natáčení akčního filmu v roce 1946 si Fonda neodpustil poznámku, že by se Wayne mohl alespoň naučit salutovat tak, jako kdyby někdy sloužil v armádě - což si vysloužilo Waynův naštvaný odchod z placu a pozdější Fondovu omluvu.

Henry Fonda - Kořeny

Audrey Hepburn

Vedle mnoha kolegů s ostře řezanými čelistmi a rameny prožila Audrey válku v poměrně útlém věku 11 až 16 let. Oproti nim však období zažila v okupovaném Holandsku, kam se její rodina poněkud netakticky přesunula z rodné Belgie po vyhlášení války - přirozeně si tak budoucí herečka nemohla nechat ujít šanci účastnit se odbojových akcí. Tedy, nejspíše. S odbojem byla asociována určitá část její rodiny - její strýc Otto van Lumburg Stirum byl nacisty popraven, její bratr byl deportován na nucené nasazení do Berlína, druhý bratr se musel ukrývat před Gestapem. Kolem samotného jejího nasazení v odboji panuje určitá nejasnost - dlouho se mělo za to, že Audrey sloužila jako spojka a pomohla čas od času předávat zprávy mezi jednotlivými odbojářskými buňkami, loňský výzkum však neodhalil skutečné historické důkazy její činnosti. Prozatím však necháváme její nasazení otevřené...

Audrey Hepburn

Christopher Lee

Proslavený Drákula, Dooku i Saruman zůstal silný i ve vysokém věku, a není se čemu divit - Christophera Lee zocelila služba ve druhé světové, podle níž dříve či později musí vzniknout velkofilm. Poté, co po měsících pilotního výcviku zjistil, že má špatné oční nervy, se mladý Lee zapsal k leteckým zpravodajcům a prošel nasazení od Afriky po Itálii - kde dokonce potkal svého italského strýce ze zdejšího odboje. "Čas od času" byl v rámci služby zpravodajce nasazen spolu s komandy SAS, celý dosah jejich akcí je však dodnes utahován - detailní záznam o Leeho kariéře tak nemáme. Po válce odešel od RAF s hodností poručíka a v posledních měsících dokonce pomáhal jako agent chytat nacistické válečné zločince.

Christopher Lee - Oči války

Zatím bez komentáře, buďte první!